Λάρισα

Δεν πάρθηκαν μέτρα για το πρόβλημα των ανεμβολίαστων παιδιών για ιλαρά

Ευθύνη του κράτους και όχι του ατόμου είναι ο εμβολιασμός, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε η επιδημική έξαρση της ιλαράς, επισημαίνοντας ότι ενώ ήταν γνωστό το πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων παιδιών, δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί.

Πρόσθεσε ότι η αιτία είναι οι τεράστιες ελλείψεις μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, η έλλειψη προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης, η ανεπάρκεια εμβολίων και ο μη εμβολιασμός των Ρομά. Τόνισε ότι δεν υπάρχει πλήρως αναπτυγμένο και στελεχωμένο κρατικό σύστημα Υγείας που θα καταγράφει τις ανάγκες και θα παρέχει υπηρεσίες πρόληψης όπως οι εμβολιασμοί. Υπογράμμισε πως το ζήτημα αυτό σχετίζεται με το χαρακτήρα της ανάπτυξης και ποιον εξυπηρετεί και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το κράτος έχει συγχρόνους μηχανισμούς για την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά δεν έχει ιδέα ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν.

Σχολιάζοντας την τάση αμφισβήτησης των εμβολίων, ανέφερε ότι αποκτά έδαφος όσο η ενημέρωση αποτελεί κυρίως ατομική ευθύνη σε ένα ανεπαρκές σύστημα Υγείας. Έκανε λόγο για επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία αναχρονιστικές θεωρίες που αξιοποιούνται για να συγκαλυφθούν και οι κυβερνητικές ευθύνες για τα χάλια στις δημόσιες μονάδες Υγείας, προσθέτοντας ότι ο μη εμβολιασμός Ρομά δεν οφείλεται σε αυτές τις απόψεις. Τόνισε ακόμα πως η δήθεν «αντικαπιταλιστική» άρνηση του εμβολίου, δηλαδή το επιχείρημα ότι τα εμβόλια και η χρησιμότητά τους αποτελούν κατασκεύασμα της βιομηχανίας  για να εξασφαλίσουν κέρδος, αποτελεί συγκαλυμμένη αντιδραστική θεωρία διότι οδηγεί στην παραίτηση από την αξιοποίηση μιας κατάκτησης πολύ σοβαρής για την προάσπιση της υγείας των παιδιών και του λαού.

 

Previous ArticleNext Article