Λάρισα

Αντιπλημμυρικά έργα σε κοίτες ποταμών και χειμάρρων της Π.Ε. Λάρισας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε αποκαταστάσεις χειμάρρων και ρεμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 490.000 ευρώ. Το έργο αφορά αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης της ροής των υδάτων, όπως: διαμόρφωση διατομής με επένδυση ή μη, κατασκευή ή ενίσχυση αναχωμάτων, κάλυψη υδατορέματος, κατασκευή τεχνητού κλάδου, άρση προσχώσεων από μη διευθετημένο τμήμα υδατορέματος,  η συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και η απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών ή βλάστησης από την κοίτη υδατορεμάτων, και συνακόλουθα σε αυτά έργα.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Κόντρα στα μηνύματα των καιρών εντατικοποιούμε την προσπάθεια για να προστατεύσουμε αντιπλημμυρικά τη Θεσσαλία και να προφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπονήσαμε ένα σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των και φαινομένων και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες υλοποιούμε αντιπλημμυρικά έργα που μπορεί να μην φαίνονται, αλλά λειτουργούν όταν υπάρχει ανάγκη. Πρόκειται για  έργα ουσίας, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, έργα λειτουργικά, χρήσιμα που πιάνουν τόπο.  Παράλληλα  με τα έργα στηρίζουμε την πραγματική τοπική οικονομία ενώ δημιουργούμε θέσεις εργασίας».

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις παρακάτω κοίτες και ποταμών και χειμάρρων της Π.Ε. Λάρισας:

  1. Κεντρική κοίτη του ποταμού Σαραντάπορου από την συμβολή του με το Βούλγαρη μέχρι το Χάνι Χατζηγώγου ( γέφυρα επί της οδού Ελασσόνας- Κοζάνης)

 

  1. Το τμήμα της Κεντρικής κοίτης του ποταμού Βούλγαρη απιό τη συμβολή του με τον Τιταρίσιο (γέφυρα Κεφαλόβρυσου επί της οδού Ελασσόνας –Κρανέας) μέχρι τη γέφυρα Κοκκινόγης ( επί της οδού ΕΛΑΣΣΌΝΑς-Κατερίνης) και του επαρχιακού δρόμου Κοκκινίγης Κοζάνης).

 

  1. Το τμήμα της κεντρικής κοίτης του χειμάρρου Ελασσονίτικος από την περιοχή Αμουρίου (συμβολή με Τιταρίσιο) μέχρι την Ελασσόνα ( γέφυρα πάνω από την Ελασσόνα επί της οδού Ελασσόνας Κοζάνης).

 

  1. Το τμήμα της κοίτης του χειμάρρου Παλαιοσυκιωτη από τη γέφυρα μέχρι την συμβολή του με τον χειμ. Βούλγαρη.

 

  1. Το τμήμα της κοίτης του χειμάρρου Τράφος από την περιφέρεια Αμουρίου μέχρι τη γέφυρα επί της Εθν. Οδού Λάρισας- Ελασσόνας ( περιοχή Δομενίκου).

 

  1. Βαλιμάρα για την κεντρική κοίτη όριο ο δρόμος Βλαχογιαννίου-Αμπελιάς μέχρι τη συμβολή του με το Τιταρίσιο.

 

  1. Χείμαρος Τιταρίσιος Το τμήμα της Κεντρικής κοίτης από τα όρια των Κοινοτήτων Βαλανίδας-Κρανέας μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό ποταμό. Για τους συμβάλλοντες στην κεντρική κοίτη, τα τμήματα αυτών από το δρόμο Βλαχογιαννίου-Συκέας μέχρι την κεντρική κοίτη.

 

  1. Όρια ο δρόμος Τυρνάβου-Δελερίων-Ροδιάς-Γόννων μέχρι τη συμβολή με Τιταρίσιο.

 

  1. Χείμαρος Αμυρίου Αγιάς, το τμήμα από το 1ο Δημ. Σχολ. Αγιάς μέχρι τη λίμνη Κάρλα .

 

  1. Χείμαρος Βελίκας-Μελιβοίας. Το τμήμα άνω του οικισμού Βελίκα μέχρι τον παραλιακό δρόμο.

 

  1. Χείμαρος Πλατανόρεμα. Το τμήμα από τη θέση Νησί μέχρι τον παραλιακό δρόμο και το τμήμα από τη γέφυρα Μπουρμπουλίθρα μέχρι τον παραλιακό δρόμο.

 

  1. Χείμαρρος Αμυγδαλής-Καλαμακίου τα κατάντη με όριο το δρόμο Αμυγδαλής-Καλαμακίου.

 

  1. Κεντρική κοίτη του Πηνειού ποταμού. Ολόκληρος από τα όρια του Ν. Τρικάλων μέχρι τις εκβολές.

 

  1. Όρια για την κεντρική κοίτη ο δρόμος Γόννων-Καλλιπεύκης μέχρι τηη συμβολή με Πηνειό.

 

  1. Λεκάνη απορροής Ραψάνη-Πυργετού Ρέμα Αγ. Θεοδώρων όρια για την κεντρική κοίτη ο Εθνικός Δρόμος Λάρισας-Θες/νίκης μέχρι τη συμβολή με Πηνειό

 

  1. Λεκάνη απορροής Κρανέας-Πυργετού. Τσαϊρια για την κεντρική κοίτη όριο Εθν. Δρόμος Λάρισας-Θες/νίκης μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό.

 

  1. Λεκάνη απορροής Ρέμμα Γκαλιάμτσιας Κεντρική κοίτη και αυτοτελείς κλάδοι τα κατάντη του δρόμου Συκουρίου-Ευαγγελισμού.

 

  1. Λεκάνη απορροής Ομολίου-Στομίου Για τις αυτοτελείς χαραδρώσεις τα κατάντη του δρόμου Λάρισας-Ομολίου-Στομίου-Καρίτσας και τα ανάντη σε μήκος 100,00 μέτρων.

 

  1. Για τις αυτοτελείς χαραδρώσεις τα ανάντη σε μήκος 100,00 μέτρων και τα κατάντη του δρόμου Καρίτσας-Κόκκινο Νερό-Κουτσουπιά- Παλουριά -Βελίκα μέχρι τη θάλασσα.

 

  1. Λεκάνη απορροής Σουκουρίου-Όσσας για την κεντρική κοίτη τα κατάντη με όριο τον αγωγό λίμνης Συκουρίου (στο πάνω όριο του οικισμού Συκουρίου)

 

  1. Λεκάνη απορροής Μαρμαρίνης-Γερακαρίου-Αετολόφου όριο για τις αυτοτελείς χαραδρώσεις στο κάτω όριο των οικισμών Μαρμαρίνης-Γερακαρίου-Νερομύλων.

 

  1. Λεκάνη απορροής Διλόφου-Ζαπείου ολόκληρος χαρακτηρίζεται ως πεδινή κοίτης.

 

  1. Λεκάνη απορροής Μοσχοχωρίου Μύρων Ν. Περιβολίου Ολόκληρη χαρακτηρίζεται ως πεδινή κοίτης.

 

  1. Λεκάνη απορροής Μ Μοναστηρίου-Αρμενίου Ολόκληρη χαρακτηρίζεται ως πεδινή κοίτης.

 

  1. Ποταμός Ενιπέας Για την κεντρική κοίτη και τις αυτοτελείς χαραδρώσεις τα κατάντη με όρια το δρόμο Φαρσάλων Βόλου.

 

Previous ArticleNext Article