Ελασσόνα

Γιώργος Κατσιαντώνης: Σε φορολογική… ομηρία χιλιάδες αγρότες

“Πληρώνουν… συνεχώς τα αδιευκρίνιστα του Φορολογικού Νόμου οι αγρότες …και αντί για εκπτώσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με υπέρογκες επιβαρύνσεις”. Αυτό επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης  προσθέτοντας  πως στη σχετική διάταξη επί του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχουν ασάφειες  ως προς την έκπτωση του φόρου με βάση τα παιδιά της αγροτικής οικογένειας αλλά και το πώς και πότε θα δίνεται.

“Οι αγρότες αγκομαχούν για να βγάλουν πέρα την καθημερινότητα τους” τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης που ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση διευκρινιστικής- ερμηνευτικής εγκυκλίου για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν άδικα και παράνομα χιλιάδες Έλληνες αγρότες .

Η ερώτηση του Βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του άρθρου 69 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος,  η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες, για την εκκαθάριση δηλώσεων του 2017, πρόκειται να γίνει με συντελεστή 100% επί του φόρου που θα προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Με βάση όμως αυτή τη διατύπωση, ως φόρος που προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να ληφθεί υπόψη το ποσό φόρου που αναλογεί πριν από την έκπτωση για τα προστατευόμενα τέκνα. Δηλαδή, δεν γίνεται σαφές και δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα καμία σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος η οποία θα προσδιορίζει με σαφήνεια  αν ο υπολογισμός θα γίνεται πριν ή μετά την έκπτωση φόρου για τα προστατευόμενα τέκνα. Αυτό, θα έχει ως άμεση και απαράδεκτη συνέπεια χιλιάδες αγρότες να βρεθούν προ των πυλών του φορολογικού αδιεξόδου, αντιμέτωποι με υπέρογκες επιβαρύνσεις από το 2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι αγρότες πλέον αντιμετωπίζονται φορολογικά με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, και εξετάζοντας αναλυτικά το ισχύον καθεστώς, προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα στη ΓΓΔΕ να υπολογίσει την προκαταβολή επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, χωρίς να λάβει υπόψη την έκπτωση φόρου ύψους 1.900-2.100 ευρώ που δικαιούνται πλέον οι αγρότες,  ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Συνεπώς, αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα, προκειμένου να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος, σύσσωμη η αγροτική κοινότητα της Χώρας θα βρεθεί αντιμέτωπη με φορολογικές υποχρεώσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα ενέπιπταν στο αφορολόγητο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να εκδώσετε διευκρινιστική –  ερμηνευτική εγκύκλιο για το εν λόγω μείζον ζήτημα, ώστε να μην επιβαρυνθούν άδικα και παράνομα χιλιάδες Έλληνες αγρότες με μη αντιστοιχούμενες, κατά περίπτωση, φορολογικές υποχρεώσεις?

Previous ArticleNext Article