Λάρισα

Αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη μη απόδοση από το κεντρικό κράτος των αναλογούντων πόρων σε σχέση με τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υλοποιώντας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης της αναφοράς, ο κ. Κ. Αγοραστός ανέπτυξε προφορικά τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επισημαίνοντας ότι «αν και συστηματικά το κεντρικό κράτος παραβιάζει τη σχετική συνταγματική επιταγή, το ποτήρι ξεχείλισε

-αφ’ ενός με την εκχώρηση στις Περιφέρειες της αρμοδιότητας για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των ρεμάτων με το Νόμο 4555/2018 («Κλεισθένης») του Υπουργείου Εσωτερικών

-κι αφ’ ετέρου με την πίεση που ασκείται στις Περιφέρειες για την υποβολή Σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ), χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους σχετική συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία κι ενώ οι Περιφέρειες δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε το εξειδικευμένο προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ είπε με έμφαση ότι το κεντρικό κράτος:

«-Παρανομεί καθώς συστηματικά δεν αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) στις Περιφέρειες.

-Δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

-Μεταβιβάζει αρμοδιότητες, προς τις Περιφέρειες από τα κεντρικά ή περιφερειακά όργανά του, χωρίς τη μεταφορά των αντιστοίχων, ανθρώπινων και οικονομικών, πόρων, κατά παράβαση της σχετικής συνταγματικής επιταγής.

-Δεν μεριμνά για την επαρκή και αποδοτική διοικητική συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειών.

-Δεν μεριμνά για την εφαρμογή κανόνων ορθής – καλής νομοθέτησης προς αποφυγή των φαινομένων κακοδιοίκησης και γραφειοκρατίας.

Επειδή, εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων οργάνων του Κράτους, επαπειλείται κίνδυνος ανθρώπινων ζωών και περιουσιακών αγαθών ζητούμε να επιληφθείτε σχετικώς και να ασκήσετε τις υπό του νόμου προβλεπόμενες αρμοδιότητές σας εν σχέσει με την απόδοση ευθυνών στα αρμόδια όργανα του κεντρικού κράτους», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

 

 

Previous ArticleNext Article