Λάρισα

Απάντηση Αποστόλου σε Κέλλα για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ

«Σημειώνεται ότι, ο ΕΛ.Γ.Α για τις ζημιές στις καλλιέργειες που σημειώθηκαν κατά το έτος 2017 στην Π.Ε. Λάρισας έχει προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους, περίπου, 11.700.000 ευρώ στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς (το ποσό αφορά τις αποζημιώσεις για όλες τις ζημιωθείσες καλλιέργειες στην εν λόγω Π.Ε. για τις οποίες έχει καταβληθεί το 70% στους δικαιούχους παραγωγούς) και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωσή τους μετά την διαδικασία αναθεώρησης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη».

Τα ανωτέρω αναφέρονται μεταξύ άλλων σε απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευ. Αποστόλου, σε ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστου Κέλλα, σχετικά με τις πρόσφατες ζημιές στην αγροτική παραγωγή του Νομού.

Σημειώνεται ότι από τις 10/7/2018, ο Λαρισαίος πολιτικός είχε επισημάνει αναλυτικά προς τον κ. Αποστόλου τις πληγείσες περιοχές των Δήμων Αγιάς, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Φαρσάλων, που ήρθαν αντιμέτωπες με την έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, θέτοντάς του τα εξής ερωτήματα:

  1. ‘’Με ποιες ενέργειες θα ανταποκριθείτε στο πάγιο αίτημα των αγροτών για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις;
  2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας για την αποπληρωμή των εκκρεμών περσινών υποχρεώσεων προς τους παραγωγούς;’’

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργού:

‘’Όσον αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχοπτώσεις-πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν την 7η και 8η Ιουνίου του 2018 σε διάφορες καλλιέργειες (βαμβάκια, καλαμπόκια, αμπελοειδή, βιομηχανική τομάτα κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) Λάρισας, και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων, Αγιάς και Τυρνάβου διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σχετικά με τη διενέργεια των εκτιμήσεων, σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Στο ποσοστό της ζημιάς περιλαμβάνονται εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζημιά) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, η οποία προκαλείται από την επίδραση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται μείωση του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος του παραγωγού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι πέραν της αξιοπιστίας των εκτιμήσεων, στόχος του ΕΛ.Γ.Α. είναι και η ταχύτητα διενέργειάς τους, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο, από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό. Ως εκ τούτου, ο ΕΛ.Γ.Α., για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, έχει προβεί στη στελέχωση των Υποκαταστημάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του Υποκαταστήματος Λάρισας, με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό, έως οκτάμηνης απασχόλησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (μέσω ΑΣΕΠ).

Εκ των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των παραγωγών, καθώς στη διατύπωση του πορίσματος και, κατά συνέπεια, και στο ποσό της καταβληθείσας αποζημίωσης, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής ζημιάς.

Αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων που δίδονται από τον ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

  • Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.
  • Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
  • Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο
  • αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.
  • Κοινοποιούνται τα πορίσματα.
  • Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, που έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε.

Διευκρινίζεται ότι κάθε στάδιο της προαναφερθείσας διαδικασίας χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ο Οργανισμός, εφόσον είναι εφικτό, καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη, οι εκκαθαρίσεις των ζημιών πραγματοποιούνται σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι, ο ΕΛ.Γ.Α για τις ζημιές στις καλλιέργειες που σημειώθηκαν κατά το έτος 2017 στην Π.Ε. Λάρισας έχει προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους, περίπου, 11.700.000 ευρώ στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς (το ποσό αφορά τις αποζημιώσεις για όλες τις ζημιωθείσες καλλιέργειες στην εν λόγω Π.Ε. για τις οποίες έχει καταβληθεί το 70% στους δικαιούχους παραγωγούς) και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωσή τους μετά την διαδικασία αναθεώρησης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας, από το προαναφερόμενο αίτιο ζημιές είχαμε και σε πάγιο κεφάλαιο (στάβλος) για τις οποίες διενεργήθηκαν οι σχετικές καταγραφές σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (αρμοδιότητας ΠΣΕΑ).

Στη συνέχεια, οι ζημιές του παγίου κεφαλαίου εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών.’’

Previous ArticleNext Article