Ελασσόνα

Δήμος Ελασσόνας: Ρύθμιση των δανείων με ευνοϊκούς όρους

Σε ρύθμιση των δανείων του Δήμου Ελασσόνας συνολικού ποσού 1.659.853,96 ευρώ θα προχωρήσει η νέα δημοτική αρχή μετά από αίτημα προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πετυχαίνοντας ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την αναχρηματοδότηση του χρέους και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του.

Ο Δήμος Ελασσόνας εξυπηρετεί σήμερα 5 επενδυτικά δάνεια συνολικού ποσού 662.376,49 ευρώ και 5 δάνεια για ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΤΑ συνολικού ποσού 999.266,90 ευρώ, ενώ η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση για τα δάνεια αυτά είναι 329.886,11 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, με τη ρύθμιση αυτή του χρέους εξασφαλίζεται η αναγκαία ρευστότητα για τα επόμενα έξι τουλάχιστον χρόνια και μία σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού από 5,90% για δάνεια ποσού 1.130.553,38 € σε 4,3% + euribor εξαμήνου και από 7,02% για δάνεια ποσού 529.300,58 € σε 4,3% + euribor εξαμήνου.

Ο κ. Γάτσας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα μία ολοκληρωμένη πρόταση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για την ελάφρυνση του χρέους για τα επόμενα έξι χρόνια, πετυχαίνοντας ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση ποσού 141.677,84 ευρώ από 329.886,11 ευρώ που είναι σήμερα.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ετήσιας αυτής δόσης σε συνάρτηση με τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου, αξίζει να αναφέρω ότι η ετήσια τακτική επιχορήγηση του Δήμου από το Υπουργείο Εσωτερικών για δαπάνες εκτός της μισθοδοσίας ανέρχεται στο ποσό των 206.327,88 €, ενώ ταυτόχρονα βρεθήκαμε στη δυσχερή θέση να έχει δεσμευτεί ένα μεγάλο ποσό της ετήσιας επιχορήγησης ποσού 182.372,74 € για οφειλές του Δήμου προς το ΦΟΔΣΑ έτους 2018.

Το τελευταίο εξάμηνο καταφέραμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Δ. Κουρομπίνα και την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υποβάλουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα το αίτημα της αναχρηματοδότησης στο ΤΠ&Δ.

Έχω ήδη απευθυνθεί με επιστολή μου στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας και τους έχω εκθέσει συνοπτικά και με γραφιστική απεικόνιση τα οφέλη της μεταφοράς των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου σε βάθος 20ετίας και 15ετίας για τα επενδυτικά δάνεια και τα δάνεια ληξιπροθέσμων, αντίστοιχα.

Μετά την επικείμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την έκθεση εκτίμησης των ορκωτών λογιστών, θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στο Δήμο μας μία σημαντική οικονομική «ανάσα», ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες σε επίπεδο καθημερινότητας και μία σειρά παρεμβάσεων στις κοινότητες του δήμου μας.

Με ορθολογική διαχείριση και στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας που εστιάζει στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Previous ArticleNext Article