Λάρισα

Α. Σιαφαρίκα: Η Κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τα Μακεδονικά προϊόντα.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης για την παρουσίαση, στη Λάρισα, του βιβλίου «Αυτοψία στη δύσκολη Συμφωνία των Πρεσπών» του Αλέξανδρου Μαλλιά, πρέσβη ε.τ. και υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ. Αφορμή αποτέλεσε το ερώτημα που έθεσε η Αθηνά Σιαφαρίκα, δικηγορος εκ Τυρνάβου και στελεχος των Τομέων Δικαιοσύνης και Οικονομίας-Ανάπτυξης της ΝΔ.

Ειδικότερα, στον απόηχο των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μακεδονικά προϊόντα στις διεθνεις συναλλαγες, η νεαρή δικηγορος με εμπειρία στους ευρωπαικούς θεσμούς των Βρυξελλών έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον κ.Μαλλιά: 1) Είναι αποκλειστική η χρήση του προσδιορισμού «μακεδονικός» από τη γείτονα χώρα; 2) Εφόσον η κυβέρνηση φρόντισε να προσθέσει ρητό όρο στη συμφωνία που αποκλείει τη δυνατότητα καταγγελίας της, υπέχει η χώρα μας διεθνή ευθύνη και ποια σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων;

Εν ολίγοις, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η σημερινή κυβέρνηση δεν φρόντισε να προστατεύσει τα προϊόντα της Μακεδονίας μας, αφήνοντας περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας για τη χρήση του προσδιορισμού «μακεδονικός», ενώ διασφάλισε τα συμφέροντα των Σκοπίων προβλέποντας ρητά στο κείμενο της Συμφωνίας ότι, ακόμα και σε περίπτωση καταγγελίας της Συμφωνίας από επόμενη κυβέρνηση, οι συναφείς με την ονομασία όροι συνιστούν τετελεσμένο και ουδεμία συνέπεια επέρχεται επ’ αυτών από τυχόν καταγγελία.

Η μάχη πια θα δοθεί στους ευρωπαικούς θεσμούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ. Όπως τόνισε τόσο η κ.Σιαφαρικα όσο και ο πρέσβης Μαλλιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα δώσει αυτή τη μάχη προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, εκεί όπου απέτυχε η σημερινή Κυβέρνηση.

Previous ArticleNext Article