Ελασσόνα

Επίσκεψη του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας στο Μουσείο της Αγροτιάς στα Αραδοσίβια

Το Αγροτικό-Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων επισκέφθηκαν στις 6 Μαϊου 2018 40 μέλη του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας.

Πριν από την έναρξη της περιήγησης των επισκεπών στους εκθεσιακούς χώρους, αρχικά, τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δρ Κώστας Σαχινίδης, ο οποίος, στην σύντομη ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Μουσείου αλλά και στην τοπική ιστορία των Αραδοσιβίων. Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νίκη Σερσέμη-Κυριακίδου, ξενάγησε με κάθε λεπτομέρεια τους επισκέπτες στο Μουσείο, οι οποίοι επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τους παλαιότερους τρόπους ζωής, την οικιακή και αγροτική οικονομία, την τοπική ιστορία και για τη ζωή κατοίκων των χωριών. Άλλωστε, η μεγάλη συλλογή του Μουσείου παρουσιάζει όλα τα λαογραφικά και εθνογραφικά στοιχεία του τοπικού Αγροτικού Πολιτισμού. Ακόμη, στο πλούσιο παραδοσιακό πολιτιστικό υλικό του Μουσείου μαρτυρούνται όλες οι εθιμικές μορφές ζωής, με τις παραδοσιακές τοπικές φορεσιές των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με τα σπιτικά υφαντά και τους παραδοσιακούς τρόπους χρήσης και επεξεργασίας του μαλλιού, με τα είδη λαϊκής τέχνης, με τον πλήρη οικιακό εξοπλισμό και τα χρηστικά αντικείμενα, που υπήρχαν στα παραδοσιακά σπίτια μιας άλλης εποχής κ.ά.

Γενικότερα, όλα αυτά τα μουσειακά εκθέματα ζωντανεύουν και ενεργοποιούν τη συλλογική μνήμη του κάθε επισκέπτη σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης του κάθε νοικοκυριού και την οργάνωση της αγροτικής κοινωνίας της υπαίθρου, δεδομένου ότι μέσα από αυτά αναδεικνύεται η κοινωνική και οικονομική ζωή του αγροτικού και του κτηνοτροφικού πληθυσμού.                                                                  Ακόμη, το Μουσείο επισκέφθηκαν πρόσφατα και ο Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, καθώς και ο Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Δ. Κονταξής.                                                            Για όλους τους πιο πάνω λόγους, πρέπει όλοι οι σύλλογοι και όλα τα σχολεία της περιοχής μας (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) να επισκεφθούν το μουσείο της αγροτιάς γιατί, σίγουρα, έχουν να μάθουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουν.

Επίσης και ο Δήμος της Ελασσόνας πρέπει να επιδείξει, επιτέλους, το ενδιαφέρον του για όλα τα προβλήματα του Μουσείου και να κάνει άμεσα τις αναγκαίες βελτιώσεις του κτηρίου, με προστατευτικά κάγκελα στη σκάλα, με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και με περίφραξη του κτηρίου για την προστασία του. Ιδιαίτερα, ο δήμαρχος έχει καθήκον και υποχρέωση να επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον για έναν τόσο ζωντανό πολιτιστικό-μορφωτικό οργανισμό που λειτουργεί με μοναδικό τρόπο στην περιοχή της Ελασσόνας, όπως είναι το Μουσείο της Αγροτιάς.

Previous ArticleNext Article