Ελασσόνα

Απολογισμός δραστηριοτήτων από το δίκτυο καλλιτεχνών και επιστημόνων

Κατά το έτος 2015-2016, από το ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ για την ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες: 

  • Μουσική βραδιά στις 14 Νοεμβρίου 2015 στη Μουσική σκηνή, με έντεχνο λαϊκό τραγούδι από τον Γιώργιο Παπακυρίτση.  Έπαιξαν, επίσης, λύρα, ο Νίκος Δημητριάδης και νταούλι ο Γιώργος Κεσκίνης.
  • Αφιέρωμα στους Αυτοδίδακτους λαϊκούς οργανοπαίχτες και Λαϊκούς χορευτές  της περιοχής Ελασσόνας, στις 11 Δεκεμβρίου 2015, στο κοσμικό κέντρο ΄΄Δίας Παλλάς΄΄. Ομιλητές ήταν οι κ.κ.: Αυδίκος Βαγγέλης, καθηγητής Λαογραφίας Παν/μίου  Θεσσαλίας, Κώστας Σαχινίδης, Δρ Κοινωνιολογίας και Ευαγγελία Ράπτου, δρ Κοινωνικής Λαογραφίας. Έπαιξαν 20 λαϊκοί οργανοπαίχτες και τραγούδησαν 10 λαϊκοί τραγουδιστές της περιοχής Ελασσόνας. Χόρεψαν: λαϊκοί χορευτές και οι ομάδες: Ποντιακή Παρέα Ελασσόνας ΄΄το Παρακάθ΄΄, Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων, Κέντρο Τέχνης, Λόγου και κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας και Ομάδα Γυναικών Σπαρμού.
  • Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλειόπιττας το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στη Μουσική Σκηνή, στην Ελασσόνα, με συμμετοχή γνωστών λα»ικών τραγουδιστών της Ελασσόνας. Έπαιξαν: ο Νίκος Δημητριάδης, λύρα, και ο Γιώργος Κεσκίνης, νταούλι.
  • Ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στα ΜΕΤΕΩΡΑ  και στο ΠΕΡΤΟΥΛΙ.
  • Συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας. στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε στις 12 Μαρτίου 2016 το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων στο Πνευματικό κέντρο Αετορράχης. Επίσης, συμμετείχαν Σύλλογοι από την Κέρκυρα, την Κόρινθο, τη Νάουσα και τη Λάρισα, και παρουσίασαν τα αποκριάτικα δρώμενα «Γιανίτσαροι και Μπούλες», Καντρίλιες Λευκίμης Κέρκυρας, Βλάχικος Γάμος Θεσσαλίας, Γαϊτανάκι, και Δρώμενο της Αρκούδας της Κορίνθου.
  •  Μουσική βραδιά στις 3 Απριλίου, στη Μουσική σκηνή Ελασσόνας, με το ντουέτο των Λαρισαίων μουσικών Στέργιου Τάτσιου (τραγούδι) και Αλεξάνδρας Τσούκη (πιάνο), οι οποίοι παρουσίασαν τραγούδια από 14 χώρες στην ιδιαίτερη γλώσσα της κάθε μιας.

Φιλική συμμετοχή: Νίκος Δημητριάδης, στη Λύρα, και Γιώργος Κεσκίνης, στο νταούλι, καθώς και γνωστοί Ελασσονίτες τραγουδιστές.

  • Ομιλία του φυσικοθεραπευτή Στέφανου Χριστόπουλου με θέμα: «Αυχενικό σύνδρομο -Αντιμετώπιση», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της ΜητρόποληςΕλασσόνας στις 9 Απριλίου 2016
  • Παρουσίαση βιβλίου του Θωμά Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Η Ελλάδα στα δεσμά του χρέους» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Απριλίου, στο Πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης Ελασσόνας, με ομιλητές τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Κώστα Γκιζιάκη και τον Δρα Κώστα Σαχινίδη.
  • Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Γιώργο Χειμωνά, την Δευτέρα 2 Μαϊου στο Δομένικο, με ομιλητές τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Βασίλη Σιουζουλή και Γιώργο Σαράτση.
  • Κινηματογραφική προβολή, την Παρασκευή 13 Μαϊου,στη Μουσική Σκηνή με την Ισπανική ταινία «Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά».
  • Γιορτές Λόγου και Τέχνης 2016, στις 11 Ιουνίου 2016,  στη Δολίχη, 12 Ιουνίου 2016 στον Ευαγγελισμό και 13 Ιουνίου 2016 στην Ελασσόνα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε:

–         Διημερίδα με κεντρικό θέμα: «Ο πολιτισμός και οι αρχαίοι λαοί της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας», με ομιλητές τους κ.κ.: Κώστα Κονταξή, καθηγητή του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Σιουζουλή, εκπαιδευτικό και Σπύρο Μπούμπα εκπαιδευτικό.

–          Συναυλία με την Μικτή Χορωδία «Music Arte» του Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Μάτη.                            – Μουσικοχορευτικές παραστάσεις, με τις χορευτικές ομάδες των Φορέων: Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγγελισμού, Κέντρο Τέχνης , Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας, Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ», Ποντιακή Παρέα Ελασσόνας «Το Παρακάθ’».

–         -Έκθεση βιβλίων ντόπιων συγγραφέων περιοχής Ελασσόνας και  Έκθεση Ζωγραφικής.

  •    Παράσταση της χορευτικής ομάδας του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας, στον Βαθύλακο Κοζάνης, στις 15 Ιουλίου 2016.
  • Δράσεις στον Όλυμπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 στον Όλυμπο και στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Διοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν: το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας, ο Σύλλογος Φίλων του Ολύμπου και oΧιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Επαρχίας Ελασσόνας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε: ορειβασία στο Πάνθεον του Ολύμπου, πομπή στην οποία συμμετείχαν: ο κήρυκας, οι ιέρειες, οι ελανοδίκες, οι αρχαίοι οπλιτών και οι αθλητές. Ακολούθησαν οι αθλητικοί αγώνες με τα αρχαία Ολυμπιακά αγωνίσματα ενηλίκων και παίδων: Δρόμος σταδίου, Δρόμος Διαύλου, Δόλιχος Δρόμος, Πάλη, Δισκοβολία, Ρίψη Ακοντίου και Άλμα εις μήκος.
  • Συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας στις εκδηλώσεις του 22ου Διεθνούς Μουσικού-Χορευτικού Πανηγυριού «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2016», που διοργάνωσε το Αγροτικό Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, στις 28 Αυγούστου 2016,στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Συνολικά, η Χορευτική ομάδα του Κέντρου Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας, κατά το έτος 2015-2016, έκανε πέντε παραστάσεις,

 

  • «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» στις 18 Σεπτεμβρίου 2016, στη Μουσική σκηνή Ελασσόνας, με τον Βέρβερο τραγουδοποιό Yelas από την Καβυλία της Αλγερίας, που διαπρέπει στη Γαλλία, και το ντουέτο των Λαρισαίων μουσικών Στέργιου Τάτσιου (τραγούδι) και Αλεξάνδρας Τσούκη (πιάνο), οι οποίοι θα παρουσιάσουν τραγούδια από όλες τις χώρες της Μεσογείου στην ιδιαίτερη γλώσσα της κάθε μιας.

Φιλική συμμετοχή: Νίκος Δημητριάδης, στη Λύρα,  και ο Τριαντάφυλλος στο νταούλι.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, 19 Σεπτεμβρίου 2016, οι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης και έπαιξαν κατραγούδησαν αφιλοκερδώς για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

 

Previous ArticleNext Article