Λάρισα

Άρθρο Μ. Χαρακόπουλου: “Restart…”

Βιώνουμε ένα πρωτοφανές lockdown της παγκόσμιας οικονομίας σε πυκνό χρόνο που δεν είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα ούτε στην κρίση του 1929. Βιομηχανίες υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει τελείως, το παγκόσμιο εμπόριο σχεδόν νεκρώθηκε, όπως και οι μεταφορές. Τα χρηματιστήρια διεθνώς έχουν απώλειες άνω των 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 19 Φεβρουαρίου. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Κι ακόμη δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της κρίσης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Για την Ελλάδα το πλήγμα είναι τεράστιο. Η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από μια δεκαετή κρίση και τώρα βρίσκεται και πάλι σε υποχώρηση. Ωστόσο, πρέπει να δούμε από τώρα την επόμενη ημέρα, το αναγκαίο restart της οικονομίας μας. Και μάλιστα να το δούμε με όρους συνολικού επαναπροσανατολισμού, αντλώντας διδάγματα από την ίδια την κρίση.

Το άκρως θετικό, έως τώρα, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα -τηρουμένων των αναλογιών- αποδεικνύει πως αντιμετωπίζει την πανδημία με εξαιρετική επιτυχία. Αυτό σημαίνει γρηγορότερη επαναφορά στην κανονικότητα, ενίσχυση της συλλογικής αυτοπεποίθησης, άνοδος στη διεθνή κλίμακα κύρους των χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να ξεκινήσει από τώρα τη νέα μεγάλη μάχη που την περιμένει με την λήξη των έκτακτων μέτρων. Ήδη έχει κάνει τα πρώτα βήματα. Αναφέρω ως τεράστιο κέρδος την ταχύρρυθμη ψηφιοποίηση του κράτους, που θα βοηθήσει στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στην προσέλκυση των επενδύσεων.

Τα ποσά που θα δοθούν για την υπέρβαση της κρίσης είναι πραγματικά δυσθεώρητα –23 δις, το 13% του ΑΕΠ. Εξ αυτών, 13 δις θα δοθούν σε έργα. Τώρα είναι ευκαιρία να πραγματοποιηθεί η στροφή σε τομείς της οικονομίας όπως οι τεχνολογίες αιχμής, η καινοτομία, η μεταποίηση, η ενίσχυση των υποδομών, καθώς και η πρωτογενής παραγωγή για την αύξηση της αυτάρκειας τρόφιμα. Εξάλλου, το μοντέλο «Ελλάδα-Φλόριντα της Ευρώπης» είδαμε πόσο εύθραυστο είναι.

Ασφαλώς, πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις της ΕΕ, από τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, τις τιμές του πετρελαίου. Εμείς, όμως, οφείλουμε με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιμετωπίζουμε την πανδημία να κάνουμε ένα νέα ξεκίνημα για την οικονομία μας.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Previous ArticleNext Article