Λάρισα

Κέλλας: Ηλεκτρονική ανάλυψη υπηρεσίας και απόλυση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Να προχωρήσει στην ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και την ηλεκτρονική απόλυση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καλεί την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

O κ. Κέλλας αναδεικνύει το βασικό αίτημα των Συλλόγων Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και των Ομοσπονδιών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνοντας πως η φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τις διαδικασίες ανάληψης υπηρεσίας και απόλυσης δημιουργεί έξοδα και προκαλεί ταλαιπωρία και αναστάτωση λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών της πανδημίας. Κατ’ επέκταση, τονίζει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση του ψηφιακού κράτους, με σκοπό την εξ’ αποστάσεως λειτουργία του Δημοσίου και την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση της ψηφιακής “επανάστασης” του δημόσιου τομέα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη διευκόλυνση των καθημερινών τους συναλλαγών.

Το ψηφιακό κράτος, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, επέτρεψε με μια σειρά ενεργειών την εξ αποστάσεως λειτουργία του Δημοσίου και την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έτσι, δημιουργήθηκαν πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών κι ελήφθησαν ανάλογες νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα σημαντικό ζήτημα, που έχει αναδειχθεί ως βασικό αίτημα των Συλλόγων Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και των Ομοσπονδιών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι η ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και η ηλεκτρονική απόλυση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, χωρίς τη φυσική τους παρουσία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Η διαδικασία αυτή,  συνεπάγεται ταλαιπωρία, έξοδα, αναστάτωση, αλλά και υγειονομικά ζητήματα εξαιτίας της πανδημίας του covid 19, για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν νησιά, καθώς οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υποχρεούνται, για να αναλάβουν υπηρεσία ή να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες απόλυσης, να μεταβούν στην έδρα της Διεύθυνσης, π.χ από νησιά των Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε Κυρία Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε στην ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και την ηλεκτρονική απόλυση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με συμπλήρωση αντίστοιχης φόρμας; Και, εφόσον είναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;».

Previous ArticleNext Article