Ελασσόνα

Εκδρομή από την Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας

Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας διοργανώνει διήμερη εκδρομή στην πολυπολιτισμική πόλη της Ξάνθης, περιήγηση στην παλιά πόλη, ξενάγηση στο νεοκλασικό κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων και επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. Η τιμή είναι 75 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει διανυκτέρευση για μία νύχτα σε ξενοδοχείο (με πρωινό), βραδινό γεύμα με γλέντι σε οικογενειακό κέντρο και μετακίνηση με λεωφορείο του τουριστικού γραφείου Γκουτζουρέλας Τουρς.

Η πόλη έχει πλούσια ιστορία, παραδόσεις και έθιμα και έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως “Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα”. Διάσημο στην πόλη είναι το Ξανθιώτικο Καρναβάλι το οποίο είναι από τα πιο γνωστά καρναβάλια της Ελλάδας ενώ εξίσου γνωστές είναι και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης (αρχές του Σεπτεμβρίου) και το Φεστιβάλ «Μάνος Χατζιδάκις» το οποίο προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η ΜΕΡΑ (28/01/2017):
Αναχώρηση από την πόλη της Ελασσόνας την 07.00 και διαμέσου Λάρισας άφιξη στην πόλη της Ξάνθης στις 14.00. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα της Ξάνθης και ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην παλιά πόλη και για ξεκούραση μέχρι τις 20.00.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί τον ιστορικό της πυρήνα και είναι χτισμένη μετά το 1829. Είναι η χρονιά που μεγάλοι σεισμοί καταστρέφουν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομείται πάνω στα ερείπια και με πυρήνα τις εκκλησίες, που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ονομαζόταν από την αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης. Κατά τον 19ο αιώνα, η Ξάνθη αναφέρεται ως μια κωμόπολη των 8.000 κατοίκων, ήταν όμως οικονομικά ανθηρή και αυτό οφείλεται στον πλούτο από την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και διακίνηση του καπνού και των προϊόντων του, αλλά και στην προνομιακή της θέση σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους. Η πόλη είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους, χαρακτηρίζεται από την δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι έμποροι καπνού, κυρίως.

Στις 21.30 θα υπάρξει δείπνο και γλέντι (με ζωντανή ορχήστρα) σε τοπικό οικογενειακό κέντρο, όπου διοργανώνει τον ετήσιο χορό της η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ (29/01/2017):
Πρωινό. Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης.

Το Μουσείο Παραδοσιακής φορεσιάς ιδρύθηκε το 2009, στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικό διάκοσμο, στο οποίο στεγάζεται το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης. Εκθέματα του Μουσείου είναι η περιουσία του συλλόγου, που αποκτήθηκε μέσα σε 34 χρόνια από την ίδρυσή του. Σκοπός του μουσείου είναι η ανάδειξη και η προβολή της πλούσιας ελληνικής φορεσιάς, με έμφαση σ’ αυτή της Θράκης. Σε έξι αίθουσες φιλοξενούνται αυθεντικές φορεσιές, πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μαζί με τα κοσμήματα τους.

Αναχώρηση από την πόλη της Ξάνθης την 11.30 και επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. Περιήγηση στους χώρους της μονής.

Το μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Το συγκρότημα είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών, λόγω και της υπέροχης θέας προς το θρακικό πέλαγος. Μια ξύλινη γέφυρα πεζών τα συνδέει μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του «νοικοκύρη») και στο δεύτερο το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής της εικόνας, που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Την 13.00 έχει προγραμματιστεί η επιστροφή μέσω της πόλης της Καβάλας όπου θα υπάρξει δίωρη στάση για φαγητό και καφέ.
Αναχώρηση το απόγευμα και άφιξη στην πόλη της Ελασσόνας τις βραδινές ώρες.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
• Τη μεταφορά με λεωφορείο του γραφείου Γκουτζουρέλας Τουρς
• Τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο με πρωινό
• Το βραδινό γλέντι (με φαγητό) σε τοπικό οικογενειακό κέντρο

Από την Ακαδημία

Previous ArticleNext Article