Λάρισα

Άννα Βαγενά: «Κολεγιά με τα κολέγια»

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε χτες άνευ όρων στους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων τη δυνατότητα διορισμού στην εκπαίδευση, εξισώνοντας τα πτυχία τους με αυτά της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, λες και περισσεύουν οι θέσεις διορισμού στο δημόσιο και δεν μπορούν να καλυφτούν από τους αποφοίτους  δημοσίων πανεπιστημίων. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας, πόσοι πτυχιούχοι είναι σήμερα αδιόριστοι.

Με τις ψήφους αποκλειστικά των βουλευτών της ΝΔ, το άρθρο 50 του νομοσχεδίου “Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, ΕΛΚΕ & άλλες διατάξεις” αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Είναι φανερό ότι αυτή η είσοδος από την πίσω πόρτα πτυχιούχων κολλεγίων σε διορισμούς του ΑΣΕΠ αποτελεί εξόφληση ενός ακόμα γραμμάτιου προς τα μεγάλα συμφέροντα, αυτή τη φορά στους κολλεγιάρχες, όμως ταυτόχρονα αποτελεί σαφώς και ένα μεγάλο πλήγμα προς τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και όσους υπηρετούν την εκπαίδευση.

Η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, επικαλούμενη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία ουδέποτε δέχθηκε να δημοσιοποιήσει, αγνόησε εντελώς όχι μόνο τις αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και την επιστολή της προέδρου του αρμόδιου οργανισμού για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ), σύμφωνα με την οποία με την εν λόγω διάταξη τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Η ταξική μεροληψία και η λογική περί αριστείας της ΝΔ οδηγεί στο παράδοξο να διορίζονται στο δημόσιο άτομα με απολυτήριο λυκείου κάτω από τη βάση, επειδή είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα στα κολλέγια.

Αφού δεν στέφτηκε με επιτυχία η προσπάθειά για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η ΝΔ προχώρησε στην απροκάλυπτη παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

 

Previous ArticleNext Article