Ελασσόνα

Βόμβα η ανυπαρξία προγράμματος εμβολιασμού για τις νόσους της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας στα παιδιά

Τις εγκληματικές παραλείψεις των εμβολίων κατά της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας από το Πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού με προφανείς συνέπειες την ραγδαία εξάπλωση των συγκεκριμένων ασθενειών, μετά και από τα τελευταία δείγματα εμφάνισης τους που είχαν εκλείψει εδώ και χρόνια από την Ελληνική κοινωνία, επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής Λάρισας της ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

Είναι έκδηλη η ανησυχία των Ελλήνων μετά και από την επανειλημμένη  επισήμανση του ΚΕΕΛΠΝΟ για εμφάνιση τέτοιων νόσων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ,όπου στοιβάζονται μετανάστες και εργαζόμενοι ” τονίζει ο βουλευτής Λάρισας, ο οποίος στην ερώτηση του αναφέρεται και στην απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας για τη μη διενέργεια καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού στη σχολική ηλικία, χωρίς να αναφέρει πουθενά το θέμα της μηνιγγίτιδας.

“Ο Συνταγματικός Νομοθέτης προστατεύει το δικαίωμα του ανθρώπου στην υγεία” σημειώνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης που ζητά από τον Υπουργό Υγείας να ενταχθούν άμεσα τα εμβόλια  φυματίωσης και μηνιγγίτιδας στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού και γίνουν στοχευμένες κινήσεις προμήθειας των εμβολίων σε ανασφάλιστους πολίτες, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

  Η ερώτηση έχει ως εξής:  

Η ανεξέλεγκτη συνάθροιση που υπάρχει στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, χωρίς,  ως επί το πλείστον, να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, προστασίας, εμβολιασμού και περίθαλψης των φιλοξενουμένων προσφύγων σε αυτά, έχει ως αποτέλεσμα την ήδη ραγδαία εξάπλωση νόσων που είχαν από ετών εκλείψει στην Ελληνική κοινωνία, όπως η φυματίωση, ενώ προ των πυλών είναι προφανώς και η εμφάνιση και εξάπλωση άλλων επικινδύνων νόσων όπως η μηνιγγίτιδα. Ο λόγος είναι προφανής, καθώς, όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση τέτοιων νόσων σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων, όπως τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.

Προφανώς δεν στάθηκε αιτία και αφορμή το περσινό περιστατικό μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Α σε κοριτσάκι ηλικίας 4 ετών σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μυτιλήνη, το οποίο κατέληξε στο «Βοστάνειο» Γ.Ν. Μυτιλήνης, αλλά ούτε και τα πρόσφατα αλλεπάλληλα κρούσματα φυματίωσης σε πολίτες κάθε κατηγορίας (ένστολους, νοσηλευτικό προσωπικό, κλπ), ώστε να τροποποιηθεί επί τω βελτίω το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού και να συμπεριληφθούν τα σχετικά με τις νόσους της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας εμβόλια στα υποχρεωτικά και ως εκ τούτου με καλυπτόμενη δαπάνη  για όλο τον πληθυσμό εμβόλια.

Αυτό προκύπτει και από την πρόσφατη από 16/5/2016 (Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.34680) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζου, περί τροποποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι δεν θα διενεργείται πλέον καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στην σχολική ηλικία, ενώ δεν γίνεται πουθενά λόγος για τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας.

Επειδή αμφότερες οι νόσοι της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες ασθένειες, με σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά, ιδίως τα μωρά, αλλά και το ευρύ κοινωνικό σύνολο,  το δε γεγονός ότι δεν καλύπτονται τα εμβόλιά τους από το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού έχει οδηγήσει πολλούς γονείς σε αδυναμία να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι της νόσου, καθότι η προμήθειά τους συνεπάγεται επιβάρυνση του ήδη ελλιπούς οικογενειακού «ταμείου» με ιδιαιτέρως υψηλό κόστος.

Επειδή τίθενται προφανώς σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το δε δικαίωμα της ζωής είναι συμφυές στον Άνθρωπο και η προστασία του γίνεται ακόμη πιο αναγκαία από το ανέκκλητο της απώλειας της ζωής (Άρθρο 5§2 εδ.1 του ισχύοντος Συντάγματος 1975/2001 σχετικά με την προστασία του δικαιώματος της ζωής).

Επειδή ομοίως ο Συνταγματικός Νομοθέτης προστατεύει το δικαίωμα του Ανθρώπου στην Υγεία (όπως προβλέπεται στα άρθρα 2  πάρ. 3, 7 πάρ. 2, 5 πάρ. 5), σύμφωνα με τα οποία προστατεύεται το δικαίωμα του ατόμου στην προστασία της υγείας  και ανάγεται αυτό σε αντικείμενο Κρατικής μέριμνας.

Επειδή πολλά, αν όχι όλα, τα παιδιά που φιλοξενούνται σε χώρους υποδοχής προσφύγων  ήδη ξεκίνησαν, άλλως επίκειται να ξεκινήσουν, τη φοίτησή τους στα σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης της Χώρας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον ελλιπή εμβολιασμό για όλα τα παιδιά, μηδενός εξαιρουμένου (Ελληνόπουλου ή προσφυγόπουλου) από πλευράς δικαιωμάτων στα θέματα της ζωής και της υγείας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)      Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού τα εμβόλια κατά των νόσων της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας?

2)     Πώς προτίθεστε να προστατέψετε τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (π.χ. ανασφάλιστοι, πολίτες που στερούνται βιβλιαρίου υγείας, κλπ), ώστε να προμηθευτούν άμεσα τα εμβόλια κατά της νόσου της φυματίωσης και της μηνιγγίτιδας?

 

Previous ArticleNext Article