Κόσμος

Επανεκλογή Πούτιν με 76,6%

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική ζωή της χώρας του. Εν μέσω κατηγοριών για νοθεία και ντοκουμέντων που κατέκλυσαν τα social media, ο «τσάρος» πήρε ποσοστό 76,65% στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στη Ρωσία. Και θα μείνει στην εξουσία έως το 2024 όταν θα είναι 72 ετών.

Θα συμπληρώσει, τότε, 24 χρόνια στην εξουσία. Είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός. Γιατί πάντα βρίσκει τρόπο να είναι η κεφαλή του Κρεμλίνου. «Δεν θα μείνω και ως τα 100» θέλησε να αστειευτεί όταν μετά τα πρώτα αποτελέσματα δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές.

Στόχος του Πούτιν ήταν να συγκεντρώσει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 70% και έτσι να ξεπεράσει την επίδοση που κατέγραψε το 2012, όταν είχε εκλεγεί με ποσοστό 63,6%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή αυτή έφτασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά έως τις 23:00, περίπου το 60%, δέκα μονάδες, δηλαδή, κάτω από το δεύτερο στόχο που είχε βάλει ο Ρώσος πρόεδρος για τις εκλογές της Κυριακής.

Στη δεύτερη θέση μετά τον Πούτιν, τον οποίο ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι, βρέθηκε ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν, ο οποίος έλαβε το 11,82% των ψήφων.

Ακολούθησαν ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι που συγκέντρωσε το 5,68%, η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ που έλαβε το 1,66% των ψήφων, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, με 1,04%, ο Μπαρίς Τίτοφ με 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν με 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν με 0,65%.

Με τη νίκη του αυτή ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν θα τελειώσει και η νέα εξαετής θητεία του θα έχει συμπληρώσει 20 χρόνια στη θέση του προέδρου της Ρωσίας και έτσι θα βρεθεί στη δεύτερη θέση του μακροβιότερου πρώτου άνδρα της Ρωσία πίσω μόνο από τον Ιωσήφ Στάλιν

Previous ArticleNext Article