Ελασσόνα

Επιμνημόσυνη δέηση στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα»

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 106ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό (στις 4, 5 και 6η Οκτωβρίου 1912).
Στην Τσαριτσάνη, στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα» σήμερα 5 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εκδήλωση όπου οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης, συνεπικουρούμενοι από τις πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές του τόπου μας, γιόρτασαν την έναρξη της Απελευθέρωσης όλης της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό.
Στον πανηγυρικό της λόγο η Διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείων τάξεων Τσαριτσάνης κυρία Γεωργία Κουτσή αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ιστορικά στοιχεία εκείνης της περιόδου , όταν η 1η Μεραρχία, έχοντας ως κεντρικό άξονα την Τσαριτσάνη, αφού σκόρπισε τις φρουρές των τουρκικών φυλακίων που βρίσκονταν στην οριοθετική γραμμή, πήρε θέση μάχης από την Αετοράχη μέχρι το Βαλέτσικο.
Η ελληνική Στρατιά Θεσσαλίας είχε λάβει θέσεις γύρω από το χωριό του Δαμασίου και στο άκρο αριστερό απέναντι από τη Δεσκάτη, είχε ταχθεί το Απόσπασμα Ευζώνων του συνταγματάρχη (ΜΧ) Στέφανου Γεννάδη, με δύο τάγματα Ευζώνων.
Η Τσαριτσάνη ήταν η πρώτη κωμόπολη από την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους σαν Σήμερα το 1912
Και η εκπαιδευτικούς ολοκλήρωσε την Ομιλία της :
«Σήμερα στο αιματοβαμμένο τούτο τόπο, αναλογιζόμενοι τις Άγιες εκείνες μέρες, σκιρτά κάθε ελληνική ψυχή από πατριωτισμό και υπερηφάνεια.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης Επιμνημόσυνη δέηση, συνοπτικό προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας υπό την Διεύθυνση του κ. Δημήτρη Τσιαβέ να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο…
Η εκδήλωση στο χώρο του μνημείου της Μελούνας Τσαριτσάνη έκλεισε με κεράσματα γλυκών που προσέφερε η Δημοτική Κοινότητα Τσαριτσάνη.
Χρόνια πολλά..

*Βαγγέλης Σαπουνάς

Previous ArticleNext Article