Λάρισα

Κέλλας: «Απρέπεια Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά»

«Η Ελλάδα θα προασπίσει τα δικαιώματά της και εύχομαι οι Τούρκοι να μην “πειραματιστούν” με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μία πρώτη απάντηση, για το πώς θα τους αντιμετωπίσουμε, την πήραν τον Φεβρουάριο στον Έβρο, όταν αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά τη σθεναρότατη αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Στρατού.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, σχετικά με την αίτηση χορήγησης «άδειας», έρευνας και εκμετάλλευσης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που υπέβαλε η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου προς την τουρκική κυβέρνηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ASTRA και τον Δημ. Μαρέδη, προσθέτοντας:

«Συνεπώς, καλό θα ήταν, να μην το τολμήσουν, γιατί θα έχουν ανάλογη αντιμετώπιση. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπιστεί την εθνική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της».

Ισχυρές συμμαχίες για τη χώρα

Επιπλέον, ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί «παρακολούθημα του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι άκυρο, δεν έχει εγκριθεί από τη λιβυκή βουλή και έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς», σημειώνοντας:

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί, εάν οι Τούρκοι δεν συνετιστούν και παραβιάσουν με γεώτρηση την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε χτίσει ισχυρές συμμαχίες και το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία κι άλλες μεγάλες δυνάμεις. Παράνομες πράξεις δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Είμαστε μία ειρηνική χώρα και δεν είμαστε ούτε εχθρικοί, ούτε επιθετικοί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας όποτε πρέπει, όπως πρέπει κι όπως επιβάλλεται».

Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

Περαιτέρω, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, ερωτηθείς σχετικά με το εάν οι προκλήσεις υποκινούνται από τον Τούρκο Πρόεδρο για εσωτερική «κατανάλωση», αποκρίθηκε ότι, πράγματι, ο Ρ. Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε όλα τα επίπεδα, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση για το προεδρικό αξίωμα υπολείπεται του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου, ο οποίος αποκτά σημαντικό προβάδισμα.

Επιπλέον, χαρακτήρισε απρέπεια την ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία, λέγοντας ότι πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες έχουν στόχο τη συσπείρωση των μουσουλμάνων, προκειμένου ο Ερντογάν να διατηρήσει τα ερείσματά του στο εκλογικό σώμα, καταλήγοντας:

«Δεν φοβόμαστε! Τουναντίον, το ηθικό μας είναι ανεβασμένο μετά την υπεράσπιση των συνόρων της Πατρίδας μας».

Τα σύνορα έχουν σφραγίσει

Ο κ. Κέλλας, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες, αναφορικά με διασυνοριακή διένεξη κατά την τοποθέτηση του φράχτη στον Έβρο, ξεκαθάρισε:

«Πρόκειται για fake news, που δεν έχουν καμία δόση αλήθειας. Οι εργασίες προχωρούν και θα ολοκληρωθούν κανονικά.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κλείσουμε τα σύνορα, τα σύνορα σφράγισαν. Όσοι θέλουν να εισέλθουν νομίμως, μπορούν να εισέλθουν. Η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί. Είμαστε κράτος έχουμε σύνορα και, ταυτόχρονα, τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός κατόρθωσε μέσα λίγες μέρες να φέρει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και να τους δείξει την κατάσταση, που επικρατεί στον Έβρο, και δικαιώθηκε τόσο ο ίδιος, όσο και η χώρα».

Αξιοποίηση των 32 δις με σχέδιο

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τέθηκε στον κ. Κέλλα το ζήτημα της αξιοποίησης του ευρωπαϊκού πακέτου των 32 δις, για το οποίο ανέφερε:

«Είχα υποστηρίξει πολλές φορές ότι θα υπάρξει και δεύτερο πακέτο από την ΕΕ, αλλά κανείς μας δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο μεγάλο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα θα έχει στη διάθεσή της και 19 επιπλέον δις από το ΕΣΠΑ. Από τα 32 δις τα 22,5 είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Πρόκειται για ένα μεγάλο, φιλόδοξο και ευέλικτο πακέτο.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ωφελημένη, κι αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί, εδώ και πολύ καιρό, έκανε στοχευμένες προτάσεις προς την ΕΕ. Για τη διαχείριση του πακέτου έχουμε καλέσει τη σύγκληση επιτροπής υπό τον καθ. Πισσαρίδη, που είναι νομπελίστας οικονομολόγος, και τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, που θα εκπονήσουν σχέδιο, ώστε το πακέτο να “πιάσει” τόπο, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και τα χρήματα να διοχετευτούν εκεί που πρέπει».

Δείτε τη συνέντευξη εδώ: https://youtu.be/PBeLkM1nc_A

Previous ArticleNext Article