Ελασσόνα

Ημερίδα ενημέρωσης και δράσης για την προσχολική αγωγή στο Βόλο

Η ομιλία της Ευαγγελίας Παπαδοπούλου-Προέδρου του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Ελασσόνας- για την προσχολική αγωγή στην ημερίδα ενημέρωσης και δράσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) στο Βόλο…

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Αυτή την περίοδο το Νηπιαγωγείο βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της  πορείας του. Πολλοί κύκλοι, απειλούν και προβαίνουν συντονισμένα σε ενέργειες οι οποίες  υπονομεύουν το  αναγνωρισμένο από την κοινωνία  έργο του .

Η Προσχολική εκπαίδευση βάλλεται απροκάλυπτα από ένα υπουργείο Παιδείας, που πριμοδοτεί τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και αποδομεί τα δημόσια νηπιαγωγεία…Οι Δήμοι ζητούν την προσχολική αγωγή, επειδή προσδοκούν περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό

Κι ενώ τo υπουργείο ξεπουλάει την προσχολική αγωγή στους Δήμους, κατόπιν πιέσεων της ΚΕΔΕ… από την άλλη συνεχίζει να κάνει εξαγγελίες για  Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση,  χωρίς να κάνει καμιά προετοιμασία και οργάνωση για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή της!

Τι να πιστέψουμε τελικά; Όταν το καλοκαίρι του 2016, χωρίς κανένα διάλογο και σε κλίμα απόλυτου αιφνιδιασμού, ο Υπουργός Παιδείας προχώρησε στην υπογραφή δυο αποφάσεων: μια για το ωράριο των νηπιαγωγών και μια για το ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων.

Ως προς το ωράριο, επιβλήθηκε το 25ωρο για το σύνολο, σχεδόν, των νηπιαγωγών (πλην των ελάχιστων που υπηρετούν στα, μετρημένα στα δάχτυλα, 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία).

Το μεγάλο πλήγμα όμως, υπέστη το ολοήμερο Νηπιαγωγείο, του οποίου η  παιδαγωγική προσφορά παραγκωνίστηκε και οι αλλαγές στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμά του, αποδόμησαν το ολοήμερο, μετατρέποντας το σε παιδοφυλακτήριο αφού παύει πλέον  το ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του και διαχωρίζεται σε υποχρεωτικό πρωινό και σε απογευματινό προαιρετικό.

 

Previous ArticleNext Article