Λάρισα

Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγή: ικανοποίηση ενός διαχρονικού εκπαιδευτικού και κοινωνικού αιτήματος

Από τις 2 του Μάρτη 2018  με νόμο του κράτους (ν. 4521 ΦΕΚ 38 /2 -3- 2018) η φοίτηση των τετράχρονων νηπίων γίνεται σταδιακά υποχρεωτική, κατά τα δύο τρίτα των δήμων της χώρας, όπου υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις άμεσης εφαρμογής της, και ορίζεται υποχρεωτική και για το υπόλοιπο ένα τρίτο, το ανώτερο, εντός τριετίας από το 2018 -2019.

Με το άρθρο 33 του νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η πολιτεία αναλαμβάνει επιτέλους την υποχρέωση για την ισότιμη ενσωμάτωση της προσχολικής αγωγής στον ενιαίο σχεδιασμό της εκπαίδευσης. Αναγνωρίζοντας την κεντρική σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης στην ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών και την εν γένει ανάπτυξή τους και προσαρμογή τους στη σύγχρονη κοινωνία θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή αποκλειστικά στο νηπιαγωγείο. Για τριάντα και πλέον χρόνια αποτελούσε αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας που απέσπαγε τις υποσχέσεις πολλών υπουργών και κυβερνήσεων, χωρίς καμιά τους να προχωρά στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας και για τα προνήπια, όπως έγινε σήμερα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ανταποκρινόμενη στο αίτημα για το δίχρονο Νηπιαγωγείο, σημαντική διεκδίκηση και της Αριστεράς, ικανοποιεί ταυτόχρονα κοινωνικές και παιδαγωγικές ανάγκες, βάζοντας τέλος στην υιοθέτηση της στρεβλής πρακτικής να καταλαμβάνουν χιλιάδες προνήπια 4-5 ετών τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς,  που είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, και να αποκλείονται μικρότερα παιδιά 0-4 ετών από δομές αγωγής και φύλαξης, οι οποίες είναι απαραίτητες στους εργαζόμενους γονείς. Προς το συμφέρον των μαθητών και των οικογενειών τους η σύμφωνη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις πολιτική  απόφαση της κυβέρνησης θα άρει την άνιση μεταχείριση νηπίων και προνηπίων, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 ετών, ενώ θα συμβάλει και στη μεγαλύτερη πρόσβαση παιδιών κάτω των 4 ετών στους Παιδικούς Σταθμούς, διαψεύδοντας την κινδυνολογία  για αποδόμηση και συρρίκνωσή τους, καθώς προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών.

Στο άρθρο 2 μάλιστα του Νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπήρξε διάκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κλάδων Βρεφονηπιοκόμων – Νηπιαγωγών και γίνεται σαφές πως το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, όπου θα φοιτούν οι Βρεφονηπιοκόμοι, θα απευθύνεται σε βρέφη και νήπια έως 4 ετών. Η αναβάθμιση των σπουδών του κλάδου των Βρεφονηπιοκόμων, με σεβασμό των σπουδών των εργαζομένων στους  βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, και η παράλληλη αναγνώριση του επιστημονικού αντικειμένου των νηπιαγωγών στην εκπαίδευση των νηπίων ηλικίας 4-6 φανερώνει την πολιτική βούληση για την αναβάθμιση των σπουδών ειδικά όλων όσοι ασχολούνται με παιδιά.

Αντίθετα από τους πολιτικούς εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που εμμένουν στη συντήρηση ενός καθεστώτος φύλαξης παιδιών χωρίς ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και χωρίς κεντρικά σχεδιασμένους παιδαγωγικούς στόχους, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει  στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με πρόταγμα την αγωγή για όλα τα παιδιά από την προνηπιακή τους ηλικία. Στο πλαίσιο του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν σχολείου αμβλύνονται περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες, εφόσον το ξεκίνημα της προσχολικής ζωής από την πρώιμη παιδική ηλικία αντισταθμίζει τις άνισες ευκαιρίες που προσφέρουν τα διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, από όπου προέρχονται οι μαθητές.

Ωστόσο μέχρι την πλήρη υποχρεωτική εφαρμογή σε βάθος τριετίας σε όλη την Ελλάδα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται και διεκδικεί τόσο  την κάλυψη των ελλείψεων, από τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, στην υλικοτεχνική υποδομή, όσο και μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών,  επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, προκειμένου τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν απρόσκοπτα με ασφάλεια και ποιότητα σε όλη τη χώρα.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Previous ArticleNext Article