Ελασσόνα

«Διδάσκει ταπεινότητα ο Αγιος Σπυρίδων»

Η Ελασσόνα, όπως γίνεται κάθε χρόνο, με την καθιερωμένη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και με μηνύματα γιόρτασε τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, στον φερώνυμο ιερό ναό του Αγίου.

Ανήμερα της γιορτής, στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα ιερό ναό τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο Θείο Κήρυγμα που ακολούθησε ο ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού π. Νικάνωρ Παπανικολάου, αναφέρθηκε στον κορυφαίο επίσκοπο Τριμυθούντος Κύπρου και στα θαύματα που έκανε στη διάρκεια του βίου του.

Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

«Ο Άγιος Σπυρίδων ήταν απλός, πολύ ελεήμων και φιλάνθρωπος. Ξεχώριζε για την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη του, αν και πάντοτε φτωχός, αφού πάντοτε βοηθούσε αυτούς που είχαν ανάγκη. Μεγάλος δάσκαλος, μεγάλη ψυχή, έλαμψε με την ακτινοβολία του. Από απλός ποιμένας έγινε μεγάλος ποιμένας ψυχών. Αυτός ο βοσκός προβάτων που ηξιώθη του μεγάλου δώρου της αρχιεροσύνης. Ζούσε τον Θεό μέσα του ο Άγιος Σπυρίδων. Διακρινόταν για την απλότητα. Το δύσκολο είναι να είμαστε απλοί και ταπεινοί. Ο Άγιος είναι θαυματουργός. Στην απλή του ζωή επιτελούσε θαύματα. Χαρακτηριστικό το θαύμα του με το φίδι, που το έκανε χρυσάφι, ράβδο χρυσού για να βοηθήσει αυτόν που τον είχε ανάγκη, αυτόν που έδωσε τη ράβδο χρυσού ως ενέχυρο στους δανειστές του. Ξεχωριστό το θαύμα του με την κεραμίδα(φωτιά, νερό και χώμα), στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, το 325 μ.Χ., όταν με απλό τρόπο απέδειξε το απλό δόγμα της Αγίας Τριάδος, πως ο Θεός είναι Ένας αλλά και Τριαδικός. Για απλά πράγματα έδινε λύσεις. Απλός, ταπεινός, με πίστη μεγάλη, θαυματουργός. Του έδωσε ο Θεός αυτή τη δύναμη. Πόσο τιμάει τους Αγίου μας ο Θεός!».

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος παρευρέθηκαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αστ. Στούπας και Ιωάν. Γκέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ανέστης Σερετίδης, ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Παπαδημόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές, οι κυρίες των Φιλοπτώχων Ταμείων της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος και ενοριών της πόλης, καθώς και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article