Ελασσόνα

Θεοφάνεια στην Ελασσόνα: «Σήμερον η ιερά των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται…»

«…Σήμερον Άγγελοι μετά ανθρώπων συνεορτάζουσι. Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος, εν είδει περιστεράς, τοις ύδασιν επεφοίτησε. Σήμερον ο άδυτος ΄Ηλιος ανέτειλε, και ο κόσμος τω φωτί Κυρίου καταυγάζεται.

Σήμερον τα του Ιορδάνου νάματα εις ιάματα μεταποιείται τη του Κυρίου παρουσία. Σήμερον τα των ανθρώπων πταίσματα τοις ύδασι του Ιορδάνου απαλείφονται. Σήμερον λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις άνωθεν. Σήμερον τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί. Σήμερον η ιερά και μεγαλόφωνος των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται…».

Όλα τα παραπάνω «καταθέτει» η Εκκλησία μας, υμνολογώντας για τη «θεότρομη γιορτή», τα Άγια Θεοφάνεια, για τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού.

«Φώτα και Λαμπρή…» υπενθυμίζει ο σοφός λαός μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές οι δύο γιορτές είναι οι μεγαλύτερες του χρόνου. Όλα αυτά για τα Θεοφάνεια, για μία από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας(θεσπίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.).

Έτσι, με την καθιερωμένη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με θρησκευτική κατάνυξη και με μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια και στην πόλη της Ελασσόνας. Χθες, Δευτέρα το πρωί, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Χρήστος Γεροφάκας και π. Νικόλαος Πνευματικός.

Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 10.30, σχηματίσθηκε πομπή, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), και κατευθύνθηκε στη γέφυρα του ποταμού Ελασσονίτη, που διασχίζει την πόλη. Εκεί, όπως γίνεται κάθε χρόνο, κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, κάτω από την «παγωμένη» λιακάδα(…ίσως δωράκι του κύματος κακοκαιρίας «Ηφαιστείων»), είχαν συγκεντρωθεί πολλοί Ελασσονίτες από όλες τις ενορίες της πόλης, για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων, αφού άφησε ελεύθερα να πετάξουν στον ουρανό τα λευκά περιστέρια(…όπως απαιτεί το έθιμο), έριξε τον Σταυρό στα νερά του Ελασσονίτη, όπου βούτηξαν 4 τολμηροί νεαροί κολυμβητές.

Τον Σταυρό ανέσυρε ένας απ΄ αυτούς, ο Αντώνης Γκανάτσιος, μέσα σε ενωτικό κλίμα. Με την επιστροφή του Σταυρού, ο κ. Χαρίτων δώρισε στον νεαρό έναν χρυσό σταυρό και συμβολικά αναμνηστικά στους υπόλοιπους νεαρούς.

Η πομπή συνεχίστηκε και κατέληξε στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (συνοικία Αμπελοκήπων), εκεί όπου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Στις φετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων, στην Ελασσόνα, παρευρέθηκαν:

Ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθ. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι κ. Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ιωάν. Νάνος, Γεώργ. Κατσιούρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι υπαστυνόμοι του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Δ. Αρσένης και Αστ. Δημουλάς, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. κ. Ελευθ. Φουρκιώτης, ο σύμβουλος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Θ. Ζηρδέλης, διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article