Ελασσόνα

Δ. Λέκκας: Τα αναπτυξιακά έργα θα συνεχιστούν στην Ελασσόνα

Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής Ελασσόνας και η συζήτηση που ακολούθησε, με τις όποιες ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ήταν μια καλή αφορμή για περισσότερη κουβέντα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, τον…«υπουργό Οικονομικών» του Δήμου Ελασσόνας Δημήτρη Λέκκα, που δεν δίστασε να πει περισσότερα στην «ΕτΔ».

• Κύριε Λέκκα, βαδίζουμε στον 5ο χρόνο της θητείας σας στα δημοτικά «δρώμενα» της Ελασσόνας. Τι κατάφερε ο Δήμος Ελασσόνας όλο αυτό το διάστημα, με έμφαση στο οικονομικό σκέλος;
– Αυτό που καταφέραμε μέσα σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου Ελασσόνας και διαχειριζόμενοι την οικονομική κατάσταση του δήμου, δηλαδή την περιουσία των συμπολιτών μας, είναι αυτό που περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια και νούμερα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ο δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου, στη διάρκεια του πρόσφατου απολογισμού της δημοτικής αρχής:
Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου παραλάβαμε ένα ταμείο περίπου 3.000.000 ευρώ. Σήμερα το ταμείο μας είναι περίπου 2.700.000 ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει όλα τα έργα που θα σας παρουσιάσω στη συνέχεια.
Παραλάβαμε ένα χρέος στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) 583.000 ευρώ, το οποίο έχει αποπληρωθεί. Παραλάβαμε 11 διαφορετικά δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2.700.000 ευρώ. Σήμερα το ποσό ανέρχεται στο 1.890.000 ευρώ. Παραλάβαμε χρέος προς τη ΔΕΗ περίπου 1.300.000 ευρώ, το οποίο έχει εξοφληθεί.
Πληρώσαμε εντάλματα ύψους 270.000 ευρώ, που βρήκα στο γραφείο μου την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων μου.
Δεχθήκαμε βροχή δικαστικών αγωγών ύψους περίπου 4.500.000 ευρώ, που αφορούσαν προηγούμενες θητείες, τις οποίες καταφέραμε να διαχειριστούμε, χωρίς να προκληθεί κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου, πληρώνοντας ήδη 741.000 ευρώ.
Στα 4 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, μειώσαμε τις υποχρεώσεις κατά 4.404.000 ευρώ. Καταφέραμε μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον να κρατήσουμε τα τέλη άρδευσης πολύ χαμηλά, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, όταν κάποιοι μας πολεμούσαν, καταγγέλλοντάς μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

• Αλήθεια, ο Δήμος Ελασσόνας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του;
– Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να κρατάμε «ομήρους» όσους συνεργάζονται με τον δήμο. Θα μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο περισσότερο σ’ αυτό το τελευταίο: ήταν βασική μας επιδίωξη από την πρώτη μας μέρα στη διοίκηση του δήμου, να μην δημιουργήσουμε νέους «ομήρους». Υπάρχουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πρέπει να εισπράξουν για να μπορέσουν και αυτές να κινηθούν. Το έχουμε καταφέρει, μέσα και από διοικητικές αλλαγές, σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σκεφτείτε πως αυτά τα χρόνια, τα χρόνια της ελληνικής χρεοκοπίας δηλαδή, οι κρατικές επιδοτήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση μειώθηκαν μέχρι και 75%! Επιπλέον, η λύση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι η αύξηση τελών και φόρων που να επιβαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις, όταν, ήδη, αυτοί έχουν στραγγαλιστεί από την κεντρική εξουσία.

• Ηρθαν νέα χρήματα στον Δήμο Ελασσόνας;
– Αυτό που καταφέραμε ήταν να φέρουμε στον Δήμο Ελασσόνας αρκετά χρήματα, είτε μέσω της κυβέρνησης, είτε μέσω της συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να φαίνονται. Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως η απορρόφηση κονδυλίων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν είχαμε, ως δήμος, περισσότερο προσωπικό. Σκεφτείτε για παράδειγμα πως η τεχνική μας υπηρεσία λειτουργεί ουσιαστικά με τρεις υπαλλήλους!
Με τα χρήματα αυτά καταφέραμε να δημιουργήσουμε υποδομές, να ενισχύσουμε την κοινωνική μας πολιτική, βοηθώντας μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, να διορθώσουμε κακώς κείμενα του παρελθόντος, να προσέξουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές οικονομικές δομές για την επαρχία μας, με κορωνίδα τη Σχολή Γάλακτος, η οποία από όνειρο έγινε πραγματικότητα.

• Εγινε αρκετή κουβέντα για χρήσιμες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής που δεν φαίνονται στον κόσμο αλλά και για έλεγχο από τον εισαγγελέα. Πείτε μας κάτι παραπάνω…
– Ναι, έτσι είναι. Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις οικονομικού προσανατολισμού και διοίκησης που δεν φαίνονται στον κόσμο. Σκεφτείτε για παράδειγμα πως μειώθηκε η αμοιβή των ορκωτών λογιστών πάνω από 50%. Μπορεί να σκεφτείτε… «σιγά το νούμερο», όμως σας διαβεβαιώ πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Δεν αναφέρομαι, φυσικά, τυχαία, στο παράδειγμα αυτό. Μας έχουν κατηγορήσει μέχρι και για το θέμα των ορκωτών λογιστών, λες και έχουμε να κρύψουμε κάτι. Έκαναν θέμα τους εισαγγελικούς ελέγχους, κάτι, που όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, συμβαίνουν κάθε μέρα σε όλη την επικράτεια. Και μάλιστα, αποφεύγοντας να πουν πως κάποιους από τους εισαγγελικούς αυτούς ελέγχους τους προκαλέσαμε μόνοι μας! Μετά από δικές μας καταγγελίες. Αυτοί λοιπόν που μας πολεμάνε λυσσαλέα από την πρώτη μέρα της θητείας μας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μην μιλάνε μόνο πολιτικά, αλλά και προσωπικά, δεν θα καταφέρουν τελικά τίποτα. Εμείς και το έργο μας θα ολοκληρώσουμε και θα το συνεχίσουμε την επόμενη τετραετία.
Θέλω να σας δώσω όμως και άλλα τέτοια στοιχεία που δεν γίνονται εύκολα γνωστά: για πρώτη φορά ο Δήμος Ελασσόνας έχει μηδενίσει όλα του τα χρέη που αφορούσαν στα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης για πρώτη φορά έχει καταγραφεί επίσημα όλη του η περιουσία. Επιπλέον, οι συνδέσεις internet σε όλες τις κοινότητες και στα χωριά της επαρχίας μειώνουν τα λειτουργικά μας κόστη. Όπως και οι συνδέσεις των δημοτικών κτιρίων με το φυσικό αέριο που έρχεται στην Ελασσόνα, ενώ στην αρχή δεν ήταν προγραμματισμένο από την ίδια την εταιρεία. Πράγματα πολλά που πετύχαμε και καταφέραμε με σκληρό, καθημερινό αγώνα, την ώρα που υπήρξαν σύμβουλοι οι οποίοι, σύμφωνα με δική τους δήλωση, προσπάθησαν ακόμα και να σταματήσουν την πληρωμή των χρεών στη ΔΕΗ, ένα ποσό που αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ και το οποίο ήρθε στον Δήμο Ελασσόνας μετά από προσωπική παρέμβαση του δημάρχου Νίκου Ευαγγέλου στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών.

 

• Αντιδήμαρχε, αφού σας ευχαριστήσω, κάτι τελευταίο από τη μεριά σας στο κλείσιμο της κουβέντας μας;
– Τα μεγάλα αναπτυξιακά μας σχέδια θα συνεχιστούν. Ήδη ο κόσμος έχει δει την Ελασσόνα να αλλάζει. Στις επερχόμενες εκλογές θα καταθέσουμε τη νέα μας πολιτική πρόταση και θα ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας να την εγκρίνουν. Πλέον όλοι γνωρίζουν…

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article