Λάρισα

Ζητά ο Μάξιμος: “Μέτρα για την ανάσχεση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου”

Μετά και το νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στο δήμο Κιλελέρ, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον υπουργό Υγεία κ. Βασίλη Κικίλια τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάσχεση των κρουσμάτων του ιού από τσιμπήματα κουνουπιών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του σημειώνει ότι «σοβαρή ανησυχία προκαλούν τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, που οφείλονται σε τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), στους δύο μήνες της φετινής επιδημιολογικής επιτήρησης έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (από τα οποία 2 που αφορούσαν ηλικιωμένους υπήρξαν θανατηφόρα), στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας και Αττικής. Εξ αυτών, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλότερος στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπως και σε αυτές της Καβάλας και Ξάνθης, στις οποίες έχουν δηλωθεί από 6 περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Όπως έγινε γνωστό, οι 17 από τους ασθενείς παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση και οι 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, από τα οποία το ένα σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου της Λάρισας και το άλλο σε οικισμό του Δήμου Αβδήρων της Ξάνθης.

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ σημειώνεται πως «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα», και γίνεται έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια για όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «λαμβάνοντας υπ’ όψη την επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών από τον ιό του Νείλου, που προκαλείται από τσιμπήματα κουνουπιών, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως η Π.Ε. Λάρισας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος;

Previous ArticleNext Article