Ελασσόνα

Η Λαική Συσπείρωση για τα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των δημοτών

Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση για το λαό της περιοχής μας έχει επιδεινωθεί και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της, καθώς συνοδεύτηκε από την επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στο εισόδημα και στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Όχημα της επίθεσης ήταν όλα τα μνημονιακά μέτρα των κάθε λογής κυβερνήσεων που έχουν γίνει πλέον μόνιμα.

Συνέχεια αυτής της επίθεσης αποτελεί και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία δρα ως καταλύτης στην ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων.

Όσοι έδιναν μάχη για την επιβίωση τους, τώρα με την πανδημία δέχονται το τελειωτικό χτύπημα.

Προειδοποιώντας για το τι έρχεται την «επόμενη μέρα» θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη, η οργάνωση του κινήματος και η διεκδίκηση, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός και αυτή την κρίση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση όλο αυτό το διάστημα έκανε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα προστασίας από τον κορωνοϊό, θέτοντας ζητήματα ανακούφισης των δημοτών μας.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει διά περιφοράς την Δευτέρα 18 Μάη/ Τρίτη 19 Μάη, η δημοτική αρχή εισηγείται ένα «πρόγραμμα στήριξης με κοινωνικό και επιχειρηματικό αποτύπωμα» για την οικονομική ελάφρυνση κοινωνικών ομάδων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα ψηφίσει θετικά στην εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Παράλληλα, εκτός των μέτρων που περιλαμβάνονται στην εισήγηση, προτείνουμε και τα εξής:

1) Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους για τους εργαζόμενους που έχουν απολυθεί κατά το διάστημα της πανδημίας, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη στην πρόταση της δημοτικής αρχής.

2) Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο (έως 5.000 ευρώ), επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

3) Μείωση του οικιακού συντελεστή του ανταποδοτικού τέλους στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, που αφορά όλους τους δημότες.

 

Θεωρούμε απόλυτα αναγκαία όλα τα μέτρα που θα ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, ενημερώνοντας όμως τους δημότες και εφιστώντας την προσοχή στη δημοτική αρχή, καθώς με τον τρόπο αυτό θα επέλθει με βεβαιότητα επιδείνωση των οικονομικών του δήμου μας σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του.

Δεν θα πρέπει μία άρδην χειροτέρευση των οικονομικών να χρησιμοποιηθεί μεταγενέστερα από την όποια δημοτική αρχή, για να εξαπολυθεί νέα επίθεση σε βάρος των δημοτών με αυξήσεις και χαράτσια που θα τσακίζουν τη ζωή τους ή θα υποβαθμίσουν τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών του δήμου.

Για να κρατηθεί ο Δήμος Ελασσόνας όρθιος στην πορεία, θα ζητήσουμε να περιβληθεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αίτημα προς την κυβέρνηση για αναγκαία χρηματοδότηση του Δήμου.

Θέτουμε υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο, ως πρόταση ψηφίσματος που θα κοινοποιηθεί αρμοδίως προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, αφού ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων, άμεσα εφαρμόσιμο για να δοθεί μια ανάσα στους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους δημότες συνολικά, απαιτεί:

– Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των δημοτών τους.

– Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες από το λαό φόροι, που είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους.

– Να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσων αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί επί παντός είδους αναγκαστικών εισπράξεων για άπορους, μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους ΚΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.

– Μονιμοποίηση τώρα όλων όσων εργάζονται με προγράμματα στις κοινωνικές δομές των Δήμων.

– Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην ηλεκτρική ενέργεια. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΕΛ να ενταχθούν στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ».

 

18.05.2020

Previous ArticleNext Article