Ελασσόνα

Η ενθρόνιση της καθηγουμένης μοναχής της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας

Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης και κατάνυξης και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του νομού Λάρισας και όχι μόνο που κατέκλυσαν την Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η τελετή της ενθρονίσεως της καθηγουμένης της Μονής μοναχής Ευλογίας, με το εκκλησίασμα και τους κληρικούς να βροντοφωνάζουν τη λέξη «άξια», αφού δέχθηκε τον Σταυρό και τη Βακτηρία της ηγουμένης από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα!

Προηγήθηκε στο Καθολικό της Μονής ο αρχιερατικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης κ. Χαρίτων και συλλειτούργησε πλειάδα κληρικών, ανδρικές και γυναικείες αδελφότητες της περιοχής και όχι μόνο.

Μιλώντας ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Ζούμε σήμερα στη Βυζαντινή Ι. Μονή της Ολυμπιωτίσσης ιστορικές στιγμές, αφού μετά την Ακολουθία του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση της καθηγουμένης Ευλογίας μοναχής.

Ο προκάτοχός μου κυρός Βασίλειος επί 19 έτη έδωσε τον εαυτό του ολοκληρωτικά και ανάλωσε όλες τις δυνάμεις του, ψυχικές, πνευματικές και σωματικές, στην ανασυγκρότηση όλων των Ι. Μονών της Μητροπόλεως. Ήταν το όνειρό του, επιδίωξη και σκοπός του. Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο μακαριστός Βασίλειος είχε τονίσει πως κύριο μέλημά του θα ήταν η ανασύσταση των ιερών Μονών της Μητροπόλεως, που τις χαρακτήρισε «πνευματικούς πνεύμονες που χορηγούν το οξυγόνο στους πιστούς». Δύο χρόνια μετά την εγκατάστασή του ήλθε και η ευλογημένη αδελφότητα σε αυτόν τον τόπο, που είναι η ψυχή της Ι. Μονής. Οι μοναχές δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσκυνητών και βρίσκονται συνεχώς στις επάλξεις. Δίπλα στον κάθε πονεμένο, στον δοκιμαζόμενο προσκυνητή που έρχεται εδώ για να προσκυνήσει. Οι Μονές με τις καλές αδελφότητες είναι τα προπύργια της πίστεως, χώροι ασκήσεως και προσευχής, το σπίτι του πονεμένου πατέρα».

Μετά το τέλος της Ακολουθίας, προσφέρθηκαν στους επισκέπτες και στον κόσμο γλυκίσματα στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Στην ενθρόνιση της ηγουμένης της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας έδωσαν το «παρών»: Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, η αντιδήμαρχος Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, αυτοδιοικητικοί, ο πρ. διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημόκριτος Ζερβάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων Κώστας Καλαμπαλίκης, ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας – πρόεδρος Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Συλλόγου «Πορεία Αγάπης» Σωτ. Μουντζούρης, φορείς και σύλλογοι της περιοχής, 1.000 και πλέον άτομα από την επαρχία Ελασσόνας, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, και άλλες περιοχές.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article