Λάρισα

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στη Λάρισα 2 με 8 Μαΐου 2018

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας,  σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Λάρισας και τους Συλλόγους  Εθελοντών  Αιμοδοτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ε.Κ.Ε.Α. (Εθνικό Κέντρο Αίματος) διοργανώνουν εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Τις εκδηλώσεις που διεξάγονται από την Τετάρτη 2/5/2018 έως την Τρίτη 8/5/2018, υποστηρίζουν μια σειρά από φορείς σε κοινή συνέντευξη τύπου απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Γίνεται μια ανθρώπινη προσπάθεια μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των φορέων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με αγάπη προς την ανθρώπινη ζωή και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν. Δίνοντας αίμα σώζεις ένα συνάνθρωπο. Ευχαριστώ όλους τους φορείς και τους εθελοντές για τη συμμετοχή και την μεγάλη τους κοινωνική προσφορά. Ας φροντίσουμε όλοι έτσι ώστε να υπάρχει απόθεμα για τους συνανθρώπους μας».

Ντίνος Γιαννακόπουλος – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου: «Οι δράσεις αυτές που συνδιοργανώνουμε, πέρα από την προβολή της εθελοντικής αιμοδοσίας εμπεριέχουν και το στοιχείο της προβολής του τοπικού μας πολιτισμού. Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και προγραμματισμός για να προωθηθεί αυτή η ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας».

Νέστορας Αντωνίου – Διοικητής 5ης ΥΠΕ: Γίνεται μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης πάνω σε ένα φλέγον ζήτημα. Υπάρχει μια καθημερινή ανάγκη για αίμα και η αιμοδοσία στην Ελλάδα στηρίζεται στον εθελοντισμό. Οι εκδηλώσεις είναι ευχάριστες και σχετίζονται με το γεγονός ότι ο Ιπποκράτης έζησε και έδρασε στον τόπο μας».

Μαρία Χατζιδάκη – Διευθύντρια Κέντρο Αιμοδοσίας ΓΝΛ:

Ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος και ανταποκρίνεται. Όμως χρειάζεται διαρκής ενημέρωση για να μην υπάρχουν προβλήματα και για να μπορούν να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Οι εκδηλώσεις εμπεριέχουν και μια έκπληξη. Θα ακουστεί για πρώτη φορά μελοποιημένος ο όρκος του Ιπποκράτη από την μουσικό Ράνια Τσοχατζή, ενώ ο συγγραφέας Βαγγέλης Κολώνας θα μιλήσει για την τελευταία μέρα του Ιπποκράτη στη Λάρισα».

Απόστολος Σουρλατζής – Αντιδήμαρχος Λαρισαίων: «Ως Δήμος στηρίζουμε τις προσπάθειες των φορέων και επιθυμούμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και σε νέους εθελοντές».

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι: ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΙΑΣ, ΓΙΩΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΦΑΛΑΝΗΣ, ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΣΠΥΡΟΣ –ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΦΑΛΑΝΗΣ, ΖΕΡΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΝΛ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΧΡΥΣΑ ΔΙΕΘΥΝΤΡΙΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜ ΑΝ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ «Η ΕΛΠΙΔΑ», ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΜΙΑΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ «Η ΕΛΠΙΔΑ», ΓΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΡΑΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΦΑΝΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΡΑΒΑΝΑ, ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1ο ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΣΑΚΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 1ο ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΓΚΑΝΤΖΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ,

Πρόγραμμα Δράσεων:

Τετάρτη  2/5/18

9:00πμ-14:00μμ : Έναρξη εκδηλώσεων με συγκέντρωση στο προαύλιο χώρο του Γενικού  Νοσοκομείου Λάρισας και ώρα 8:30πμ.

Α) Αναχώρηση για Κεντρική Πλατεία Λάρισας

Δράσεις στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού:

-Θα αναπτυχθούν  τέντες με τραπεζάκια, γραφική ύλη, μπαλόνια,  εδέσματα,   για όσους θέλουν να ζωγραφίσουν, να γράψουν σκέψεις, προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

-Θα γίνει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και ειδικού ερωτηματολογίου προς συμπλήρωση, από εθελοντές που θα φορούν μπλουζάκια αιμοδοτών,  οι οποίοι θα επισκεφθούν κυρίως τα καφέ, εκτός από τους περαστικούς, ώστε να γίνει προσέγγιση των νέων.

-Οι σερβιτόροι των καφέ θα φορούν και αυτοί μπλουζάκια με κοινωνικά μηνύματα αιμοδοσίας.

Β)  Αναχώρηση  από Γ.Ν.Λ. για Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου , με την  Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας, όπου θα γίνει εθελοντική αιμοδοσία από το ΕΠΑΛ Τυρνάβου.  Οι μαθητές του ΕΠΑΛ, φορώντας τα ειδικά σχεδιασμένα μπλουζάκια, θα διανείμουν φυλλάδια και ερωτηματολόγια, που θα συμπληρώσουν  τυχαίοι πολίτες(κυρίως νέοι).  Οι σερβιτόροι των καφέ θα φορούν και αυτοί παρόμοια μπλουζάκια, και  θα προσφέρουν δωρεάν καφέ για όσους αιμοδοτήσουν.

Γ) Διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας στον χώρο του «ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» , όπου θα γίνει  διανομή φυλλαδίων αλλά και συμβολικών δώρων προς τους εθελοντές.

Θα υπάρχουν ειδικά stands ΜΕ ΜΗΝYΜΑΤΑ και μπουφές.

19:00μμ-21.00μμ :

Τιμητική-Ενημερωτική Εκδήλωση για τον Εθελοντή Αιμοδότη στο Δημοτικό Θέατρο  Tυρνάβου ¨ΜΑΧΙΜ¨  με τη συμμετοχή του ΕΠΑΛ Τυρνάβου κι άλλων 8 Συλλόγων της περιοχής (ΚΑΠΗ Τυρνάβου, Σύλλογος Ελπίδα, Σύλλογος Αργυροπουλίου, Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου, Σύλλογος Βρυοτόπου, Σύλλογος Πλατανουλίων, Σύλλογος Δαμασίου, Σύλλογος Αβδέλλας).

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

-Χαιρετισμούς

-Ομιλία με θέμα «Το προφίλ του Ελληνα Εθελοντή Αιμοδότη-Αναγκαιότητα προσέλκυσης των νέων»

-ανάπτυξη της ιστορίας και δράσης των τοπικών Συλλόγων από αντίστοιχους εκπροσώπους,

-Βράβευση παλαίμαχων αιμοδοτών

-προσέγγιση της ιδέας του Εθελοντισμού από την ψυχολόγο κ.Ερκετζίκη Ασημίνα

θεατρικό δρώμενο των μαθητών του ΕΠΑΛ με θέμα τον ρατσισμό

Θα ακολουθήσει  μπουφές (προς τους εθελοντές αιμοδότες), προσφορά τοπικών χορηγών.

Πέμπτη 3/5/18

Ώρες 9:00πμ-13:00μμ

Α) Δράσεις  στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με την συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού  :

-Αιμοληψία στην Κινητή Μονάδα, και σε διαφανή σκηνή, έτσι ώστε οι διερχόμενοι να μπορούν να βιώσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές προσφοράς  ΖΩΗΣ.

-Παράλληλα θα αναπτυχθούν 2 επί πλέον τέντες με τραπεζάκια, γραφική ύλη, εδέσματα,   για όσους θέλουν να ζωγραφίσουν, να γράψουν σκέψεις, προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

-Θα γίνει διανομή φυλλαδίων ενημερωτικών και ειδικού ερωτηματολογίου προς συμπλήρωση, από εθελοντές που θα φορούν μπλουζάκια αιμοδοτών , οι οποίοι θα επισκεφθούν κυρίως τα καφέ, εκτός από τους περαστικούς, ώστε να γίνει προσέγγιση των νέων.

Οι σερβιτόροι των καφέ θα φορούν και αυτοί μπλουζάκια,με κοινωνικά μηνύματα αιμοδοσίας.

Β) Αναχώρηση 2ου Κινητού Συνεργείου του Γ.Ν.Λ. για Φάρσαλα, όπου θα διεξαχθεί στο Κ.Υ. Φαρσάλων μεγάλη εθελοντική Αιμοδοσία από τον Αιμοδοτικό  Σύλλογο Επαρχίας Φαρσάλων .

Οι κυρίες του συλλόγου θα προσφέρουν εδέσματα στους αιμοδότες.

Ταυτόχρονα στην Κεντρική Πλατεία Φαρσάλων θα γίνουν αντίστοιχες δράσεις με διανομή φυλλαδίων και αφισσοκόλληση σε μαγαζιά. Οι ειδικές μπλούζες θα φορώνται από σερβιτόρους των καφέ.

Παρασκευή 4/5/18

Ώρες 9.00πμ-13.00μμ

 Δράσεις  στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με την συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού, αντίστοιχες με αυτές της Πέμπτης

Επίσκεψη μαθητών της Σχολής Καραβάνα με ιδιωτικό εξοπλισμό ( όχημα, μπλουζάκια  και γραφική ύλη) για συμμετοχή στις δράσεις κ επαφή με την εθελοντική αιμοδοσία.

Σάββατο 5/5/18

Α) Ώρες 9.00πμ-13.00μμ

 Δράσεις  στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με την συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού, αντίστοιχες με αυτές της Πέμπτης και Παρασκευής

-Εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο  νεοσύστατος Αιμοδοτικός Σύλλογος  της τοπικής  UNESCO .

Κυριακή 6/5/18

1) 8.00π.μ-11.30π.μ

Συμμετοχή στον Σκυταλοδρομία προς τιμή του Εθελοντή Αιμοδότη στο πλαίσιο του Μαραθώνιου « Ιπποκράτειος δρόμος» με αφετηρία κ τέρμα το Αρχαίο Θέατρο της πόλης

Θα παραβρίσκεται η κινητή μονάδα της Αιμοδοσίας με τον Ερυθρό Σταυρό και άλλες διασωστικές ομάδες που θα μοιράζουν έντυπο υλικό. Παράλληλα, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής θα μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και ερωτηματολόγια στα γύρω καφέ.

θα προσφερθούν snacks και χυμοί στους εθελοντές.

2)  9.00πμ-13.00μμ

 Αιμοδοσία από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο “Φίλων ο Λαρισαίος” , περιοχή ΟΣΕ με δράσεις στη γύρω περιοχή (μπλουζάκια στα καφέ, ενημερωτικά φυλλάδια, προσφορά καφέ και εδεσμάτων από  τα καταστήματα  της περιοχής)

3) 18.00-21.00 : Κεντρική Εκδήλωση στο Δ.Ω.Λ.

Μεγάλη Επιστημονική-Τιμητική Εκδήλωση για τον Εθελοντή Αιμοδότη στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (ΔΩΛ) με πολλούς προσκεκλημένους (τοπικούς παράγοντες, Ιατρικό Σύλλογο, Συλλόγους αιμοδοτών κ.α.)

-Χαιρετισμοί

-Πορεία  της Αιμοδοσίας από τους ιατρούς της Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

-Κοινωνικά μηνύματα από υπευθύνους των Συλλόγων

-Βραβεύσεις αιμοδοτών (έπαινοι, κονκάρδες, μπλούζες)

-Μουσικό-Καλλιτεχνικό μέρος

-Μελοποιημένος ο Ορκος του Ιπποκράτη (Παγκόσμια πρώτη)

-Μπουφές προς τιμή των Εθελοντών Αιμοδοτών

Δευτέρα 7/5/18

Α) 9.00πμ-13.00μμ

 Δράσεις  στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με την συμμετοχή  των Ενεργών Πολιτών Λάρισας :

-Αιμοληψία στην Κινητή Μονάδα, και σε διαφανή σκηνή, έτσι ώστε οι διερχόμενοι να μπορούν να βιώσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές προσφοράς  ΖΩΗΣ.

-300 περίπου μαθητές από το 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας ,το ΕΠΑΛ Τυρνάβου και το Μουσικο Σχολείο Λάρισας θα συγκεντρωθούν και θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της πόλης (Κεντρική Πλατεία -Κούμα- Παναγούλη-Παπακυριαζή- Πλατεία Ταχυδρομείου –Δικαστικό Μέγαρο-Παπαναστασίου-Κεντρική Πλατεία) φορώντας τα  μπλουζάκια της Αιμοδοσίας και κρατώντας κόκκινα μπαλόνια, χέρι-χέρι. Θα μετακινούνται μεταξύ των καφέ και καταστημάτων για να διαδώσουν την ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

θα προπορεύεται το μουσικό σχήμα των κρουστών από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας που θα κάνει μουσικό αφιέρωμα προς τιμή του Εθελοντή Αιμοδότη.

-Χυμοί κ εδέσματα θα διατεθούν στους αιμοδότες και στους συμμετέχοντες στις δράσεις.

Β) Ωρες 17.00-19.00: Ποδοσφαιρικός φιλικός  αγώνας στη Φαλάνη προς τιμή του Εθελοντή Αιμοδότη.

Τρίτη 8/5/18

9.00π.μ-13.00μ.μ:

Α)  Αιμοδοσία στο Σύλλογο Ηπειρώτικα στην  ¨Ηπειρώτικη Εστία¨, επί της οδού  Καρδίτσης, πλησίον  του Γηροκομείου.

– Εκπαιδευτική  επίσκεψη των μαθητών της Γ τάξης του 3ου  Γυμνασίου Λάρισας στον χώρο της αιμοληψίας

– Ενημερωτική εκδήλωση για την αναγκαιότητα της εθελοντικής Αιμοδοσίας

Yπό την αιγίδα

5ης Υ.Π.Ε  Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας Ιατρικού Συλλόγου, Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δήμου Λαρισαίων

Previous ArticleNext Article