Λάρισα

Η παραγωγή στη χώρα φθίνει σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως κρασί, γάλα ζάχαρη

Σε μία περίοδο ευφορίας στην ευρωζώνη, όπου οι παραγωγές αυξάνονται, η κατανάλωση σημειώνει ανάκαμψη και ο τουρισμός δείχνει να επεκτεινεται, δείγμα της ευρωστιας, στη χώρα μας ακαολουθούμε αντίστροφη πορεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως το κρασί, η ζάχαρη και το γάλα, όπου παρατηρείται διαρκής συρρίκνωση. και αν φέτος σε κάποια προίόντα, όπως τα φρούτα αι τα σταφύλια, είχαμε τις άσημες καιρικλές συνθήκες των πρώτων 7 μηνών που δεν ευνόησαν την πραγωγή, φρούτων και ψυχανθών, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για παράδειγμα για το πρόβειο και το αγελαδινό γάλα, που συημειώνει κάθε χρόνο στα χρόνια της κρίσης αρνητικά ρεκόρ παραγωγής,

Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη παρατηρείται έλλειψη γαλακτος, στη χώρα μας αντί να αυξήσουμε την παραγωγή, προχωρώντας σε αθρόες εισαγωγές και ονταίζοντας την κτηνοτροφία με έλλειψη ρευστότητας και φόρους, κινδυνευουμε να χάσουμε τα δύο βασικά εθνικά προίόντα τη φέτα και το γιαούρτι, που αποτελούν σήμα κατατεθέν για την ελληνική παραγωγή και το διατροφικό μοντέλο που συνδέεται με τον τουρισμό…

Με άστοχες πολιτικές όπως η πλήρης απελευθέρωση της ημερομηνίας του φρέσκου γάλακτος, ο φόρος στο κρασί, η μη προστασία της φέτας από τη συμφωνία CETA, η επιβολή ΦΠΑ στο ζων βάρος των ελληνικών κρεάτων, έναντι μηδενικού των εισαγομενων και εσχάτως η αδυναμία εξέυρεσης χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη λειτουργια της ΕΒΖ, παραδίδουμε τα τελευταία προπύργια της ελληνικής παραγωγής σε εισαγωγείς και εμπόρους, σε μία περίοδο που από την άλλη άκρη του Ατλαντικού οι ΗΠΑ ετοιμάζουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαίκών προίόντωνκαι το πρώτο πλ΄γμα αναμένεται να δεχτεί η βρώσιμη ελιά… Κάνουμε πλέον εισαγωγή ζάχαρης, οσπρίων, κρασιών και γαλακτος, πέρα από το κρέας όπου στο κόκκινο (βοδινό και χοιρινό) ξοδεύουμε ετησίως περισσότερα από ότι για καύσιμα…

Σημειώνει ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας για την περίφημη παραγωγική ανασυγκρότηση της κυβέρνησης τις παρακάτω σκέψεις στο fb:

Αύξηση των τιμών λόγω της χαμηλής παγκόσμιας διαθεσιμότητας, μεταφορά όγκων κρασιού στο μπουκάλι από το χύμα, καθώς και καλές επιδόσεις των γαλλικών οίνων προς εξαγωγή, είναι τα κύρια διδάγματα από την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της ολλανδικής τράπεζας, Rabobank.

Τα αποθέματα κρασιού παγκοσμίως παραμένουν ισορροπημένα ή ελαφρώς μειωμένα. Η Γαλλία ωφελήθηκε πολύ από αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, που ακολουθούν.

Οι συγκεκριμένες επιδόσεις σχετίζονται με την υγεία των αγορών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αλλά και των βρετανικών προορισμών, όπου τα γαλλικά κρασιά έχουν επιτύχει αυξήσεις 3% σε όγκο και 14% σε αξία, μετά από αύξηση 11% της μέσης τιμής ανά λίτρο σε ευρώ. Η Ιταλία ακολούθησε παρόμοια, αλλά όχι όμοια, πορεία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στην Ισπανία, το σενάριο είναι τελείως διαφορετικό. Οι τιμές αυξάνονται, σαφώς και οι όγκοι αποστέλλονται χύδην – συμπεριλαμβανομένων των μορφών των 2-10 λίτρων, που προσδιορίζονται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ονοματολογία – με κλεισμένα συμβόλαια.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου οι τιμες αυξάνονται, στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για τρίτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η παραγωγή της διαφαίνεται ότι θα αγγίξει το χαμηλό όριο των 2.500.000 HL.
Η χαμηλή αυτή διαθεσιμότητα δεν φαίνεται να υπακούει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης στη χώρα μας, ώστε ν’ αυξηθούν οι τιμές στον παραγωγό, γεγονός που τις κρατάει σε χαμηλά επίπεδα.

Και καταλήγει λέγοντας: ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ……..ΧΙΚ,ΧΙΚ
Πηγή: thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article