Ελασσόνα

Γιώργος Κατσιαντώνης….εφ’όλης της ύλης

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών… και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική…. για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αλλά και τις παρεμβάσεις του για επενδύσεις στον Όλυμπο και στην ευρύτερη περιοχή του Ν.Λάρισας, μίλησε στα Υστερόγραφα ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.

Μέσα από μια λεπτομερή συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ξεκαθάρισε τη θέση της Ένωσης Κεντρώων σε ότι αφορά τις φήμες που ήθελαν να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ… κάνοντας λόγο για πολιτικό παιχνίδι με σκοπό να “σβήσουν” το κόμμα από την πολιτική σκηνή , ενώ διευκρίνισε ότι η Ένωση Κεντρώων, πέραν της απλής αναλογικής δε στήριξε σε τίποτα άλλο την κυβέρνηση.

Για τις τηλεοπτικές άδειες και τη συγκρότηση ΕΣΡ… ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων εκτίμησε πως εφόσον καταργηθεί το άρθρο 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες το κόμμα του θα ψηφίσει θετικά για πρόεδρο ενώ προέβλεψε πως οι κάλπες στις Ελλάδα δε θα στηθούν πριν το 2018.Εξέφρασε δε την απογοήτευση του για τη μη συναίνεση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων σε κρίσιμα θέματα, οικονομικά αλλά και  γεωπολιτικά, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική ο Γιώργος Κατσιαντώνης εξήγησε τους λόγους που η Χίλαρυ Κλίντον θα αναδειχτεί η μεγάλη νικήτρια, ενώ σε ότι αφορά την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας στις 15 Νοεμβρίου ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων θεωρεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Αμερικής θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τη Γερμανία για το θέμα του χρέους καθώς δεν θεωρεί τυχαίο ότι μετά την Ελλάδα, ο επόμενος σταθμός του είναι η Γερμανία.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων μίλησε και για την προσπάθεια του να προβάλλει αξιόλογες προς επένδυση περιοχές της Θεσσαλίας…όπως ο Όλυμπος που ενώ θεωρείται γνωστός παγκοσμίως, στην Ελλάδα κάποιοι θέλουν να…εξασθενήσουν τη δυναμική του με τη μη προώθηση του στα επενδυτικά σχέδια της χώρας.

Η συνέντευξη του Γιώργου Κατσιαντώνη στα Υστερόγραφα έχει ως εξής:

Η πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία της Ένωσης Κεντρώων έφερε στο προσκήνιο νέα πολιτικά πρόσωπα που το εγχώριο κοινό δεν γνώριζε σε ευρεία κλίμακα, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Κατσιαντώνης. Γεννημένος στην Αμερική από έλληνες γονείς, θα σπουδάσει εκεί “Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία”. Σε νεαρή ηλικία εξελέγη βουλευτής στην πολιτεία του New Hampshire, όπου συνολικά έκανε τρεις θητείες. Η απροσδόκητη εξέλιξη της ζωής τον έφερε στην Ελλάδα. Και σχεδόν δύο χρόνια μετά, εκλέγεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, ως βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων. Ο κ. Κατσιαντώνης μιλάει στα Υστερόγραφα, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

-Στο κυκλώνα της εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται η προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με ποια κρητήρια το κόμμα σας πρότεινε το όνομα του κ. Σταύρου Δήμα;

“Προτείναμε τον Σταύρο Δήμα διότι είναι ένα πρόσωπο που έχει αποδείξει διαχρονικά, είναι έντιμος, έχει επιτελέσει υπουργός σε διάφορους θώκους και είναι ένα πρόσωπο συναίνεσης. Γι αυτό και ως ΕΚ δώσαμε το συγκεκριμένο όνομα”.

-Αν το άρθρο 2Α του νόμου Παππά καταργηθεί εν τέλει, προτίθεστε να ψηφίσετε οποιοδήποτε πρόσωπο ως πρόεδρο για να συγκροτειθεί ΕΣΡ;

“Ελπίζω πως ναι”.

-Θωρείτε ότι τίθεται ζήτημα εκλογών μετά την έκπτωση του νόμου του κ. Παππά από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

“Όχι, είμαι κάθετος σε αυτό. Δηλαδή εάν κάθε φορά που μια κυβέρνηση προωθεί ένα συγκεκριμένο νόμο, το ΣΤΕ τον βγάζει αντισυνταγματικό θα είχαμε εκλογές κάθε έξι μήνες. Φανταστείτε δηλαδή τι έχει γίνει και με τα μνημόνια. Τα μνημόνια, στην ουσία, δεν είναι αντισυνταγματικά; θεωρώ πως όχι, δεν θα πρέπει να πέφτει η κυβέρνηση τόσο εύκολα”.

Δηλαδή πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε εθνικές εκλογές;

“Πιστεύω πως εκλογές θα γίνουν το 2018, αν όχι το 2019. Το 2018 είναι η πρόβλεψη μου”.

-Τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα παρουσιάζουν πτώση των ποσοστών της ΕΚ, έτσι ώστε αν αύριο διεξάγονταν εκλογές, το κόμμα σας δεν θα έμπαινε στη Βουλή. Σε τι οφείλεται αυτή η ποσοστιαία κάμψη;

“Είναι από την επίθεση που έχουμε δεχτεί τον τελευταίο καιρό, βασικά απο την ΝΔ για τον νόμο που έχουμε ψηφίσει, την απλή αναλογική. Από την ημέρα που έχουμε ψηφίσει την απλή αναλογική, ο πόλεμος που έχουμε δεχτεί απο κανάλια, από sites και γενικά από τα ΜΜΕ είναι μεγάλος. Θέλουν να παρουσιάσουν την Ένωση Κεντρώων ως ένα κόμμα που συνεργάζεται με το ΣΥΡΙΖΑ. Οποίος θέλει, μπορεί να μπει μες το σάιτ της Βουλής και να δει τις ψηφοφορίες της Ένωσης Κεντρώων. Δεν έχουμε ψηφίσει ούτε μνημόνιο και δεν έχουμε στηρίξει ποτέ ούτε το ΣΥΡΙΖΑ ούτε τους ΑΝΕΛ σε κάτι άλλο που δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική”.

-Πάντως, στην ομιλία του τη μέρα της ψήφισης της απλής αναλογικής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, όπου το εν λόγω εκλογικό σύστημα δημιούργησε προβλήματα και όχι συγκλίσεις. Άρα μήπως πρόκειται απλώς για πολιτική διαφωνία και διαφορετικού τύπου ανάγνωση της ιστορίας της χώρας;

“Εγώ πιστεύω πως η απλή αναλογική θα αναγκάσει τα κόμματα σε συνεργασία. Αυτό το παραμύθι ότι θα έρθει η χώρα σε ακυβερνησία το έχει αποδείξει παραδείγματος χάριν η Γερμανία. Υπάρχει στην Γερμανία ακυβερνησία; που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα; Δυστυχώς επειδή στην χώρα μας δεν έχουν συνηθίσει τα κόμματα να συνεργάζονται για το καλό της χώρας, πιστεύω ότι με την απλή αναλογική θα αναγκαστούν να συνεργαστούν”.

-Για ένα μήνα σχεδόν, φημολογούταν εντόνως ότι η ΕΚ θα μπει στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Τελικά ήσασταν όντως κοντά στην είσοδό σας στον κυβερνητικό σχήμα;

“Όχι, αυτο δεν έγινε ποτέ. Αυτο ειναι ένα πολιτικό παιχνίδι με το οποίο προσπαθουν να σβήσουν την ένωση κεντρώων απο την πολιτική σκηνή. Είχαμε σύσκεψη η κοινοβουλευτική ομάδα μαζί με τον πρόεδρο προ μηνών γιατί ακούγονταν διάφορες φημολογίες απο τα ΜΜΕ ότι η ένωση κεντρώων θα μπει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.  Δεν έγινε ποτέ τέτοια κουβέντα. Ο πρόεδρος μας είχε ενημερώσει προ μηνών ότι ο,τι και να ακούμε δεν είναι αλήθεια. Φάνηκε αυτό στην πορεία οταν η ένωση κεντρώων ψήφισε την απλή αναλογική. Και Για να αντιδράσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεχόμαστε εδώ και πολύ καιρό αυτόν τον πόλεμο ότι εμείς στηρίζουμε ΣΥΡΙΖΑ”.

Η αποτίμηση της εν Ελλάδι κοινοβουλευτικής παρουσίας και ο “μεσαίος” χώρος

-Ποιο είναι το “ταμείο” που κάνετε μετά 13 μήνες παρουσίας στο ελληνικό κοινοβούλιο;

“Έχω απογοητευτεί πάρα πολύ θα έλεγα που δεν υπάρχει η συναίνεση των κομμάτων, των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στο κοινοβούλιο. Γιατι οταν η χώρα μας διανύει αυτη την κρίσιμη περίοδο, και δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά είναι και η γεωπολιτική. Έχουμε θέμα οταν βλέπουμε μια Τουρκία να πιέζει παρά πολυ και εμείς να μένουμε ανύπαρκτοι, δεν έχουμε κάποιες συμμαχίες συγκεκριμένες και δεν έχουμε και την οικονομική δυνατότητα να αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Και παρόλο που ζούμε αυτές τις καταστάσεις, δεν υπάρχει συναίνεση απο τα υπόλοιπα κόμματα. Μια ΝΔ που ζητά επίμονα εκλογές, αποσταθεροποίηση δηλαδή πάλι του πολιτικού συστήματος απο το οποίο κερδισμένη σίγουρα δεν θα βγει η χώρα μας. Κερδισμένοι θα βγουν οι γείτονες και όχι εμείς”.

-Με δεδομένο το εύρος του μεσαίου πολιτικού χώρου, ιδεολογικοπολιτικά που τοποθετείτε τον εαυτό σας;

“Σίγουρα στον κεντρο και γι αυτο το λόγο ανήκω στο κεντρο. Γιατι το κεντρο ανέκαθεν είναι ένας χώρος της συνεργασίας. Εμείς αυτο ζητάμε απο την πρώτη μερα που μπήκαμε στην Βουλή, συναίνεση και συνεργασία. Τα κόμματα τα υπόλοιπα όπως η ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΧΑ δεν θέλουν απολύτως καμία συνεργασία. Θεωρούν ότι μόνοι τους θα τα καταφέρουν”.

-Μια και λέμε για την κεντρώα “πολυκατοικία”, οι διεργασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού απέβησαν άκαρπες. Ως “γειτονικός” πολιτικός σχηματισμός παρακολουθούσατε τα τεκταινόμενα, ωστόσο, θα συμμετείχατε σε κάτι αντίστοιχο ως ΕΚ;

“Εμείς έχουμε πει και επίσημα ότι το κέντρο ειναι η Ένωση Κεντρώων. Σίγουρα θα δεχόμασταν κάποιους απο αυτούς να έρθουν στο κέντρο. Δεν μιλάμε ούτε για κεντροαριστερά ούτε για κεντροδεξιά. Μιλάμε για κέντρο καθαρά. Παλιότερα το κεντρο στην ουσία ήταν το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ τωρα δεν υπάρχει και εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι απο εδώ και πέρα το κέντρο θα είναι η Ένωση Κεντρώων”.

-Είχατε κάνεις ορισμένες διαδοχικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αναφορικά με μία επένδυση στην περιοχή σας. Σε τι κατάσταση βρίσκεται το ζήτημα;

“Δυστυχώς επειδή κινήθηκα πολυ δραστήρια σε ότι σχέση με τον Όλυμπο, η περιοχή μου είναι στους πρόποδες του Ολύμπου, με το αυτοκίνητο για να φτάσεις απο το κεντρο της Λάρισας μεχρι το Μύτικα ειναι μισή ωρα διαδρομή. Γιατι είναι ο καναδικός δρόμος για όλο τον Όλυμπο είναι απο την μεριά της Λάρισας και της Ελασσόνας. Δυστυχώς δεν βρήκα ανταπόκριση απο πουθενά. Ειναι σαν να μην θέλουν να γόνου κάποιες ορισμένες επενδύσεις για την περιοχή και αυτο εμένα με στεναχωρεί παρά πολύ γιατί ο Ολύμπος ειναι brand name αναγνωρισμένο παγκοσμίως. Να φανταστείτε όσα χρόνια ήμουν στις ΗΠΑ υπήρχαν συμφοιτητές που με ρωτούσαν ποσό μεγάλο νησί είναι η Ελλάδα. Δεν ήξεραν δηλαδή πως ακριβώς είναι η χώρα αλλά τον Όλυμπο τον ήξεραν πολυ καλά. Γιατί είχαν το μάθημα της μυθολογίας απο το γυμνάσιο. Ήξεραν για τους δώδεκα θεούς, ήξεραν πολυ καλά που είναι ο Ολύμπος, την δυναμική του Ολύμπου κάτι που εμείς στην χώρα μας δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Εγω αυτο που κατάλαβα είναι ότι κάποιοι δεν θέλουν να προωθηθεί το θέμα του Ολύμπου γιατι δεν θα έχουν κάποιο κέρδος απο αυτό”.

Η επιστροφή στην Ελλάδα, η γνωριμία με τον Βασίλη Λεβέντη και οι αμερικανικές εκλογές

-Είχατε εκλεγεί βουλευτής τρεις φορές στην πολιτεία του New Hampshirε και ταυτόχρονα ασχολούσασταν δραστήρια με το επιχειρείν στην περιοχή. Τελικά τα αφήνετε όλα πίσω και το 2014 επιστρέφετε στην Ελλάδα. Υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό;

“Αυτο έγινε στην ουσία καταλάθος. Δεν είχα καμία σκέψη να επιστρέψω μόνιμα στην χώρα. Σε μια εξάμηνη άδεια που γύρισα για διακοπές γνώρισα τη σύζυγο μου και μαζί αποφασίσαμε, ήταν μια κοινή απόφαση, ότι θελουμε να μεγαλώσουμε την οικογένεια μας εδώ στην Ελλάδα. Αυτό ήταν κάτι που το είχα πάντα στο μυάλο μου, ότι θα ήθελα να πάρουν τα παιδιά μου ελληνικά βιώματα όπως αυτά που πήρα και εγώ”.

-Με τον κ. Βασίλη Λεβέντη και την ΕΚ πότε ήρθατε πρώτη φορά σε επαφή;

“Είχε γίνει ένα συνέδριο της ΠΑΔΕ της παγκόσμιας διακοινοβουλευτικής ένωσης που γίνεται μια φορά τον χρόνο στην Αθήνα. Η ένωση η συγκεκριμένη ανήκει στο ελληνικό κοινοβούλιο, ιδρύθηκε το 1996. Σε αυτη την ένωση ειχα μια ομιλία όπου έτυχε να γνωρίσω τον κ. Βασίλη Λεβέντη και μου έγινε η πρόταση να συμμετέχω και στην Ελλάδα στην πολιτική με την ένωση κεντρώων. Εκείνη την στιγμή δεν είχα πάρει την απόφαση μου, ειχα ενδοιασμούς, ηθελα να το σκεφτώ ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά στην ουσία με πρόλαβε ο κύριος Λεβέντης όταν με ανακοίνωσε στον ΣΚΑΙ στις 6 στον κύριο Μπογδάνο. Μέσα μου όμως απο τότε που είχαμε τελειώσει την κουβέντα με τον πρόεδρο είχα πάρει την απόφαση μου ότι θα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο με την ένωση κεντρώων στην Λάρισα”.

-Άρα, μάθατε μέσω τηλεόρασης ότι είστε μέλος της ΕΚ. Ενδιαφέρον, πάμε παρακάτω. Η ανθρωπότητα έχει στραφεί στις αμερικανικές εκλογές. Καίτοι η Χίλαρι Κλίντον είχε παγιώσει μια διαφορά ασφαλείας, τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις οι οποίες εδειξαν την ψαλίδα μεταξύ των δύο να κλείνει, και μάλιστα σε μία προηγήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ποιος/α θα είναι ο/η επόμενος/η πλανητάρχης;

“Δεν πιστεύω ούτε το 1% από αυτά που λένε. Η διαφορά των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών θα είναι σίγουρα τουλάχιστον της τάξης των 7%-10% με προβάδισμα των δημοκρατικών. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στις εκλογές Ομπάμα με Μακκέιν. Όλα τα κανάλια, όλες οι δημοςκοπηςεις έλεγαν για διαφορά 1-2% το ένα κόμμα με το άλλο. Την ημέρα των εκλογών αποδείχτηκε ότι έπεσαν όλοι έξω. Οι δημοκρατικοί με τον Ομπάμα κέρδισαν με τεράστια, τεράστια διαφορά. Και αυτή την φορά θα γίνει το ίδιο. Γιατι ξέρετε στις Ηνωμένες πολιτείες, το δημογραφικό εχει αλλάξει παρά πολύ. Οι δημοκρατικοί έχουν καταφέρει να εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους νέους ψηφοφόρους, κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει το κόμμα των ρεπουμπλικανών. Και αυτο συμβαίνει γιατί στις Ηνωμένες πολιτείες υπάρχουν πολλά χρόνια τωρα γάμοι Αφροαμερικανών με λευκών ή ισπανόφωνων με λευκών. Όλοι αυτοί, το μεγαλύτερο ποσοστό, ανήκουν  στο κόμμα των δημοκρατικών και έχουν εντάξει παρά πολλούς απο αυτούς τους νέους στα ψηφοδέλτια των δημοκρατικών”.

Στις 15 Νοεμβρίου ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, θα επισκεφτεί την χώρα μας. Πρώτη επίσκεψη Αμερικάνου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια. Θεωρείτε πως είναι καθορισμένη η θεματολογία της επίσκεψης Ομπάμα;

“Αυτό που λένε ότι δεν είναι καθορισμένη θεματολογία της επίσκεψης Ομπάμα δεν ισχύει. Γιατί προ ημερών ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσημα ότι μέσα στην θεματολογία της επίσκεψης Ομπάμα είναι και το χρέος της χώρας μας. Κάποιοι δεν πιστεύουν ότι με την επίσκεψη του θα λυθεί το πρόβλημα άμεσα. Αλλά έμμεσα θέλω να πιστεύω ότι είναι ένας μοχλός πίεσης προς τη Γερμανία να δοθεί λύση και πολυ σύντομα. Δεν είναι τυχαίο που έρχεται στην χώρα μας και την αμέσως επόμενη θα επισκεφτεί την Γερμανία. Αυτο είναι πολυ θετικό και σίγουρα θα δώσει ένα μήνυμα σταθερότητας προς τους έξω και ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι εδώ είναι Ελλάδα, υπάρχει σταθερότητα και έχει η χώρα μας την στήριξη των ΗΠΑ”.

-Στα της εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια προκλητικότητα από την γείτονα Τουρκία. Λίγες μέρες πριν έγινε και μια μάλλον άτοπη τοποθέτηση από τον Αλβανό π/θ. Γιατί πιστεύεται ότι η χώρα δέχεται αμφίπλευρες πιέσεις;

“Ο λόγος που συμβαίνουν αυτά ειναι επειδή βλέπουν μια χώρα που δεν έχει την δυναμική που είχε πριν κάποια χρόνια, έχουν βρει προσφορά έδαφος για να τα λένε γιατί βλέπουν ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται μεταξύ του. Δεν υπάρχει συναίνεση, υπάρχει διχόνοια. Και ιστορικά αν διαβάσουμε θα δούμε ότι όλες οι καταστροφές έχουν έρθει λόγω διχόνοιας. Ελπίζω ότι αυτη την φορά δεν θα συμβεί, ότι θα προλάβουμε την καταστροφή με συναίνεση”.

-Mε τι ασχολείστε εκτός πολιτικής;

“Αυτη την εποχή ασχολούμαι καθαρά με την πολιτική και όταν βρίσκω χρόνο, που πραγματικά δεν τον έχω λόγω του ότι είμαι βουλευτής επαρχίας και ειμαι συνέχεια μέσα σε ένα αυτοκίνητο, είμαι συχνά στην περιοχή μου, προσπαθώ να συζητώ με τον κόσμο, πηγαίνω συχνά στα χωριά. Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ με την επιχείρηση της συζύγου μου που είναι γεωπόνος, εχει φυτώριο και ασχολείται ενεργά με τον αγροτικό τομέα”.

Previous ArticleNext Article