Ελασσόνα

Η Ελασσόνα γιορτάζει τα «Ελευθέρια» της

Του Γιάννη Μουκίδη

Με επισημότητα και λαμπρότητα, συνεχίστηκαν χθες το πρωί(στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και στην Τσαριτσάνη, στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα»), το απόγευμα και το βράδυ (στην Ελασσόνα) και κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου,

οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 104ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό(6η Οκτωβρίου 1912).

Στις σημερινές εκδηλώσεις, όπου θα παραστούν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, ξεχωρίζουν η επίσημη δοξολογία στο μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (10.30 π.μ.), η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες (11 π.μ.), και η μεγάλη παρέλαση (πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων) στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, στο κέντρο της Ελασσόνας(11.30 π.μ.), που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες κάτοικοι της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.

ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ – «ΜΕΛΟΥΝΑ»

Χθες το πρωί, οι αρχές και ο κόσμος βρέθηκαν στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη(από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στον χώρο του εκεί Μνημείου, επί της νέας εθνικής οδού Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τα παλιά σύνορα της χώρας, και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας. Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου («Βάλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και κληρικοί της Τσαριτσάνης και Ελασσόνας. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, προσκλητήριο νεκρών(με ρίψη τιμητικών βολών) και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις αρχές. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

Στον πανηγυρικό της ημέρας, η εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαευθυμίου με μεστό και περιεκτικό λόγο, αρχικά αναφέρθηκε στα γεγονότα της διετίας των Βαλκανικών πολέμων, που οδήγησαν το ελληνικό κράτος από τα στενά της Μελούνας στις εκβολές του ποταμού Στρυμώνα και στην πόλη της Καβάλας, και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο έπος μετά την Ελληνική Επανάσταση. Η ομιλήτρια, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ιστορικά στοιχεία, όταν η 1η Μεραρχία, έχοντας ως κεντρικό άξονα την Τσαριτσάνη, αφού σκόρπισε τις φρουρές των τουρκικών φυλακίων που βρίσκονταν στην οριοθετική γραμμή, πήρε θέση μάχης από την Αετοράχη μέχρι το Βαλέτσικο. Και «καταθέτει»: «Οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης υποδέχθηκαν στις 12 το μεσημέρι τον Ελληνικό Στρατό με έντονο ενθουσιασμό. Μόλις απελευθερώθηκε η Τσαριτσάνη από τα ελληνικά στρατεύματα με τη φροντίδα του μητροπολίτη Ελασσώνος και Τσαριτσάνης Νεόφυτου Ευαγγελίδη και των προεστών του χωριού, αποφασίστηκε η διαμονή του αρχηγού του Ελληνικού Στρατού διαδόχου Κωνσταντίνου και του επιτελείου του στο Αρχοντικό του Ναούμ. Αμέσως ανοίχθηκαν οι χάρτες των επιχειρήσεων και δόθηκαν οι διαταγές στις μαχόμενες μεραρχίες στον άξονα Τσαριτσάνης Ελασσόνας. Μέσα στο σπίτι πηγαινοέρχονταν αξιωματικοί, έπαιρναν εντολές, αγγελιοφόροι, πεζοί και ιππείς. Μετά από λίγη ώρα εξήλθαν με τη συνοδεία του μητροπολίτη και του λαού και πήγαν στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και έγινε σύντομη πανηγυρική δοξολογία. Τα γεγονότα ο λαός της Τσαριτσάνης τα παρακολουθούσε με συγκρατημένη την ανάσα του, ενώ γύρω του ακούγονταν ο κρότος των οβίδων του πυροβολικού. Η Τσαριτσάνη ήταν η πρώτη κωμόπολη από την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912! Σε αυτή την επιτυχία συνέβαλαν και αρκετοί απόδημοι στην Αμερική Τσαριτσανιώτες. Βασμαντζής Δημήτριος, Βίτκος Αποστόλης, Γραβάνης Αθανάσιος, Γαλάτος Ιωάννης, Δαφνίδης Σωτήριος, Κουνιατσιώτης Δημήτριος, Μαρούδας Γεώργιος, Μπάλαλας Θεόδωρος, Πετρούλης Στέφανος, Σαπουνάς Θεόδωρος, Σαρρής».

Και η εκπαιδευτικός κ. Μ. Παπαευθυμίου ολοκλήρωσε:

«Σήμερα στο αιματοβαμμένο τούτο τόπο, αναλογιζόμενοι τις Άγιες εκείνες μέρες, σκιρτά κάθε ελληνική ψυχή από πατριωτισμό και υπερηφάνεια και αντλούμε ένα μεγάλο δίδαγμα: τι μπορεί να κατορθώσει το Έθνος μας όταν είναι ενωμένο και κάτω από την ηγεσία φωτεινών ανδρών και την Εκκλησία. Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία το παρόν είναι ζοφερό και το μέλλον αβέβαιο. Για να είναι ευοίωνο, απαιτεί οι μνήμες να διατηρούνται ζωντανές!».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Χθες το απόγευμα, αρχικά τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός και παράκληση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, πλαισιωμένη από στρατιωτικά τμήματα, μαθητές και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, με τη συμμετοχή του κλήρου, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και του κόσμου. Στις 6.30 το απόγευμα, στη διάρκεια της διαδρομής, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του πρώτου πεσόντος αξιωματικού Ιωάννου Μαυροδήμου και κατάθεση στεφάνων. Γύρω στις 7 έγινε η ενθρόνιση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.

Ακολούθησε συμβολική λαμπαδηδρομία από το Μνημείο της Μελούνας προς Τσαριτσάνη και Ελασσόνα και τιμητική βράβευση της πρωταθλήτριας Λιλής Αλεξούλη για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του «RΙΟ 2016», και εμφάνιση παραδοσιακών συγκροτημάτων.

Στις εκδηλώσεις της Μελούνας παρευρέθηκαν: ο βουλευτής Λάρισας κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς ο ταξίαρχος κ. Βασ. Βλαχούλης και ο υπολοχαγός κ. Χρ. Γκόβαρης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας(Α.Τ.Α.) ο σμήναρχος κ. Γρηγ. Τσούτσας, αξιωματικοί του Στρατού και της Αεροπορίας, από την Αστυνομία Θεσσαλίας ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Δημ. Γατσουνιάς, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης κ. Δημ. Αρσένης, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Θεσσαλίας & Στερέας Ελλάδος η δασάρχης κ. Ζωή Φτίκα, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Αναστ. Γκατζιούρας, Νικ. Γκουτζουρέλας, Γεώργ. Παπαευθυμίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινων. Αλληλεγγύης κ. Νικ. Τσιμπόλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, η πρόεδρος του Τ.Σ. Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κων. Καραγιάννης, Ανέστης Σερετίδης, Γεωργ. Γιαννούλας, Β. Τσιαντέ, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί, μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής, αντιπροσωπείες των συλλόγων της Τσαριτσάνης, και αρκετός κόσμος από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και τη γύρω περιοχή.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7:30 Παιάνιση εωθινού.

8:00 Όρθρος – Πανηγυρικόν πολυαρχιερατικόν συλλείτουργον.

8:30 Έπαρση σημαίας.

10:15 Πέρας προσέλευσης επισήμων.

10:30 Τελετή επίσημης δοξολογίας στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου

11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες– ανάγνωση ανακοινωθέντος 1ης Μεραρχίας – εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας

-Κατάθεση στεφάνων

-Ενός λεπτού σιγή

-Εθνικός Ύμνος.

11:30 Έναρξη παρέλασης πολιτικών τμημάτων στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου

12:30 Δεξίωση για τις αρχές και το κοινό στην αίθουσα της πρ. ΚΕΔΕ

19:00 Υποστολή της σημαίας

20:00: Συνάντηση χορωδιών στην αίθουσα «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη». Οι χορωδίες που συμμετέχουν είναι:

Μεικτή Χορωδία Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, Μεικτή Χορωδία Συκουρίου, Μεικτή Χορωδία Χόρτου Πηλίου «Χορτωδία», Μεικτή Χορωδία Δήμου Ελασσόνας.

Ο Μ. Χαρακόπουλος

εκπρόσωπος

του Κ. Μητσοτάκη

στην Ελασσόνα

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος θα εκπροσωπήσει σήμερα τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της Ελασσόνας από τον οθωμανικό ζυγό κατά τον βαλκανικό πόλεμο του 1912.

Previous ArticleNext Article