Λάρισα

Απ΄ευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείρηση στην πλάτη χιλιάδων ανέργων

Το θέμα των σοβαρότατων καταγγελιών της αποπεμφθείσας Γενικής Γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, για απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων, από το Υπουργείο Εργασίας, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή, βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικρίνουν τους Κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαχείριση των κονδυλίων, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει για την υποστήριξη των ανέργων μέσω εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης, αφού όπως επισημαίνουν “η ηγεσία του Υπουργείου αναλώθηκε σε εξαγγελίες περί  δήθεν ανασχεδιασμού των προγραμμάτων, τα οποία όπως καταγγέλλει η αποπεμφθείσα  Γενική Γραμματέας του Υπουργείου,  δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο, λόγω σοβαρών ελλείψεων στο σχεδιασμό τους”.

Τέλος, οι ερωτώντες βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς “σε διάστημα περίπου δύο ετών  δεν έχει υλοποιηθεί επιτυχώς κανένα πρόγραμμα απασχόλησης, που να εγγυάται στοιχειωδώς τη βιωσιμότητα των θέσεων απασχόλησης”, ενώ ζητούν ενημέρωση, σχετικά “με τις προθέσεις των Κυβερνώντων για τη λύση του προβλήματος έλλειψης χρημάτων – εξαιτίας της κακής διαχείρισης, που έγινε από τα δύο πρώτα κιόλας χρόνια του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα και με τις καταγγελίες της αποπεμφθείσας Γενικής Γραμματέως –,αλλά και για την διαδικασία επιλογής των παροχών κατάρτισης και τα κριτήρια επιλογής τους”.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Η ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων της Αν. Υπουργού έγινε γρήγορα εμφανής από τους πρώτους  μήνες της θητείας της στο Υπουργείο Εργασίας, αφού αντί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει για την υποστήριξη των ανέργων μέσω εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης, αναλώθηκε σε αόριστες καταγγελίες και συνεχείς εξαγγελίες περί  δήθεν ανασχεδιασμού των προγραμμάτων τα οποία όπως καταγγέλλει η αποπεμφθείσα  για τις καταγγελίες της Γενική Γραμματέας του Υπουργείου,  δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο λόγω σοβαρών ελλείψεων στο σχεδιασμό τους.

Η κα Αντωνοπούλου τους τελευταίους 20 μήνες αντί να σχεδιάζει  πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης «παρατηρεί» τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και επιδίδεται σε επικοινωνιακή διαχείριση των  στοιχείων που δημοσιεύονται κατά κύριο λόγω από το σύστημα  «ΕΡΓΑΝΗ» προσπαθώντας να παρουσιάσει την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ως μεγάλη κυβερνητική επιτυχία.

Προσπαθεί προφανώς να αποκρύψει ότι  η απραξία  σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ανεπάρκεια στο σχεδιασμό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που ξεσήκωσε τις καταγγελίες  ακόμη και κυβερνητικών στελεχών αλλά και μελών του κοινοβουλίου έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας όπως  άλλωστε καταδεικνύουν το σύνολο των στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε διάστημα περίπου δύο ετών  δεν έχει υλοποιηθεί, επιτυχώς κανένα πρόγραμμα απασχόλησης που να εγγυάται στοιχειωδώς την βιωσιμότητα των θέσεων απασχόλησης, εκτός από ένα που υλοποιήθηκε από τον ΟΑΕΔ για αποφοίτους  ΑΕΙ και αφορούσε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Κατόπιν αυτών, Ερωτάστε:

  • Ποια ήταν η διαδικασία επιλογής των παροχών κατάρτισης;
  • Με ποιο τρόπο έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων παροχών και ποια τα κριτήρια αυτής της επιλογής;
  • Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας, τα χρήματα από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν ήδη τελειώσει λόγω κακοδιαχείρισης από εσάς, ποια είναι η πρόβλεψή σας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια;
  • Τι προτίθεστε να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων εξαιτίας της κακής διαχείρισης που κάνατε από τα δύο πρώτα κιόλας χρόνια του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020;
  • Παρακαλώ, όπως μας αποστείλετε τις Συμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) και τα έγγραφα που αφορούν στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.
  • Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την κατασπατάληση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας;
  • Θα συνεχίσετε να υιοθετείτε τέτοιου είδους πρακτικές απευθείας αναθέσεων και κατάτμησης των έργων της κας. Υπουργού;

 

Previous ArticleNext Article