Λάρισα

Κέλλας: «Αλαλούμ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής και την Κέλλυ Κοντογεώργη παραχώρησε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος ιατρός, κληθείς να σχολιάσει την αναστάτωση, που επικρατεί στον κόσμο, και την περιορισμένη ανταπόκριση των ιατρών στον θεσμό του «Οικογενειακού Ιατρού» αλλά και την υποστελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σημείωσε:

«Ο θεσμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ξεκίνησε “στραβά” από την αρχή με τις ΤΟΜΥ. Η ΝΔ τον καταψήφισε εξαρχής και τώρα φαίνεται πόσο δίκαιο είχε. Ο αρχικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης ήταν η σύσταση 239 ΤΟΜΥ και, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει ούτε οι 100. Ζήτησαν, μέσω προκηρύξεων, 1230 ιατρούς, δηλαδή, έναν ιατρό ανά 8.500-9.000 ασθενείς, σύμφωνα με τον πληθυσμό της χώρας. Έως τώρα έχουν ενταχθεί 289.

Η συμμετοχή είναι περιορισμένη για δύο λόγους:

1) Διότι, η αμοιβή είναι δυσανάλογα μικρή του μεγάλου αριθμού των ασθενών, που αντιστοιχούν σε κάθε ιατρό.

2) Επειδή πρόκειται για έναν θεσμό, που προβλέπεται ότι θα χρηματοδοτηθεί για 2 χρόνια από το ΕΣΠΑ και, από ’κει και πέρα, έχει ο Θεός… Συνεπώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν νέο ιατρό να τολμήσει ένα τέτοιο ξεκίνημα.

Έτσι, η κυβέρνηση, προκειμένου να στελεχώσει τις μονάδες υγείας, εξαναγκάζει ιατρούς των Κέντρων Υγείας να ασκήσουν καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, κάτι που αντίκειται στις εργασιακές τους συμβάσεις και για αυτό έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Ο κόσμος αλλά και οι ιατροί δεν πρέπει να ανησυχούν για τον νέο θεσμό, διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση στην ημερομηνία εφαρμογής του, αλλά και διότι μόνον οι ιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν τις 6 εκ. συνταγές, που εκδίδονται μηνιαίως.

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας, ερωτηθείς για τα προβλήματα στα νοσοκομεία, απάντησε:

«Σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει με τους 2000 επικουρικούς ιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2018, καθώς και με τους περίπου 1000 ιατρούς του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), που καλούνται να επιλέξουν, έως το τέλος του έτους, αν θα παραμείνουν πλήρως και αποκλειστικής ή αν θα συνεχίσουν σε δικά τους ιατρεία. Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεκριμένοι ιατροί στηρίζουν το Σύστημα Υγείας και, κατά την αποχώρησή τους, θα δημιουργηθούν δυσαναπλήρωτα κενά. Η λύση είναι να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην προκήρυξη θέσεων μονίμων ιατρών. Εν γένει, οι διορισμοί στο Δημόσιο πρέπει, στην επόμενη περίοδο, να αφορούν, πρωτίστως, την κάλυψη των αναγκών στην Υγεία και την Παιδεία

Όσον αφορά τους ειδικευόμενους ιατρούς, υπάρχει μεγάλη έλλειψη – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας λόγω του “Brain Drain”. Στη Λάρισα, για παράδειγμα, υπάρχουν ιατροί, που πραγματοποιούν 15 εφημερίες τον μήνα, ένας και δύο ειδικευόμενοι, για να καλύψουν όλες τις εφημερίες. Κανείς δεν αντέχει να εργάζεται για 15 εικοσιτετράωρα το μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Προσθέτως, έπειτα από σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, σχετικά με το 12ο Συνέδριο του κόμματος, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ δήλωσε:

«Η ΝΔ είναι το μεγάλο λαϊκό ευρωπαϊκό κόμμα, που εκφράζει τους πολλούς, την οικογένεια, τους νέους και την Πατρίδα. Στόχος της παράταξης είναι να αποκαταστήσει τη μεσαία τάξη, που διέλυσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να συνδράμει τους ανέργους και να υπερασπιστεί το μέλλον της χώρας»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πλήρη συνέντευξη του Βουλευτή στον κάτωθι σύνδεσμο

https://youtu.be/OD5hSglh6zY

Previous ArticleNext Article