Ελασσόνα

Θανάσης Παιδής : Απαραίτητη η ενίσχυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας

Την αγωνία του για την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εκφράζει ο Θανάσης Παιδής μετά από επίσκεψη στο ΚΠΕ Ελασσόνας – Κισσάβου όπου και συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Ανδρέα Γκανάτσιο  και Κώστα Σπανό.

Σε παρέμβαση του  αναλύει τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί πλέον τροχοπέδη στην εξέλιξη του καταξιωμένου θεσμού.

Παράλληλα, τονίζει τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι συγκεκριμένοι φορείς, το ευδιάκριτο έργο που προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, όπως στην τοπική οικονομία. Η  επισκεψιμότητα του ΚΠΕ Ελασσόνας από την αρχή της λειτουργίας του φτάνει τις 30.000, ενώ για την χρονιά του 2017-2018 το επισκέφτηκαν 8.043 άτομα.

Θα πρέπει να καταγραφεί ότι από την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας – Κισσάβου αδυνατεί να δεχθεί επισκέψεις σχολείων από όλη την Ελλάδα, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική  εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας για την οργάνωση επισκέψεων. Συνάμα δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την υποστήριξη σχολικών προγραμμάτων, την οργάνωση σεμιναρίων και τη διοργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει ότι «η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, χάρις στο έργο που προσφέρει, έχει κατακτήσει την καταξίωση τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Ενώνω τη φωνή μου με όσους ανησυχούν για την πορεία του θεσμού εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που καταγράφονται κατά το τρέχον σχολικό έτος. Αιτήματα όπως η στελέχωση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς που θα πληρούν τα κριτήρια, όπως και η επαρκής χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργιά των φορέων, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την συνέχιση της προσφοράς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σε εποχές κρίσιμες, καθώς καθίσταται αναγκαία η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο ο ρόλος του θεσμού και η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών» τονίζει, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

 

Previous ArticleNext Article