Λάρισα

Ζητά ο Μάξιμος: “Μέτρα κατά ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα”

Μέτρα για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα, αλλά και επαναφορά της σήμανσης επί του σφαγίου που θα καθιστά εμφανή την προέλευσή του στον καταναλωτή, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης της αγωνίας της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε πρόσφατη συνάντησή τους, στην ερώτησή του σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια, το έντονο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων κρέατος, ειδικά του αιγοπρόβειου, πριν την εορταστική περίοδο του Πάσχα, καταγγέλλεται ανελλιπώς από τους κτηνοτρόφους. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι πολλαπλές, τόσο για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές, όσο και για τους κτηνοτρόφους, που βλέπουν τις τιμές των αμνοεριφίων να καταρρέουν και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους να απειλείται.

Η πολιτεία προκειμένου να προστατέψει κτηνοτρόφους και καταναλωτές, οφείλει να παρέχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για την σήμανση του κρέατος, ώστε, και ο κτηνοτρόφος να μπορεί να πουλήσει ποιοτικά προϊόντα άλλα και ο καταναλωτής να γνωρίζει πραγματικά τι αγοράζει.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να προωθούνται τάχιστα οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, χωρίς να υφίστανται κενά όπως στην περίπτωση της σήμανσης στο κρέας αιγοπροβάτων, χοιρινών και πουλερικών. Η κατάργηση της σφραγίδας που διαχώριζε τα ελληνικά αμνοερίφια, χωρίς την προηγούμενη μέριμνα για νέο τρόπο σήμανσης, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της χώρας και στους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση σχετικά με την Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ-ΦΕΚ 2983/Β/30-8-2017) δεν προβλέπεται σφραγίδα προέλευσης στα σφάγια αιγοπροβάτων εκτός αυτής που φέρει τον κωδικό του σφαγείου και διασφαλίζει τον υγειονομικό έλεγχο. Επιπλέον και στο Νόμο για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων (ΦΕΚ 156/Α/18-10-2017) δεν υπάρχει σχετική μέριμνα για εμφανή πληροφόρηση πάνω στο σφάγιο, ενώ προβλέπεται η παροχή πληροφοριών στα παραστατικά διακίνησης και πώλησης του κρέατος. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παραπλάνηση του καταναλωτή με την μη εμφανή σήμανση των αμνοεριφίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1337/2013 θα έπρεπε να διευκρινίζεται ο τρόπος σήμανσης επί του σφάγιου αμνοεριφίου που θα αναφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει. Το ίδιο ισχύει και για τα χοιρινά και τα πουλερικά. Το θέμα, ενόψει και της γιορτινής περιόδου του Πάσχα, που είναι αναμενόμενη η αυξημένη ζήτηση αιγοπρόβειου κρέατος χρήζει άμεσης αντιμετώπισης».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Καθότι η αναγραφή πληροφοριών σχετικά με την καταγωγή και την εκτροφή του σφάγιου, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στην μείωση των ελληνοποιήσεων αιγοπροβάτων που καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, προτίθεστε να μεριμνήσετε άμεσα, με την κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να εξειδικεύεται η σήμανση των χοιρινών, των πουλερικών και ειδικά των αμνοεριφίων και αν ναι πότε;
  2. Ενόψει και των γιορτών του Πάσχα, ποια επιπλέον μέτρα θα λάβετε για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων κρέατος;

 

 

Previous ArticleNext Article