Ελασσόνα

Σε εσπερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας ο Β. Κόκκαλης

Εσπερίδα που διοργάνωσε η Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας σε συνεργασία με τη GAIA Επιχειρείν, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Βασίλη Κόκκαλη, πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο  Σαρανταπόρου για το Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας gaiasense  στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς. Οι αξιόλογοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, δηλ. καινοτόμες υπηρεσίες, που εφαρμόζονται  προσεγγίζουν ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μέσα στο χωράφι.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ.Βασίλης Κόκκαλης  στην ομιλία του τόνισε ότι:  «Η παραγωγή ξηρών καρπών και ιδίως αμυγδάλου αποτελεί μια παραδοσιακή ιστορική καλλιέργεια για τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα για την Ελασσόνα. Τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγονται εδώ γίνονται περιζήτητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς πέρα των πολύτιμων θρεπτικών και οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών, κουβαλούν μέσα τους τη μοναδικότητα της φύσης της ορεινής Θεσσαλίας και το μεράκι των παραγωγών.

Σήμερα δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να θαυμάσουμε τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα συστήματα ευφυούς γεωργίας και να τις αξιοποιήσουμε για τη μετεξέλιξη της νοοτροπίας του παραδοσιακού παραγωγού στο νέο πρότυπο του σύγχρονου αγρότη που είναι επαγγελματίας, που μπορεί να αφομοιώσει την καινοτομία και τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας. Το «μπόλιασμα» της καλλιέργειας με το σύστημα ευφυούς γεωργίας σε συνδυασμό με τις νέες ποικιλίες, προσφέρουν τον πολυπόθητο αέρα αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη σήμερα η Ελληνική Γεωργία, συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την παρούσα ηγεσία στηρίζει εμπράκτως την καινοτομία μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο περιλαμβάνει ειδικό Μέτρο για την καινοτομία και την έρευνα και θα προκηρυχθεί σύντομα. Επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια σε συντονισμό με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων που αποτελεί μια πράξη εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού και λειτουργεί σε βάρος της υγείας του και της βιωσιμότητας των πραγματικών κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Τέλος, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών εντός του Συνεταιρισμού Ελασσόνας και να καλέσω όλους τους παραγωγούς να  εκμεταλλευτούν τα κίνητρα που προσφέρει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών. Η δημιουργία συλλογικών σχημάτων είναι η λύση για την ισχυροποίηση των παραγωγών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την καλύτερη διαπραγμάτευση με τις αλυσίδες λιανεμπορίου και την παραγωγή εμπορικών σημάτων που θα εμπιστεύεται και θα προτιμά ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος καταναλωτής.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Εσπερίδα και συγχαίρω τους διοργανωτές για τη αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία που προσφέρει γνώση στους παραγωγούς της Ελασσόνας».

 

Previous ArticleNext Article