Ελασσόνα

Γιόρτασαν τον Αγιο Λουκά στην Ελασσόνα

 «Ακέστωρ σοφώτατος, Ιερομύστα Λουκά, ζωγράφος πανάριστος, της Θεοτόκου Μητρός, εδείχθης Απόστολε, έγραψας μάκαρ, λόγους, διά πνεύματος θείου, έδωκας εννοήσαι, συγκατάβασιν άκραν, Χριστού της παρουσίας, διό πρέσβευε σωθήναι ημάς».

Γιορτάστηκε στην Ελασσόνα η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, παρουσία δεκάδων πιστών, στο φερώνυμο παρεκκλήσι που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας.

Παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και ακολούθησε, ανήμερα της εορτής του Αγίου, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν o αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, οι ιερείς π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Ευάγγελος Σαμαράς.

Στο Θείο Κήρυγμα o αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος αναφέρθηκε στη ζωή, στις αρετές και τα έργα (Ευαγγέλιον, Πράξεις των Αποστόλων) του Αποστόλου Λουκά, που ήταν συνοδοιπόρος, συμπαραστάτης, πολύτιμος συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου. «Πίστεψε, δίδαξε, βίωσε και συνέγραψε τα έργα του. Καταθέτει την πίστη του καθημερινά, προσεύχεται καθημερινά. Η γιορτή του Αγίου Λουκά έχει ένα εσχατολογικό βάθος. Χαρά και ελπίδα…», επισήμανε με νόημα ο π. Βησσαρίων.

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, δεκάδες άτομα από την περιοχή της Ελασσόνας που βρέθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά στο Κ.Υ. προσκύνησαν την Εικόνα και το λείψανο του Αγίου.

Ανάμεσά τους, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Αλεξ. Τσιαντέ – Κοντοχρήστου και Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ανέστης Σερετίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article