Λάρισα

Η υπερφορολόγηση “σκοτώνει” τον ελληνικό καφέ!

«Θύμα της φοροκαταιγίδας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινδυνεύει να βρεθεί και ο ελληνικός καφές, και ένας ολόκληρος παραδοσιακός κλάδος των τροφίμων απειλείται να τιναχτεί στον αέρα. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι αδιέξοδη και καταστροφική, κι ως εκ τούτου πρέπει το συντομότερο να μπει ένα τέρμα στον κυβερνητικό ‘‘στραγγαλισμό’’ του επιχειρείν». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή ερώτηση που συνυπογράφει για την υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί στον εισαγόμενο ωμό καφέ, που χρησιμοποιείται κυρίως για τον ελληνικό καφέ.

Η ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και επισημαίνει ότι:

«Με το νόμο 4389/2016 επιβλήθηκε φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα παρασκευάσματά του με βάση το εκχύλισμα του καφέ από την 01.01.2017. Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου αφορά στην επιβάρυνση των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ. Η επιβολή του παραπάνω φόρου επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις».

Οι υπογράφοντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι:

  • Η επιβολή του φόρου των 2 ευρώ, πλήττει σε μεγαλύτερη αναλογία τον ελληνικό καφέ, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απ’ ευθείας ως τελικό προϊόν.
  • Η επιβολή του φόρου ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν, πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης, δεδομένου ότι μόνον ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική του μορφή.
  • Υπάρχει κίνδυνος κλεισίματος ελληνικών επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις που εισάγουν ωμό καφέ, προκαταβάλουν την αγορά του εμπορεύματος έως και 30 ημέρες πριν από την παραλαβή του και κατά συνέπεια η επιβολή επιπλέον φόρου θα καταστήσει άμεσα μη βιώσιμες περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.
  • Η επιβολή του παραπάνω φόρου επηρεάζει το σύνολο της αγοράς καφέ, επιχειρήσεις-βιοτεχνίες παραγωγής καφέ, επιχειρήσεις-βιοτεχνίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού, εστίαση, εισαγωγείς πρώτης ύλης».

Κατόπιν τούτων, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν θα επανεξετάσουν την υπερφορολόγηση του ωμού καφέ και αν θα εξετάσουν την περίπτωση δικαιότερης και αναλογικότερης σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες καφέ φορολόγησή του.

 

Previous ArticleNext Article