Λάρισα

Απόγνωση από τον καιρό στο ξεκίνημα της ομάδας παραγωγών οσπρίων στο νομό Λάρισας

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στους παραγωγούς της ομάδας οσπρίων της Λάρισας, καθώς στην πρώτη χρονιά λειτυργίας της , είχαν κόντρα τον καιρό και δεν κατάφεραν να έχουν καλές σοδειές για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα..

Φέτος εκτιμάται ότι καλλιργήθηκαν στο Νομό Λάρισας πάνω από 80.000 στρέμμτα με ψυχανθή (φακές, ρεβύθια, βίκος) και άλλα όσπρια όπως φασόλια, σε σχέση με τα περίπου 45000 στρέμματα πέρυσι. Η καλλιέργεια αναπτύχθηκε κυρίως εις βάρος του βαμβακιού, το οποίο έχει υποχωρήσει δραματικά στον κάμπο της Λάρισας στα 230.00 στρέμματα , έναντι των 800.000 στρεμμάτων που έιχε φτάσει στις αρχές του 2000. Αντίθετα κρατά τις εκτάσεις το βαμβάκι στο Νομό Καρδίτσας , όπου το κόστος του νερού  είναι πιο φτηνό και στην περιοχή των Φρσάλων..

Το χαμηλό κόστος εισροών και το πρασίνισμα, η υποχρέωση δηλαδή των παραγωγών να καλλιεργούν, όταν δηλώνουν μεγάλες εκτάσεις στον ΟΣΔΕ, ένα 30% με ψυχανθή, σε συνδυασμό με την απογοήτευση των παραγωγών από τις μη ικανοποιητικές τιμές τα τελευταία χρόνια στο βαμβάκι, τους οδήγησαν στο να εγκαταλείψουνμία καλλιέργεια που στήριξε για τρεις περίπου δεκαετίες την τοπική οικονομία στο θεσσαλικό κάμπο…

Η στροφή προς τα όσπρια σύμφωνα με την ομάδα παραγωγών τηςΛάρισας, ήταν σχεδόν επιβεβλημένη, αφού τα μηνύματα που λα΄μβαναν από την αγορά ήταν ότι στη χώρα υπάρχει έλλειψη και γίνονται εισαγωγές και σ ρεβύθια και σε φακή και σε φασόλια,,,

Χαμηλές

Σε ότι αφορά τώρα τις φετινές αποδόσεις, η κατάσταση είναι δραματική στις φακές, όπου σε ένα ποσοστό 40-50% των εκτάσεων η παραγωγή είναι τόσο χαμηλή -ιδιαίτερα τον άξονα Νίκαιας – Φαρσάλων- που δεν θα μπει καν η κομπίνα να τη συλλέξει.. Ενώ και σε άλλες περιοχές πέρα από το Ζάππειο, τη Χαρά , τους Χαλιάδες και την Κυπάρισσο, ήταν τόση πολλή η βροχή του καλοακαιριού που έθαψε το προϊόν κάτω από τη λάσπη…

¨Όπως μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος πρασίνου και αγροτικής παραγωγής του Δ. Κιλελέρ Σωτήρης Σωτηρίου, στο Ζάππειο στις πρώτες μεγάλες βροχές στα τέλη Ιουνίου έριξε έσα σε 4 ώρες 75 χιλισοτά βροχής και στη συνέχεια με τη .. Μέδουσα το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά…

Αυτό είχε ως αποτέλεσνμα να πρασινίσουν ξανά οι σιτοκαλαμιές στις πλαγιές του άξονα Λάρισας – Φαρσάλων από αγριόχορτα (αγριοτοματιές, μελισσόχορτα και λουβούρια)..

Σε ότι αφορά τις τιμές, όσοι παραγωγοί μπάινουν στο χωράφι να συγκομίσουν τη σδειά, έχουν δηλαδή πάνω από τα 60 κιλά το στρέμμα, ώστε να καλυφτεί και το κόστος της μηχανής, λαμβανουν τιμές κάτω από 70 λεπτά το κιλό για παραγωγές που δεν υπερβαίνουν τα 150 κιλά… Τα συνολικά έσοδα λοιπόν δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ το στρέμμα…

Αντίθετα κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση με τα ρεβύθια.. Οι πρώτες παραγωγές φτάνουν μέχρι τα 200 κιλά, ενώ οι τιμές ξεκίνησαν μέχρι και 1,10 ως 1,20 ευρώ το κιλό στο χωράφι και στη συνέχεια κατρακύκησαν κοντά στο 1 ευρώ και πιο κάτω…

Τα συνολικά έσοδα λοιπόν από το ρεβύθι είναι σχεδόν διπλάσια από τη φακή (από 180 ως 200 ευρώ το στρέμμα) εξηγεί ο γεωπόνος της ομάδας παραγωγών οσπρίων Γιάννης Καραστέργιος.

Στα φασόλια δν έχει αρχίσει ακόμη η συγκομιδή, ενώ στο βίκο είχαμ επίσης μεγάλες ζημιές από τις βροχοπτώσεις…

Πηγή: thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article