Ελασσόνα

Γιώργος Κατσιαντώνης: Η κυβέρνηση… “ξεγύμνωσε” την ίδια την κυβέρνηση

Κομπάρσοι… της ταινίας “ο κατήφορος” με τη σκηνοθεσία της κυβέρνησης…. οι 150.000 συνταξιούχοι ,δηλώνει ο βουλευτής Λάρισας Γιώργος Κατσιαντώνης
Την πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος με την ομολογία- φωτιά… εν μέσω non paper της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, που αφορά την αδυναμία πληρωμής 150.000 παλιών και νέων συντάξεων επισημαίνει με ερώτηση του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ρίχνει τα πυρά του στην κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “προφανώς και γνωρίζουν ότι υφίσταται τέτοιο μείζονος σημασίας ζήτημα, καθότι τα προβλήματα που αναλύονται στο άκρως εμπεριστατωμένο και αναλυτικό κείμενο του εγγράφου…. για την αναποτελεσματική λειτουργία του δεν είναι σημερινά… και προφανώς δεν είναι άμοιρα γνώσεων του αρμόδιου Υπουργού και του ιδίου του Πρωθυπουργού…”
“Οι τυμπανοκρουσίες για τα… εγκαίνια μια νέας εποχής στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας… σίγησαν οριστικά… με τον ΕΦΚΑ να βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο” τονίζει στην Υπουργό ο Βουλευτής Λάρισας που της ζητά να απαντήσει εγγράφως και με τεκμηριωμένο λόγο, παράθέτοντας επίσημα στοιχεία για την επιβεβαίωση η μη του περιεχομένου του εγγράφου περί ανυπαρξίας σχεδίου για την πληρωμή των συντάξεων.
Ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης με το εν λόγω έγγραφο… δείχνει να “σηκώνει τα χέρια ψηλά”…. άραγε επισημαίνει στην ερώτηση του προς την Έφη Αχτσιόγλου κάνει και η κυβέρνηση το ίδιο… η προτίθεται να εκπονήσει νέο σχέδιο… με ενέργειες στην πράξη… ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση των 869 εκατ. Ευρώ, η οποία θα διατεθεί προκειμένου για την πληρωμή των οριστικών συντάξεων και των αναδρομικών που οφείλονται σε περισσότερους  από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους?

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα που φιλοξενείται σε ημερήσια εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ) και το οποίο αναδημοσιεύεται, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς του, από πολλά μέσα ενημέρωσης (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, NEWSIT, IEFIMERIDA, NEWSBOMB, κλπ), ήρθε στην επιφάνεια επίσημο έγγραφο- φωτιά από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο φέρει ημερομηνία 24 Μαρτίου 2017 και από το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει ρητά και κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».
Στο εν λόγω έγγραφο, με απλά λόγια, οι υπογράφοντες αυτό «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και προσπαθούν μεταξύ τους ή προς τον ή τους αποδέκτες του, να άρουν κάθε ευθύνη από πάνω τους, για να μην βρεθούν «με τα χέρια δεμένα στην πλάτη» στο άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα.
Και ενώ η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο προφανώς και γνωρίζουν ότι υφίσταται τέτοιο μείζονος σημασίας ζήτημα, καθότι τα προβλήματα που αναλύονται σε αυτό το έγγραφο με εμπεριστατωμένο και άκρως αναλυτικό τρόπο, και τα οποία αφορούν στην προβληματική και φυσικά αναποτελεσματική λειτουργία του φορέα ΕΦΚΑ,  προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται, προφανώς και θα τελούν σε γνώση του αρμόδιου Υπουργού και του ίδιου του Πρωθυπουργού (δεν μπορεί ή δεν δύναται να τα αγνοεί…), ενώ ο ίδιος ο ΕΦΚΑ ως φορέας μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής.. Και όμως, παρά τις τυμπανοκρουσίες για τα «εγκαίνια» μιας νέας εποχής στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας και στη διαδικασία καταβολής συντάξεων, ο ΕΦΚΑ βρίσκεται επί της ουσίας προ του λουκέτου…
Κατόπιν των ανωτέρω, και με δεδομένα ότι:
-μόλις πριν ένα μήνα ο (14/2) ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Πετρόπουλος, όταν κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε σχετικές αναφορές του Δικτύου Συνταξιούχων, διαβεβαίωνε ότι «μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θα απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις»,
-εφόσον πράγματι, από τους πλέον αρμόδιους, δυστυχώς διαβεβαιώνεται ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο»
Ερωτάται η κα Υπουργός:
-επιβεβαιώνετε την ενέργεια της Διοίκησης του φορέα ΕΦΚΑ  και φυσικά το περιεχόμενο του εν θέματι εγγράφου, στο σύνολό του, στο οποίο, πλέον των ανωτέρω περί ανυπαρξίας σχεδίου να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, αναφέρεται ότι υπάρχουν και θέματα Διοικητικής ανοργανωσιάς και αδυναμίας ορθής άσκησης των καθηκόντων και των εργασιών του Φορέα και της Διοίκησής του? (αν δεν επιβεβαιώνετε, παρακαλώ με τεκμηριωμένο τρόπο να απαντήσετε γιατί παραθέτοντας επίσημα στοιχεία, και επίσης να γίνει σαφής παράθεση των επικείμενων ενεργειών επί των θιγομένων στο εν λόγω έγγραφο ζητημάτων)
-πώς προτίθεστε να ενεργήσετε ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση των 869 εκατ. Ευρώ, η οποία θα διατεθεί προκειμένου για την πληρωμή των οριστικών συντάξεων και των αναδρομικών που οφείλονται σε περισσότερους  από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους?

Previous ArticleNext Article