Ελασσόνα

«Ελλήνων Δρώμενα» Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας την Πέμπτη 5 Ιουλίου

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών διοργανώνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 και ώρα 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας, μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Ελλήνων Δρώμενα».

Μέσα από ένα ταξίδι μουσικών εκφράσεων, χορευτικών κινήσεων και τελετουργικών αναπαραστάσεων καταγράφονται οι διαχρονικές πολιτισμικές στιγμές των Ελλήνων, αυτές που συνοδεύουν την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής στην ελληνική γη.

Η παράσταση «Ελλήνων Δρώμενα» επισκέπτεται όλα τα μέρη που άνθισε ο ελληνισμός και παρουσιάζει το πέρασμα και την εξέλιξη του χορού από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από μία εξαιρετική ανθρωπογεωγραφία 250 και πλέον ατόμων αναδεικνύεται η τεράστια συλλογή των ελληνικών χορών, η πλούσια μουσική παράδοση, η ποικιλομορφία των μουσικών μέτρων, το μωσαϊκό του πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας.

Από την Κρήτη έως τον Έβρο, από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία θα παρουσιαστεί μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης.

Παράλληλα οι κοινωνικές εκφράσεις των κατοίκων των περιοχών αυτών μέσα από δρώμενα πανηγυριών, θρησκευτικές δοξασίες, και παραδοσιακές ιεροτελεστίες μεταφέρουν στο κοινό την πολιτιστική ταυτότητα των Ελλήνων, την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα τους, τη μοναδικότητα της έκφρασης.

Σε αυτό την ιστορική αναδρομή στον παραδοσιακό χορό, η οποίο ετοιμάζεται με επιμέλεια,  σχολαστικότητα και επαγγελματισμό από τον γνωστό χοροδιδάσκαλο Κόκκινο Ιωάννη με τη βοήθεια των δασκάλων του συλλόγου Κόκκινου Γεωργίου, Κατσιούρα Αλεξάνδρας και Μαραγκοζάκη Αθανασίου θα συμμετάσχουν πέραν της Ακαδημίας, η χορευτική ομάδα του συλλόγου με την επωνυμία «Ξένιοι Κρήτες», η Ένωση Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου και ο σύλλογος Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα».

Για όλους τους λάτρεις της παράδοσης και του πολιτισμού η Ακαδημία ετοιμάζει μία ιδιαίτερα προσεγμένη παράσταση, με τη χρήση ενός ευφάνταστου σκηνικού, με τη χρήση νέας τεχνολογίας, με σεβασμό στα λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας και κυρίως με μεράκι και αγάπη για αυτό που πρεσβεύει, τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν 250 χορευτές – μουσικοί – ηθοποιοί ενώ θα παρουσιαστούν στο κοινό περισσότερες από 400 παραδοσιακές ενδυμασίες.

Καλείται το κοινό της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας να συμμετάσχει ενεργά στην παραπάνω προσπάθεια της Ακαδημίας, να βιώσει στιγμές μαγικές και ονειρεμένες και να απολαύσει ηχοχρώματα και χορευτικά μοτίβα άλλων εποχών.

Previous ArticleNext Article