Ελλάδα

Διαμαρτυρία Θεσσαλών κτηνοτρόφων για τη φέτα

ΦΕΤΑ

Σε επιστολή διαμαρτυρία η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρεται στο ζήτημα προστασίας της Φέτας.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά τον θόρυβο και τον προβληματισμό που προέκυψε για την Φέτα από την συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και Αφρικανικές χώρες εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για την παραπάνω συμφωνία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να χάσουμε ότι με κόπο έχουμε κατακτήσει, την ονομασία φέτα ως Π.Ο.Π. Για ακόμα μία φορά καλούμαστε να αποδείξουμε την ελληνικότητα της φέτας και να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Αυτό το στηρίζουμε για ακόμα μία φορά στα παρακάτω:

Η Ελλάδα παράγει Φέτα από την αρχαιότητα και επίσημες στατιστικές που υπάρχουν από το 1931 παρουσιάζουν παραγωγή 25.000 τόνων για το έτος εκείνο, ενώ έκτοτε η παραγωγή έχει φθάσει ετησίως σε 115.000 περίπου τόνους. Το τυρί που φέρει την ονομασία «φέτα» στην Ελλάδα παράγεται αποκλειστικά από μείγμα γάλακτος προβατίνας και αίγας. Η περιοχή καταγωγής της πρώτης ύλης είναι σημαντικά περιορισμένη δεδομένου ότι το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού «φέτα» πρέπει να προέρχεται από προβατίνες και αίγες τοπικών φυλών που έχουν εκτραφεί με παραδοσιακό τρόπο και των οποίων η διατροφή πρέπει να στηρίζεται υποχρεωτικά στη χλωρίδα που υπάρχει στα βοσκοτόπια των επιλέξιμων περιοχών.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του παραρτήματος  του       κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/96 της Επιτροπής όσον αφορά την ονομασία Φέτα η εκτατική βοσκή και η διαχείμανση, οι οποίες αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της εκτροφής προβατίνων και αιγών που χρησιμοποιούνται για την προμήθεια της πρώτης ύλης του τυριού «φέτα», αποτελούν καρπό μιας πατρογονικής παράδοσης που επιτρέπει την προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές και στις συνέπειές της στη διαθέσιμη βλάστηση. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων μικρού μεγέθους, πολύ λιτοδίαιτων και ανθεκτικών, οι οποίες μπορούν να επιζήσουν σε ένα ελάχιστα γενναιόδωρο από ποσοτικής απόψεως περιβάλλον το οποίο, ωστόσο, είναι ποιοτικά προικισμένο με μία άκρως διαφοροποιημένη ειδική χλωρίδα, η οποία χαρίζει στο τελικό προϊόν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Τα τυριά που φέρουν σήμερα την ονομασία «φέτα» στις Αφρικανικές χώρες παραπέμπουν γενικά, ρητά ή σιωπηρά στην επισήμανσή τους, παρά το γεγονός ότι παράχθηκαν εκεί και όχι στην Ελλάδα, στο έδαφος, στις πολιτιστικές παραδόσεις ή στον πολιτισμό της Ελλάδας, με την παρουσίαση κειμένου ή σχεδίων έντονης ελληνικής φύσεως. Από αυτά προκύπτει ότι επιδιώκεται εκουσίως η συσχέτιση μεταξύ της ονομασίας «φέτα» και της Ελλάδας υποδεικνύεται και δεδομένου του ότι αποτελεί επιχείρημα πώλησης που είναι σύμφυτο με τη φήμη του πρωτότυπου προϊόντος, δημιουργώντας έτσι πραγματικούς κινδύνους σύγχυσης και παραπλάνησης στον εκεί καταναλωτή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των λεξικών που κυκλοφορούν παγκοσμίως αναφέρονται στην λέξη Φέτα ως τυρί  που παράγεται στην Ελλάδα από αιγοπρόβειο γάλα

Ακόμη και διεθνή site στο διαδίκτυο αναφέρονται στην ελληνικότητα της φέτας ( www.cheese.com).

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ΦΕΤΑ είναι μία και είναι ελληνική. Αυτό το λέμε για να το καταλάβετε εσείς οι κυβερνώντες την χώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ας σταματήσετε να παραπλανάτε τους έλληνες με την δήθεν πενταετή παράταση και στην συνέχεια επαναδιαπραγμάτευση. Εμείς βλέπουμε την εν λόγω παράταση που τόσο πολύ την διαφημίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ως ένα τρόπο μετατόπισης του προβλήματος για να ξεχαστεί. Που είναι η άσκηση του βέτο σε ένα τόσο σημαντικό για την ελληνική οικονομία ζήτημα; Γενικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει να λύσει εδώ και τώρα ένα τόσο σοβαρό θέμα και βρήκε την εύκολη λύση της μετάθεσης του προβλήματος. Εδώ τίθεται το ερώτημα αν δεν μπορούν να προστατεύσουν την ΦΕΤΑ με μικρότερα κράτη όπως είναι τα αφρικανικά τι μπορούν να καταφέρουν στην συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ;

Όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. προστάτευσαν τα δικά τους προιόντα και εμείς που έχουμε ένα προιόν από την αρχαιότητα δεν κάνουμε τίποτα για να το προστατεύσουμε. Από που νομίζετε ότι θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη όταν κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα ελληνικό προιόν με μεγάλες εξαγωγές και τεράστια περιθώρια ανάπτυξης; Η ΦΕΤΑ είναι ένα προιόν όπου με μηδενική διαφήμιση τα τελευταία χρόνια έχει ραγδαία ανάπτυξη. Που οφείλεται αυτό; Στα εκατομύρια των τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο, γεύονται εδώ την φέτα και όταν επιστρέφουν στις χώρες τους την αναζητούν για την μοναδικότητά της και όχι γιατί κάνατε κάποια διαφημιστική καμπάνια στήριξης του προιόντος.

Σας καλούμε κύριοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ξυπνήσετε πριν είναι αργά και να προστατεύσετε τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά προιόντα που μας έμειναν γιατί στο τέλος δεν θα παράγουμε τίποτα. Τέλος περιμένουμε σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις στήριξης της ελληνικότητας της ΦΕΤΑΣ εντός της Ε.Ε. και σε όλες τις συμφωνίες που πρόκειται να γίνουν με χώρες εκτός Ε.Ε. από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όποιος δεν μπορεί να το κάνει δεν είναι άξιος να κυβερνά και να πάει σπίτι του».

 0  0  New  
Previous ArticleNext Article