Λάρισα

Απενταγμένοι Δάσωσης γαιών κατά δασαρχείου Λάρισας

Για «αθρόες παράνομες και άδικες απεντάξεις τους από το πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών, οι οποίες τους οδηγούν σε οικονομική καταστροφή», «φωνάζουν» οι απενταγμένοι από το πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών .

Με σχετική επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Ντίτορα και όλα τα κόμματα εντός βουλής.

Στην επιστολή οι 70 θιγμένοι της δάσωσης γαιών, που καλλιέργησαν ακακία, από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας κατηγορούν το δασαρχείο για «αυθαίρετες αποφάσεις».

Παράλληλα, καλούν τον Βαγγέλη Αποστόλου και το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Ντίτορα «να αποκαταστήσουν την αδικία, απαλλάσσοντας τους δικαιούχους του προγράμματος από την υποχρέωση επιστροφής χιλιάδων ευρώ».

Πιο αναλυτικά, το κείμενο της διαμαρτυρίας αναφέρει τα ακόλουθα:

Το 1993-1994 το Δασαρχείο Λάρισας ξεκίνησε μια καμπάνια να πείσει αγρότες να ενταχθούν σε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα με εγκατάσταση ψευδακακίας. Σήμερα ξέρουμε όλοι μας ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 8%). Αλήθεια οι πολιτικοί μας κοιμόντουσαν; Προωθούσαν τέτοια προγράμματα, δεσμεύοντας τα καλύτερα χωράφια μας; Μήπως αποτελεί απόδειξη ότι ήταν εγκληματικό λάθος η επιλογή και προώθηση της ψευδακακίας ως δασικό είδος στον παραπάνω κανονισμό, η μη επιλογή του είδους αυτού στο επόμενο πρόγραμμα δάσωσης;

Δημόσιοι λειτουργοί (δασικοί υπάλληλοι) μας λέγανε ότι είναι πολύ καλή η καλλιέργεια της ψευδακακίας και ότι στο τέλος του προγράμματος (εικοσαετία) θα ξυλεύσουμε τόνους ξυλείας, ειδικής για κατασκευές καραβιών και στο σιδηρόδρομο και ότι θα αποκομίζαμε μεγάλα κέρδη. Διαπιστώσαμε προς μεγάλη μας απογοήτευση ότι η ειδική ξυλεία ούτε παλούκια για φασολάκια δεν έγινε! Αλήθεια, εύλογο είναι το ερώτημά μας κύριοι του Δασαρχείου Λάρισας και κατ΄ επέκταση του Υπουργείου: Έγινε κάποια μελέτη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Έγινε κάποια ανάλυση του εδάφους που έδειχνε ότι θα ευδοκιμούσε αυτό το είδος της ψευδακακίας και ότι θα απέδιδε την αναμενόμενη ποσότητα ξυλείας;

Υπογράψαμε μια εικοσαετή σύμβαση και ξεκίνησε το πρόγραμμα. Από την αρχή φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η υποχρέωσή μας ήταν να διατηρηθεί η καλλιέργεια σε καλή κατάσταση και ο αριθμός των δένδρων είχε οριστεί από ειδικούς να είναι 160-200 δένδρα ανά στρέμμα. Εάν υπήρχε μείωση του αριθμού των δένδρων πάνω από 20% θα έπρεπε να βγούμε από το πρόγραμμα, επιστρέφοντας όσα χρήματα είχαμε πάρει από την αρχή της ένταξης. Κάθε χρόνο υπήρχαν αρκετά κενά αλλά το Δασαρχείο, μας παρότρυνε να συμπληρώνουμε αυτά τα κενά και αυτό έγινε μέχρι το 13ο έτος της καλλιέργειας.

Το 2007 το Δασαρχείο Λάρισας αντί να μας βγάλει από το πρόγραμμα, όπως προβλέπονταν από κοινοτική διάταξη, χωρίς να παίρνουμε την ενίσχυση αλλά και χωρίς να μας ζητηθεί να επιστρέψουμε τα χρήματα που είχαμε πάρει μέχρι τότε, μας ενημέρωσε ότι δεν χρειάζονταν να υποβάλλουμε αίτημα καταβολής της ετήσιας ενίσχυσης και πως δεν θα υποστούμε καμία υποχρέωση χρημάτων και ότι στο τέλος της εικοσαετίας θα μας επέστρεφαν τα χωράφια. Από το 2007 είμαστε σε οικονομική ομηρία αφού, χωράφια δεν έχουμε και ενίσχυση δεν παίρνουμε. Αντίθετα φόρους πληρώνουμε γι’ αυτά. Από το 2007 μέχρι το 2013 συνέβαινε και το εξής: Γίνονταν επιτόπιοι έλεγχοι στα χωράφια μας χωρίς να είμαστε παρόντες ποτέ! Εμείς δεν γνωρίζουμε αν γίνονταν αυτοί οι έλεγχοι αφού δεν ήμασταν παρόντες ποτέ αφού αυτή την τακτική είχαν επιλέξει! Αυτό δεν αποτελεί παράβαση των κοινοτικών κανονισμών κύριοι του Δασαρχείου;

Τον Μάιο του 2013, μερικές ημέρες προ της εκπνοής της εικοσαετίας, την οποία εκπνοή περιμέναμε με ανυπομονησία ώστε να είμαστε ελεύθεροι να αξιοποιήσουμε τα ευρισκόμενα επί σχεδόν εφτά χρόνια σε ομηρία χωράφια μας, λάβαμε ειδοποιήσεις από το Δασαρχείο Λάρισας να επιστρέψουμε έντοκα τις ενισχύσεις που είχαμε λάβει από τη στιγμή που ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα και με μεγάλη μας έκπληξη τι διαπιστώσαμε; Μας ζητούσαν να επιστρέψουμε τις ενισχύσεις που είχαμε λάβει για όλα τα χωράφια, ενώ η μείωση του αριθμού των δένδρων πάνω από το 20% υπήρχε μόνο σε ένα από τα πέντε αγροτεμάχια που είχε κάποιος. Στο ερώτημά μας γιατί να επιστραφούν όλες οι ενισχύσεις για όλα τα αγροτεμάχια και όχι αυτού του αγροτεμαχίου που είχε τη μείωση του αριθμού των δένδρων, η απάντησή τους ήταν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού της υπηρεσίας μας έγινε ένας φάκελος για όλα τα τεμάχια και συνεπώς πρέπει να επιστραφούν για όλα τα αγροτεμάχια. Αυτό δεν αποτελεί παράβαση; Ευθυνόμαστε εμείς για αυτό και θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς;

Κι αφού περάσανε άπρακτα περίπου τέσσερα χρόνια, τον Μάρτιο του 2017 οι κύριοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν εισηγήσεως του Δασαρχείου χωρίς ίχνος συνείδησης, με επιπολαιότητα και χωρίς σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια υπογράφουν την οικονομική καταδίκη εβδομήντα και πλέον οικογενειών, παραβλέποντας όλες τις παραπάνω ενέργειες του Δασαρχείου εναντίον μας. Από τον Μάρτιο του 2017 στέλνονται και επιδίδονται αυτοπροσώπως οι αποφάσεις απένταξής μας από το πρόγραμμα και μας καλούν μέσα σε τριάντα ημέρες να επιστρέψουμε 10, 15, 20 25, μέχρι και 45 χιλιάδες ευρώ, διαφορετικά βεβαιώνονται στην εφορία. Μιλήσαμε για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή γιατί δεν ξέρει κανείς πώς μπορεί να αντιδράσει ο καθένας, παραλαμβάνοντας αυτή την απόφαση. Η επόμενη αναγκαστική κίνηση που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να πάμε σε έναν δικηγόρο να καταβάλουμε 1.000 ευρώ για να ανακόψουμε αυτή την απόφαση. Πολλά ερωτηματικά γεννιούνται στο μυαλό μας.

Και η επιστολή των διαμαρτυρομένων παραγωγών καταλήγει: Κε Αποστόλου, υπουργέ της Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αναλάβετε τις πρωτοβουλίες τις οποίες μπορείτε να αναλάβετε για να μην οδηγηθούν στην αυτοκτονία τα εκατοντάδες θύματα του προγράμματος, θύματα των δασικών υπηρεσιών; Και δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δεν έχετε δικαιοδοσία παρέμβασης. Δικαίωμα παρέμβασης έχετε αφού είστε υπεύθυνος ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ορθή λειτουργία του προγράμματος και είστε εκείνος ως υπουργός που εκδίδει τις κανονιστικές αποφάσεις για τη λειτουργία του προγράμματος.

Κε Ντίτορα, γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα ελέγξετε έστω μερικές από τις αποφάσεις που σωρηδόν εκδίδονται και οι οποίες είναι παράνομες για τους παραπάνω λόγους; Ή θα ισχυριστείτε ότι έχετε υπογράψει μόνο μερικές και ότι τις περισσότερες τις έχουν υπογράψει προκάτοχοί σας; Ακόμα και αυτό να έχει γίνει έχετε υποχρέωση ανάκλησής των».
Πηγή: thessaliatv.gr

Previous ArticleNext Article