Ελασσόνα

Έναρξη πολιτιστικών τμημάτων από την Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, ο πιο ενεργός πολιτιστικός σύλλογος της πόλης μας που κλείνει φέτος 40 χρόνια ζωής, με τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εικαστικών, παραδοσιακού τραγουδιού και ποικίλων πολιτιστικών παρεμβάσεων και εκδηλώσεων – με κορυφαία εκδήλωση τα τελευταία χρόνια το «Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών “…στου Ολύμπου την αυλή”», αλλά και με την υλοποίηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και με συμμετοχές μελών του σε πολιτιστικές ανταλλαγές με νέους από όλο τον κόσμο, ξεκινά και την νέα εκπαιδευτική χρονιά με πολλές δράσεις.

Για τα μέλη της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, ο Πολιτισμός είναι ανάγκη και προτεραιότητα. Ας στηρίξουμε την Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, συμμετέχοντας στα πολιτιστικά της τμήματα.

Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου και στα τηλέφωνα: 2493023610 και 6974550560, 6938519612, 6974324505.

Για τη νέα περίοδο 2017 – 2018, θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα:

  • Παραδοσιακών Χορών

 Έναρξη τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2016

Εγγραφές : Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου , 11.00 – 13.00 αλλά και όλες τις μέρες των τμημάτων

Εκμάθηση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα. Το πνεύμα της διδασκαλίας είναι ότι ο χορός δεν είναι μόνο κίνηση. Μαζί με τις χορευτικές κινήσεις δίνονται ποικίλες πληροφορίες για την περιοχή, την περίσταση, τη μουσική, τη φορεσιά και άλλα στοιχεία που συνδέονται με τον εκάστοτε χορό. Στόχοι των τμημάτων αυτών είναι: να καλλιεργηθούν στοιχεία της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, να καλλιεργηθούν οι ιδιαίτερες κινητικές δεξιότητες των παραδοσιακών χορών καθώς και να αποκτηθούν γνώσεις που σχετίζονται με τον παραδοσιακό χορό, τη μουσική και το τραγούδι.

  • Τρίτη 20.15 – 21.30 : Ενηλίκων Αρχαρίων

 Πέμπτη 19.00 – 20.30 : Ενηλίκων & Γυναικών (προχωρημένων)

  • Πέμπτη 20.30 – 22.00 : Παραστάσεων

 Παρασκευή 20.00 – 21.00 Ε΄& ΣΤ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 Σάββατο 10.00 – 11.00 : Α΄& Β΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

  • Σάββατο 11.00 – 12.00 : Γ΄ & Δ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  • Σάββατο 12.00 – 13.00 : ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  • Σάββατο 13.00 – 14.00 : ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΠΙΑ ΚΑΙ Α΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (αρχάρια)

 Χοροδιδάσκαλοι: Ανδρέου Εύη, Νατσιούλη Νανά, Παπαχρήστου Γιώργος, Σαμώτας Γιάννης

 Εικαστικά: παιδικά & ενηλίκων κάθε Παρασκευή 30 – 19.30  .

Έναρξη 22 Σεπτεμβρίου 2017.  

Διδάσκει η εικαστικός Εύα Βασδέκη – Ζωγράφος, Αγιογράφος, Χαράκτρια

Η δημιουργική απασχόληση, η ψυχαγωγία, η συμμετοχή και παρέμβαση στα εικαστικά της πόλης μας είναι μερικοί από τους στόχους του εργαστηρίου. Τα μέλη του εργαστηρίου, εφαρμόζουν τις αρχές των εικαστικών τεχνών σε ατομικές και ομαδικές εργασίες με τη χρήση και κατάκτηση διαφόρων υλικών και τεχνικών, όπως και με τη γνωριμία του έργου μεγάλων καλλιτεχνών. Οξύνουν τη παρατηρητικότητα τους, αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία, καλλιεργούν έμφυτες η επίκτητες ικανότητες και επιδεξιότητες. Αποκτούν προσωπικό αισθητικό κριτήριο και την ικανότητα αισθητικής συγκίνησης, αποτέλεσμα της κατανόησης του έργου τέχνης.

Λίγα λόγια για την Εύα Βασδέκη:

Η Εύα Βασδέκη γεννήθηκε το 1973 στο Wiesbaden της Γερμανίας από πατέρα Έλληνα και μητέρα Τσέχα. Από το 1985 έως το 1991 φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής και κατόπιν έκανε σπουδές Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιολογικών Ευρυμάτων στη σχολή ΠΕΤΡΑ. Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών σπούδασε ζωγραφική με τον κ. Κοκκινίδη (μετέπειτα Βαλαβανίδη), χαρακτική με τον κ. Καζάκο & κ. Τσαλαματά και αγιογραφία με τον κ. Γιαννούδη, σε όλα αρίστευσε. Κατόπιν, το 2002 φοιτεί ως υπότροφος του ΙΚΥ στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Επιπλέον, την διετία 2007-2009 έλαβε υποτροφία του IKY για εκτέλεση καλλιτεχνικού έργου στον τομέα της χαρακτικής. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέραν τούτου, έλαβε μέρος σε εικαστικό workshop στη Δαμασκό Συρίας καθώς και στο Κρνοφ Τσεχίας. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε αγιογραφήσεις ναών στην Ελλάδα, Κύπρο και Ν. Κορέα. Τον Σεπτέμβριο του 2008 βραβεύτηκε στη διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στα Rokycany Τσεχίας. Υπεύθυνη του τμήματος εικαστικών στη Λ.Α.Ε.Ε. από το 2013.

 «Χειροποίητες Δημιουργίες» για παιδιά και ενήλικες.

Υπεύθυνη η Βάγια Γκερλιώτη. Τηλ: 6978337733

Τρίτη 17.00 – 18.00 (παιδικό)

Δημιουργική Απασχόληση των παιδιών. Παίζουμε και μαθαίνουμε με ανακυκλώσιμα υλικά, πυλό, χαρτόνια κ.α. συνθέτοντας όμορφες δημιουργίες.

Τρίτη 18.00 – 19.00 (ενήλικες)

Χειροποίητο αντικείμενο – εναλλακτικό κόσμημα – αξεσουάρ, χρηστικά αντικείμενα, επαναχρησιμοποίηση παλιών αντικειμένων – δημιουργική ανακύκλωση.

Λίγα λόγια για τη Βάγια Γκερλιώτη: Γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε Τεχνικός Διακόσμησης στο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας. Ασχολείται επαγγελματικά με τη διακόσμηση. Έχει εργαστεί σε τεχνικές εταιρείες καθώς και στο υπουργείο πολιτισμού ως σχεδιάστρια. Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό «in & out» στη στήλη διακόσμηση. Το 2007 έκανε διαλέξεις στο ΤΕΙ Καρδίστας στο τμήμα «Τεχνολογία ξύλου και επίπλου». Από το 2015 παραδίδει μαθήματα εικαστικών και χειροποίητων κατασκευών στην Λ.Α.Ε.Ε.

  • Παραδοσιακού τραγουδιού κάθε Τετάρτη 21.00 – 22.00 με τον Μάριο Σαρακατσιάνο.

Έναρξη 3 Οκτωβρίου 2017

Το παραδοσιακό τραγούδι είναι ένα κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης, που εμπλουτίζεται μοναδικά από τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, και παράλληλα αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας και ομαδικής ψυχαγωγίας. Προκύπτει από την αρχέγονη ανάγκη του κάθε ανθρώπου αλλά και κάθε λαού να εκφράσει τα συναισθήματά του, τους πόνους και τις χαρές του, τα ιδανικά και τις ελπίδες του. Ο αφηγηματικός αυτός χαρακτήρας του προσδίδει μιας μορφής ιστορικότητα, αφού πρόκειται για διηγήσεις της καθημερινής ζωής από εποχές περασμένες αλλά όχι ξεχασμένες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του παραδοσιακού τραγουδιού είναι η συλλογικότητα. Πολλές διαφορετικές φωνές ενώνονται σε μια, υπό τον ίδιο σκοπό: να εξιστορήσουν τα ανθρώπινα πάθη και μέσα από αυτό να βρουν τη γαλήνη. Το τμήμα του Παραδοσιακού τραγουδιού, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας να παρακολουθήσουν μαθήματα με τις υποδείξεις του καταξιωμένου μουσικού και δασκάλου παραδοσιακής μουσικής Μάριο Σαρακατσιάνο.

  • Θεατρικό Παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, Δημιουργική Απασχόληση, Θεατρικές Παραστάσεις για παιδιά ηλικίας 4 – 10. Υπεύθυνη η Σοφία Πουλιώτη (Ηθοποιός – Παιδαγωγός). Τετάρτη 16.30  – 17.30 

 Έναρξη 3 Οκτωβρίου 2017.

Το θεατρικό εργαστήρι θα περιλαμβάνει θεατρική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, μουσική, χορό, δημιουργική απασχόληση, πολλή διασκέδαση και την προετοιμασία μιας παράστασης.

Στόχος του θεατρικού παιχνιδιού είναι το παιδί να ξεδιπλώσει κάθε πτυχή του χαρακτήρα του, να γνωρίζει τον εαυτό του και τον κόσμο που τον περιβάλει και να υπάρχει ελεύθερο μέσα σ’ αυτόν. Αφετηρία είναι ένα παραμύθι, μια εικόνα, ένα γεγονός. Σκοπός είναι τα παιδιά μέσα από το θεατρικό εργαστήρι να κοινωνικοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να μάθουν να συνεργάζονται και ταυτόχρονα να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και να ψυχαγωγηθούν.

  • Εφηβική Θεατρική Ομάδα για παιδιά 12-18 ετών – Τετάρτη 17.30 – 19.00 με τη Σοφία Πουλιώτη . Έναρξη 3 Οκτωβρίου 2017.

  

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Previous ArticleNext Article