Ελασσόνα

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και στήριξης εργαζομένων και ανέργων

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές το Σωματείο Εργατοτεχνιτων Οικοδόμων  Επαρχίας Ελασσόνας τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο και γενικότερα.

Η κυβέρνηση, που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων, του κάθε πολίτη και ζητά εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα και τις αιτίες του.

Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Για παράδειγμα, φτάσαμε να λειτουργούν σήμερα μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν δεκάδες συναδέλφους και άλλους εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ολιγομελή συνεργεία (3-4 άτομα) που σταμάτησαν την εργασία τους σε μικρές ιδιωτικές οικοδομές και ανακαινίσεις ( ελαιχρωματισμοι, πλακάκια, μονώσεις) λόγω της πανδημίας του κορονοιου.

Για να μην πληρώσουμε άλλη μια φορά  το μάρμαρο εις βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας:

Απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας.

Να καταβληθεί το Δωροσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Το δώρο αντιστοιχεί σε δεδουλευμενα μεροκάματα που πρέπει ο ΕΦΚΑ να αποδώσει χωρίς καμία καθυστέρηση στους οικοδόμους.

Να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώσουμε για μια ακόμα φορά εμείς τις συνέπειες για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΌΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Previous ArticleNext Article