Λάρισα

Ερώτηση Κέλλα σε Σταικούρα, Βορίδη για την ενίσχυση οινοποιειών-αμπελουργών

Τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου, μετά την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης του κρασιού από την παύση των δραστηριοτήτων στην εστίαση και τον τουρισμού, καθώς και τον περιορισμό των εξαγωγών, φέρνει στη Βουλή, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Χρήστο Σταικούρα και Μάκη Βορίδη, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ενεργοποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κάνει αναφορά στην ερώτηση των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κκ. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και Μανόλη Κεφαλογιάννη, με την οποία ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 219 του Κανονισμού 1308/2013, που δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του μέτρου της «Απόσταξης Κρίσης», ώστε να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες κρασιού, αλλά και να αξιοποιηθεί η αλκοόλη, που θα παραχθεί από την απόσταξη, στην κάλυψη των αναγκών σε αντισηπτικά και καθαρό οινόπνευμα.

Πρόταση Τσιτσιρίγγου – Έλλειψη αποσταγματοποιείων β’ κατηγορίας

Ο Χρήστος Κέλλας, αφού επισημαίνει τις δηλώσεις Βορίδη “για πρόθεση ενεργοποίησης του Μέτρου της «Απόσταξης Κρίσης» και στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου”, αναφέρεται στην πρόταση του Προέδρου του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστου Τσιτσιρίγγου “να επιτραπεί η απόσταξη τσίπουρου από ένα ποσοστό της αδιάθετης ποσότητας κρασιών, προκειμένου να ξεστοκάρουν οι αποθήκες”.

Τονίζει, μάλιστα, πως “ειδικοί της απόσταξης, εντοπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην αξιοποίησή της απόσταξης κρίσης, λόγω έλλειψης σχετικών μονάδων (αποσταγματοποιεία Β’ κατηγορίας, με στήλες επαναπόσταξης με πολλά πλατό-κλασματική απόσταξη)”.

Κατόπιν τούτων, θέτει στους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους, για την επίλυση του προβλήματος των αδιάθετων αποθεμάτων κρασιού, με την ενεργοποίηση του μέτρου της «Απόσταξης Κρίσης», με δεδομένη την έλλειψη ειδικών αποσταγματοποιείων;
  2. Ποιο το ύψος της προβλεπόμενης ενίσχυσης;
Previous ArticleNext Article