Λάρισα

Ένας Σεΐχης στη Λάρισα…

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Τι δουλειά έχει ένας Σεΐχης στη Λάρισα; Με την απορία αυτή, καθισμένος απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο της πόλης, πρωινό Σαββάτου, και έχοντας δίπλα μου τον Δημήτρη Παπαλέξη του Επιμελητηρίου, αναμένω τον Σεΐχη της Βασσόρας FAWZI YOUSIF HAMEED AL-LAMI, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε αφιχθεί στην πόλη μας στο πλαίσιο πρόσκλησής του από το Επιμελητήριο.

Καταφθάνει συνοδευόμενος από τον συνέταιρό του, στις δουλειές που αναπτύσσει στην Ευρώπη, Δημήτρη Βολιώτη και αφού γίνονται οι αμοιβαίες συστάσεις, του ζητάω να μου εξηγήσει τον λόγο της επίσκεψής του και φυσικά γιατί επέλεξε την Λάρισα. «Γνωρίζω πως στην περιοχή, όπως και στην χώρα σας, υπάρχουν πολύ καλά προϊόντα. Θέλω επίσης να σημειώσω πως υπάρχουν έντονοι φιλικοί δεσμοί ανάμεσα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στην χώρα σας. Στόχος μου είναι να διερευνήσω τις πιθανότητες για εμπορική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις που αφορούν τρεις τομείς: την υγεία, το φάρμακο και τη μεταφορά. Στην περιοχή σας ενδιαφερόμαστε για τους τομείς του επίπλου, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων». Τον ρωτάω πως βλέπει την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και αν φοβάται, όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. «Γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», μου απαντά, προσθέτοντας πως «οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά στοιχεία, είτε αυτά αφορούν την μορφολογία του εδάφους, είτε την θερμοκρασία, είτε την πολιτιστική παράδοση».

«Τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικής. Οι χώρες δεν πεθαίνουν ποτέ. Μπορεί να αρρωσταίνουν, αλλά δεν πεθαίνουν. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας. Εμείς ενδιαφερόμαστε να χτίσουμε σχέσεις διαρκείας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αλλαγές στην νοοτροπία και στη νομοθεσία. Επίσης απαιτούνται ρεαλισμός και ενθουσιασμός. Όποιος θεωρεί πως μια επίσκεψή μου σημαίνει αυτομάτως πολλά λεφτά, κάνει λάθος», μου τονίζει και στέκεται ιδιαίτερα στο κεφάλαιο «πολιτική». «Από κει ξεκινούν και καταλήγουν όλα».

Η κουβέντα μας τελειώνει με ένα σχόλιό του για την τρομοκρατία και τον ISIS, αφού τον ρωτάω τι έχουμε να περιμένουμε πάνω στον τομέα αυτό, αφού πλέον εγείρονται σημαντικά ζητήματα ασφάλειας για ολόκληρο τον κόσμο. «Σας είπα πως όλα είναι ζήτημα πολιτικής. Κάποιοι άνθρωποι στις γειτονικές μας χώρες δεν βρίσκουν τα όπλα τυχαία στην έρημο. Κάποιος τους τα προμηθεύει και μάλιστα για συγκεκριμένους σκοπούς…», μου απαντά, και εύχεται όλα να πάνε καλά και για τις δυο χώρες.

Το Επιμελητήριο της Λάρισας, συνεχίζοντας την στρατηγική της εξωστρέφειας προετοιμάζεται να συμμετάσχει σε ένα Think Tank με στόχο την διερεύνηση όλων των προϋποθέσεων που θα οδηγούσαν στην στενότερη εμπορική συνεργασία, ανάμεσα στις δυο χώρες. Το επόμενο διάστημα, προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένονται κι άλλες κινήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Previous ArticleNext Article