Λάρισα

«Ελλειμματική η ανάπτυξη της καλλιέργειας οσπρίων»

«Είναι αναγκαία η ένταξη των οσπρίων στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο, αλλάζοντας έτσι το πρότυπο κατανάλωσης, καθώς υπάρχει ελλειμματική ανάπτυξη της καλλιέργειας οσπρίων στην χώρα μας», σύμφωνα με τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπαδόπουλο.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει: «Τα όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα κουκιά και τα ρεβίθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής με πλούσια θρεπτικά οφέλη τόσο για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για το περιβάλλον, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της γονιμότητας του εδάφους λόγω της αζωτοδεσμευτικής τους ικανότητας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρωτεΐνες των οσπρίων σε συνδυασμό με άλλες πρωτεΐνες ζωικής ή φυτικής προέλευσης, καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, είναι αναγκαία η ένταξή τους στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο , αλλάζοντας έτσι το πρότυπο κατανάλωσης καθώς υπάρχει ελλειμματική ανάπτυξη της καλλιέργειας οσπρίων στη χώρα μας.

Αξίζει να τονίσω ότι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των οσπρίων στη χώρα μας αποτελεί η ενίσχυση της καλλιέργειας τους μέσω της νέας ΚΑΠ 2014-20 καθώς καθίστανται επιλέξιμα για τη συνδεδεμένη των πρωτεϊνούχων ψυχανθών για ζωοτροφές αυξάνοντας έτσι την παραγωγή τους.

Τέλος, όσον αφορά στο κομμάτι της μεταποίησης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος με σχόλια ή παρατηρήσεις στη διαβούλευση επί του σχεδίου απόφασης για το μέτρο 4.2 του ΠΑΑ που αφορά στη «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή/και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» μέχρι τις 14 Νοέμβρη 2016».

Previous ArticleNext Article