Λάρισα

Η ψυχική υγεία βουλιάζει και η κυβέρνηση αρμενίζει…

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “Επιστολή – κόλαφο της Κομισιόν για την ψυχική υγεία στην χώρα μας”.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου.

Στην ερώτησή του ο Τομεάρχης Υγείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικαλείται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιστολή, σχετικά με την πολύπαθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την ασθμαίνουσα αποασυλοποίηση των ψυχικών πασχόντων στη χώρα μας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού ζητά ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της βουλής, για την ύπαρξη και το περιεχόμενο της επιστολής, καθώς και την κατάθεση του σχετικού εγγράφου, ερωτά τον Υπουργό σχετικά με την απραξία του Υπουργείου για την Ψυχική Υγεία, γεγονός που έχει επιφέρει δυσμενείς συνέπειες, τόσο στη λειτουργία των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας, όσο, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και στη ζωή των ίδιων των ψυχικά ασθενών.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ευρωπαική Επιτροπή έστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την πολύπαθη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την ασθμαίνουσα αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Κομισιόν επικρίνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την καθυστέρηση στην αναστολή της λειτουργίας των τριών δημοσίων ψυχιατρικών ασύλων της χώρας μας, καθώς και για την καταστρατήγηση των κατευθύνσεων τις οποίες επιβάλλει το σύμφωνο Λυκουρέντζου – Άντορ, το οποίο ουδέποτε επέτυχε να αναθεωρήσει η ελληνική πλευρά, όπως έχετε τόσες φορές προαναγγείλει. Επιπλέον, όπως αναφέρει δημοσίευμα, είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά και πάραυτα τα στελέχη της Κομισιόν σχετικά με τις παρατυπίες, τις παρανομίες και τις άλλες υπερβάσεις εκ μέρους σειράς ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας, οι οποίες έχουν από χρόνια, αλλά και στις μέρες μας, εντοπισθεί από τις διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, και τη σημερινή φυσικά, ακόμη κι εάν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ανοιχτής και ειλικρινούς ενημέρωσης ενέχει τον κίνδυνο η Κομισιόν να απαιτήσει επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία τεκμαίρεται ότι σπαταλήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν για την φερέγγυα ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας.

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

Εφόσον αληθεύει η αποστολή επιστολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Υπουργό Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, παρακαλώ όπως μας κατατεθεί το σχετικό έγγραφο.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

  1. Αληθεύει το περιεχόμενο της επιστολής;

2.Θα ενημερώσετε την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το περιεχόμενο της επιστολής;

3.Γιατί δεν έχετε πράξει το παραμικρό μέχρι σήμερα για την ψυχική υγεία, γεγονός που έχει επιφέρει πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες, τόσο στη λειτουργία των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στη ζωή των ίδιων των ψυχικά ασθενών;

4.Σκοπεύετε να πράξετε τουλάχιστον τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ψυχική υγεία, ή θα πάει χαμένη όλη αυτή η Εθνική προσπάθεια των προηγούμενων δεκαετιών για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;

 

 

 

Previous ArticleNext Article