Λάρισα

Επιβολή τέλους χαρτοσήμου στα οικογενειακά επιδόματα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο, αντίστοιχα, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Την επιβολή τέλους χαρτοσήμου στα οικογενειακά επιδόματα”, μετά και από ενημέρωση που είχε από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Λάρισας. Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει να παίρνει μέτρα – λαιμητόμους, για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Το τέλος χαρτοσήμου 3,6% που επιβλήθηκε στα οικογενειακά επιδόματα, είναι το αποκορύφωμα της κοροϊδίας, απέναντι σε χιλιάδες τρίτεκνες  και πολύτεκνες οικογένειες, που για πρώτη φορά είδαν το επίδομα αυτό να υπόκειται σε κρατήσεις, παρά την προστασία που προβλέπει ο νόμος! Η “Αριστερά” σε όλο της το μεγαλείο, αδιαφορεί τόσο για το νόμιμο, όσο και για το ηθικό του θέματος!», σχολίασε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Στις 20/7/2016 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ, δελτίο τύπου που αναφερόταν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων. Οι δικαιούχοι προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι στο ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, επιβλήθηκε τέλος χαρτοσήμου 3,6%. Σύμφωνα όμως με τις διατάξεις της παρ. 7 της παρ. ΙΑ , υποπ.ΙΑ2 του Ν. 4093/2012 και τις διατάξεις της περ.7α της υπο.Β2 του 3ου άρθρου του Ν.4252/2014 (φεκ 85 Α), «το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτο».

Επειδή στα οικογενειακά επιδόματα δεν επιβάλλονταν τέλος χαρτοσήμου,

Επειδή η νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι τα εν λόγω επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρος, τέλος, εισφορά ή κράτηση, υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων,

Επειδή η εν λόγω κράτηση επιβλήθηκε εν κρυπτώ, αφού δεν προηγήθηκε καμία σχετική ανακοίνωση,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριοι Υπουργοί

  1. Ποιος ο λόγος επιβολής τέλους χαρτοσήμου 3,6% στα οικογενειακά επιδόματα;
  2. Ποιος ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα η απόφαση για το τέλος χαρτοσήμου, ώστε να το γνωρίζουν οι δικαιούχοι;
  3. Γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη κράτηση είναι παράνομη, αφού η ισχύουσα νομοθεσία, απαλλάσσει τα οικογενειακά επιδόματα, από τέτοιου είδους κρατήσεις; Θα προβείτε σε τροποποίηση της νομοθεσίας; Και αν ναι, γιατί δεν προβήκατε πρώτα στην αλλαγή νομοθεσίας και μετά στη επιβολή του τέλους;

 

 

Previous ArticleNext Article