Ελασσόνα

Ερώτηση της Λ.Σ. Ελασσόνας προς τον Ν. Γάτσα για τους σχολικούς τροχονόμους

Όπως είναι γνωστό οι σχολικοί τροχονόμοι καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, εξασφαλίζοντας την οδική ασφάλεια των μαθητών από και προς αυτά, αμειβόμενοι με το πενιχρό ποσό των 176€ μηνιαίως! Η εξευτελιστική αυτή αμοιβή βαφτίζεται «αποζημίωση», ενώ ούτε λόγος να γίνεται για τις εργασιακές τους σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, αφού δεν έχουν καμιά ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος.

Το απαράδεκτο αυτό αντεργατικό καθεστώς της παροχής ανασφάλιστης εργασίας, με αμοιβές έξω και κάτω από κάθε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας , σχεδιάστηκε και υλοποιείται χρόνια τώρα, από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις και από την τοπική διοίκηση. Βρίσκει δε την πλήρη εφαρμογή του στους Σχολικούς Τροχονόμους που εκβιασμένοι από την παρατεταμένη ανεργία , αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς ασφάλιση και με χαμηλούς μισθούς, για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους  με ένα πενιχρό μεροκάματο.

Στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία μετά την άρση της λειτουργίας των σχολείων σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας , διακόπηκε και η εργασία των σχολικών τροχονόμων. Ως εκ τούτου, οι σχολικοί τροχονόμοι εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών έκτακτης ανάγκης και ενόψει του Πάσχα, βρίσκονται χωρίς εισόδημα, χωρίς καμιά άλλη αμοιβή, για όσο διάστημα παραμένει η αναστολή λειτουργίας των σχολείων .

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα έτσι ώστε:

. Οι συμβάσεις των σχολικών τροχονόμων να γίνουν αορίστου χρόνου και να έχουν μόνιμες θέσεις στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού το έργο τους είναι αναπόσπαστα συνυφασμένο με την λειτουργία του σχολείου και την προστασία των παιδιών, στην Πρωτ/θμια και Δευτ/θμια Εκπαίδευση. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση να αναλάβουν και την επιστασία των σχολείων.

. Να προχωρήσει σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 παρ.2 της ΦΕΚ Α’ 55/11-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η έκδοση σχετικής απόφασης έτσι ώστε κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων του δήμου λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, να απασχοληθούν οι σχολικοί τροχονόμοι του Δήμου Ελασσόνας σε άλλη υπηρεσία του Δήμου Ελασσόνας ή άλλου νομικού προσώπου του δήμου.

. Να σταματήσει το καθεστώς του «φιλοδωρήματος» των 176 ευρώ για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και να πληρωθούν κανονικά για όσο διάστημα παραμένει η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, όπως αντίστοιχα ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζομένους που αναγκάστηκαν να διακόψουν την εργασία τους στο πλαίσιο εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων του κράτους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας

Δημήτρης Αβρανάς, Νίκος Βακράτσας, Γιάννης Παπαδημητρίου

Previous ArticleNext Article