Λάρισα

Η καρδιά της οικολογίας της μόδας «χτυπά» στη Λάρισα το τριήμερο 1,2 και 3 Νοεμβρίου

Το τριήμερο 1,2 και 3 Νοεμβρίου ανοίγει τις πύλες του στη Λάρισα το 2ο Eco Fashion Film Festival στο πλαίσιο των δράσεων του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας  και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην οικολογία της μόδας .

Oι οικολογικές ανησυχίες της μόδας αποτυπώνονται στο λεγόμενο Κίνημα Ηθικής στη μόδα (Εthical Fashion Μovement), το οποίο προωθεί ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά, ραμμένα σε φιλικά προς το περιβάλλον εργοστάσια, με ειδικές επιδείξεις μόδας και προσιτές τιμές.

Στο πλαίσιο του 2ου Eco fashion film festival, θα προβληθούν  40 ταινίες μικρού μήκους με θέμα την οικολογία στη μόδα, θα γίνει εργαστήριο μεταποίησης ρούχων, εργαστήρια με θέμα  «φορέσιμη τεχνολογία», «Business Growth for Successfull Fashion Professionals», «Sustainable Fashion and responsible Design» , ανοιχτές συζητήσεις, παρουσίαση μόδας από οικολογικά υλικά και πολλές εκπλήξεις.

Σχεδιαστές ρούχων και αξεσουάρ , καθώς και fashion bloggers θα βρίσκονται στη Λάρισα σε μια συζήτηση που θα αφορά το μέλλον της οικολογικής μόδας.

Οι προβολές θα γίνουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ενώ οι υπόλοιπες εκδηλώσεις στο Ξενοδοχείο Μετροπόλ και στον πολυχώρο « Σεϋχέλλες»  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συνδιοργανωτές  του Φεστιβάλ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας τονίστηκαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Φόρεσε τη οικολογική σου συνείδηση. Από τη Λάρισα ξεκινάει μια ακτιβιστική προσπάθεια για την προστασία του  περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ένας νέος τρόπος οικολογικής συνείδησης που περνά μέσα από τη μόδα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που μας δίνουν αυτή τη χαρά να βγούμε μπροστά με ακτιβισμό, ο οποίος δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην κοινωνία. Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Το περιβάλλον είναι εκείνο το οποίο μας δίνει το δικαίωμα στη ζωή, το περιβάλλον είναι εκείνο που μας δίνει τη δυνατότητα να ζήσουμε αλλά και να τραφούμε. Συνεπώς το ότι αυτή η προσπάθεια έχει ακουμπήσει μεγάλους οίκους μόδας σε όλο τον κόσμο, στρέφοντας την προσοχή τους στην κατασκευή, στη δημιουργία και στην έμπνευση μέσα από το περιβάλλον, δημιουργεί για εμάς μια μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε.

Βέβαια όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο των δράσεων του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας και τους ανθρώπους που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο δυναμισμό, φέρνοντας τη Λάρισα και τη Θεσσαλία μπροστά με καινοτόμες και συμμετοχικές ιδέες. Είναι εκείνοι που κάνουν πράξη τη συλλογική ηγεσία. Δηλαδή να αποφασίζουν εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν. Εδώ αποφασίζουν οι άνθρωποι οι οποίοι και υλοποιούν ταυτόχρονα. Αυτό είναι το μήνυμα της εποχής».

Ντίνα Σδράλη, εκπρόσωπος της Art Fools: « Το ECO FASHION FILM FESTIVAL είναι ένα φεστιβάλ το οποίο έχει να κάνει με την οικολογία στη μόδα. Αυτό το φεστιβάλ εντάσσεται στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, το οποίο όλη τη διάρκεια του 2018 αποτελείται από διάφορα φεστιβάλ. Το μεγάλο που είναι ταινιών και τώρα ταινιών μόδας.

Το τριήμερο 1 έως 3 Νοέμβριου υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις που αφορούν τη μεταποίηση ρούχων, για το πώς να μην πετάμε τα ρούχα μας όπου έχουμε στις Σεϋχέλλες ένα σεμινάριο. Το διαγωνιστικό κομμάτι με σαράντα ταινίες απ’ όλο τον κόσμο που έχουν να κάνουν με μόδα και οικολογία. Όλες οι προβολές γίνονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο ευχαριστούμε για την παραχώρηση του χώρου.

Από εκεί και πέρα έχουμε τους καλεσμένους μας οι οποίοι είναι την Παρασκευή στο Μετροπόλ έκθεση ρούχων από τη συλλογή της σχεδιάστριας Κατερίνας Τσαντίλη και κοσμήματα του Βαίλη Μόραλη.

Το Σάββατο  θα υπάρξει ένα σεμινάριο με την Ελένη Ψύρρα που θα μιλήσει για το ρούχο στο Θέατρο και επίσης καλεσμένη από την Athens Fashion Club της Αθήνας η Σχεδιάστρια Μαρία Βυτινίδου  και Βαγγέλης Δημητρακόπουλος μας μιλάνε για φορέσιμη τεχνολογία με φωτοβολταϊκά  και κλπ.

Υπάρχει ακόμα ένα φόρουμ όπου όλοι μαζί θα μιλήσουμε για τη τάση της Οικολογίας μέσα από το διαδίκτυο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι αναρτημένο στο ίντερνετ και μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ:

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Fashion Film Festival -ECOlogy

Διοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

31 Οκτώβρη – Halloween fashion party @ Σευχέλλες

21:00 Μοδάτα ντυσίματα, μυστήρια ατμόσφαιρα και μουσική

➡️ 1η μέρα – Πέμπτη 1 Νοεμβρίου

– 16:30 – 17:30 Εργαστήρι μεταποίησης ρούχων – Σέβη Νικολούλη (Σευχέλλες)

– 17:00- 20:00 Διαγωνιστικό ταινιών μόδας (Γαλλικό Ινστιτούτο)

– 19:00-21:00 Παρουσίαση των φθινοπωρινών eco friendly vintage

στιλιστικών επιλογών από τις Gelasius και παράλληλα προβολές

βραβευμένων ταινιών από το Fashion film Festival Istanbul. (Σευχέλλες).

➡️ 2η μέρα – Παρασκευή 2 Νοεμβρίου

-16:00- 19:30 Αφιέρωμα σε Γάλλους σχεδιαστές.(Γαλλικό Ινστιτούτο).

Θα προβληθούν οι ταινίες:

  1. Yves Saint Laurent (2014), γαλλική παραγωγή σε σκηνοθεσία Τζαλίλ Λεσπέρ (Κατάλληλη άνω των 18 ετών- Διάρκεια: 106΄)
  2. Η Ωραία της Ημέρας (Belle de Jour, 1967), γαλλική παραγωγή σε σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ (Διάρκεια: 100΄)

– 19:30 – 21:00 (Ξενοδοχείο Metropol)

– Προβολές ECO Fashion

– Έκθεση χάρτινων δημιουργιών της ομάδας Prêt à Plier του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με προβολή βίντεο από την ανατρεπτική πασαρέλα του συλλόγου Φίλων Νέας Παραλίας.

– Ο σχεδιαστής χειροποίητων κοσμημάτων Βασίλης Μόραλης εκθέτει δημιουργίες του.

– Η σχεδιάστρια μόδας Κατερίνα Τσαντίλη παρουσιάζει ρούχα από τη συλλογή της.

Παρουσιάζουν: Άκυς Μητσούλης, Ολυμπία Καλαμπαλίκη.

Επιμέλεια μακιγιάζ:Παρασκευή Μπασιούκα

Επιμέλεια χτενισμάτων:Ευαγγελία Ντάγκαλου.

Μοντέλα: Ιωάννα Γίτση, Σοφία Μπάλλα, Γεωργία Καραγιάννη, Νιόβη Ζαρκάδα, Αποστολία Μάμμου.

➡️ 3η μέρα – Σάββατο 3 Νοεμβρίου (Ξενοδοχείο Metropol)

-17:00 – 17:45 Ελένη Ψύρρα (Ενδυματολόγος) Σεμινάριο με θέμα “Το κοστούμι στο Θέατρο”.

-18:00-18:30 Gelasius Γνωριμία με το eco friendly- project Gelasius. Mια ιστορική αναδρομή μέσα από παρουσίαση ρούχων. Γιατί, πώς και πότε έγινε το vintage μια eco friendly επιλογή. (Ξενοδοχείο Metropol)

– 18:30 – 20:00 Εισηγήσεις και workshops από τους υπεύθυνους της σχολής μόδας Athens Fashion School – Fashion Club.

Oμιλία από την Σχεδιάστρια και Ιδιοκτήτρια της Σχολής Μαρία Bυτινίδου με θέμα φορέσιμη τεχνολογία και “Business Growth for Successfull Fashion Professionals”

Ομιλία απο τον Κλωστοϋφαντουργό Μηχανικό και Σχεδιαστή του Brand ‘MadFlax Sustainable Apparel’ Δημητρακόπουλο Ευάγγελο με θέμα “Sustainable Fashion and responsible Design”

– 20:00- 22:00 Ανοιχτή συζήτηση με με θέμα “Η τάση της οικολογίας στη μόδα μέσα από τα social media”. Συμμετέχουν στο ¨πάνελ¨ οι: Nicky Stephans – blogger, Βασίλης Μόραλης – σχεδιαστής κοσμημάτων, Μαρία Βυτινίδου, Ευάγγελος Δημητρακόπουλος – Athens Fashion Club Fashion School, Ελένη Ψύρρα – ενδυματολόγος.

Συντονίζουν: Άκυς Μητσούλης – Ολυμπία Καλαμπαλίκη.

Απονομή βραβείων διαγωνιστικού.

Παρουσία νέων σχεδιαστών με δημιουργίες τους.

Ειδική συμμετοχή της ομάδας Prêt à Plier, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο τoυ ομώνυμου μαθήματος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διδάσκει η αρχιτέκτονας και ερευνήτρια Δρ. Σοφία Βυζοβίτη. Η ομάδα ερευνά την αρχιτεκτονική του ενδύματος, όπως αυτή μπορεί να προσδιορίζεται σήμερα στα πλαίσια των ελαφρών και εφήμερων κατασκευών, συνδυάζοντας τη ψηφιακή κατασκευή με την υλικότητα μιας οικολογικής συνείδησης και τις πρακτικές μιας κυκλικής οικονομίας. Μοτίβα πτυχώσεων διαμορφώνουν χάρτινες επιφάνειες, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του ενδύματος, είτε πρόκειται για φορέματα, πανωφόρια ή ρουχισμό παραλίας.

Στα έργα που εκτίθενται στο ECO Fashion Film Festival, των Φοιτητών Δημήτρη Λαζαρίδη, Μαρία Μέγα, Μαρία Νομισματίδου, ο ανθρώπινος σκελετός ξαναπαίρνει μορφή μέσα στις πτυχώσεις και τις αναδιπλώσεις του υλικού, που δεν είναι άλλο από το ταπεινό χαρτί. Αναδεικνύουν τον αισθησιασμό ενός ατελούς σώματος μέσα από ολόσωμα αντρικά και γυναικεία μαγιό. Το καπέλο αποτελεί μία ωδή στον πρωτοπόρο ερευνητή της τέχνης του origami, Ron Resch, επιτυγχάνοντας την προφύλαξη από τα αδιάκριτα βλέμματα, τον καλοκαιρινό ήλιο, τα πρωτοβρόχια. Η έρευνά στα πτυχωτά ενδύματα ωριμάζει με το χρόνο και εξελίσσεται χωρίς ποτέ να χάνει την αίσθηση του χιούμορ.

Σύμβουλοι Διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι η Alpha Marketing.

 

 

Previous ArticleNext Article